22. 1. 2024
Autor: Michal Vítek
Rychlý recept na zdravou pizzu
zdroj: Pixabay

Pizzu si všichni občas rádi dopřejeme, ale ne vždy se jedná o nejzdravější volbu. Proto přinášíme rychlý recept na zdravou pizzu, která vám splní chuťové přání, aniž byste museli nadměrně přidávat kalorie a nezdravé přísady. Tento jednoduchý recept vám umožní si vychutnat oblíbený italský pokrm, zároveň si ale udržet zdravý životní styl. Můžete si přidávat své oblíbené ingredience a přizpůsobit si tak pizzu podle své chuti. Připraveni si vychutnat zdravou alternativu klasické pizzy? Pojďme na to!

Rychlý a zdravý recept

V této sekci se podělíme o , který si můžete připravit za pár minut a který přispěje k vaší dobré kondici.

Prvním krokem je připravit si čerstvé ingredience. Budete potřebovat:

  • 2 avokáda
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 okurku
  • 1 červenou cibuli
  • šťávu z jednoho citronu

Druhým krokem je najít vhodnou mísku, do které si připravíte salát. Avokádo oloupejte, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho na menší kousky. Cherry rajčátka si přepulte na poloviny, tak aby byla ve středu kousku vidět část stonku. Okurku oloupejte a nakrájejte na plátky a cibuli nakrájejte najemno.

Do mísy smíchejte všechny připravené ingredience – avokáda, rajčátka, okurku a cibuli. Pokud máte rádi pikantní chuť, můžete přidat také jalapeňo papričku nakrájenou na malé kousky. K závěru přidejte šťávu z citronu, která dodá salátu svěžest a zvýrazní chuť ingrediencí.

Využít můžete této příležitosti, abyste salát dochutili solí a pepřem podle své chuti. Salát je hotový a můžete si ho okamžitě vychutnat. Je vhodný na přílohu ke grilovanému jídlu nebo k večeři samotné. Bon appétit!

Jednoduché suroviny

V této sekci se budeme zabývat jednoduchými surovinami, které můžete použít při vaření nebo pečení. Tyto suroviny jsou snadno dostupné a často se nacházejí ve vaší kuchyni. Nejlepší na tom je, že s nimi můžete připravit širokou škálu jídel.

Jednou z nejjednodušších a nejčastěji používaných surovin je sůl. Sůl se používá při dochucování jídel a zvyšuje jejich chuť. Můžete ji přidat do polévek, omáček, masových pokrmů, salátů a mnoho dalšího.

Další velmi důležitou surovinou je pepř. Používá se k dochucení jídel stejně jako sůl. Můžete ho přidat do masa, omáček, salátů nebo ho použít jako koření při pečení. Pepř přidáva jídlu pikantní chuť a výborně se hodí k mnoha druhům jídel.

Olivový olej je také jednoduchou a zároveň zdravou surovinou. Používá se nejen při přípravě pokrmů, ale také jako ingredience v různých druzích salátových dresinků. Olivový olej dodává jídlu lahodnou chuť a zároveň je bohatý na zdravé tuky.

Mezi další často používané suroviny patří octy. Nejběžnější a nejoblíbenější je bílý ocet a jablečný ocet. Oba se používají při dochucení jídel a k přípravě marinád. Ocet přidáva do jídel kyselou chuť a také pomáhá změkčit maso při marinování.

Nízkokalorický těsto bez lepku

je skvělou alternativou pro ty, kteří se snaží snížit příjem kalorií nebo mají alergii na lepek. Toto těsto je vyrobeno z různých druhů mouky, které neobsahují lepek, jako je například mouka z ořechů, zeleniny nebo semínek. Zároveň je těsto obohaceno o další zdravé ingredience, které mu dodávají výživnou hodnotu.

Jedním z nejčastěji používaných náhrad za lepek v tomto těstě je mandlová mouka. Mandlová mouka je vyrobená z oloupaných mandlí a je bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerály. Použití mandlové mouky v těstě dodává pečivu krémovou konzistenci a příjemnou chuť.

Další možností je použití mouky z květáku. Květáková mouka je vyrobená z jemně mletého květáku a je nízkokalorickou alternativou klasické mouky. Toto těsto je ideální pro ty, kteří se snaží snížit svůj příjem sacharidů a zároveň chtějí jíst chutné a zdravé pečivo.

Kromě mandlové a květákové mouky lze použít také mouku z kokosových vláken, která je bohatá na vlákninu a má příjemnou kokosovou chuť. Toto těsto je ideální pro ty, kteří se snaží zvýšit svůj příjem vlákniny a zároveň si pochutnat na nízkokalorickém pečivu.

Pro dosažení správné konzistence těsta bez lepku je nejlepší použít žloutky a sůl jako pojivo. Žloutky zlepšují strukturu těsta a dodávají mu hezkou zlatou barvu. Přidání soli zvyšuje chuť a pomáhá těsto držet pohromadě.

Různé zdravé náplně

V dnešní době je přírodní a zdravá strava čím dál více populární. Mnoho lidí se snaží omezit příjem nezdravých potravin a nahradit je něčím zdravějším a vyváženým. Jednou z možností je použití různých zdravých náplní v různých pokrmech. Tyto náplně mohou být sladké nebo slané a přidávají do jídel více vlákniny, vitamínů a minerálů.

Jednou z nejznámějších zdravých náplní je avokádová náplň. Avokádo je plné zdravých tuků a obsahuje také mnoho vitamínů, minerálů a vlákniny. Avokádová náplň se často používá jako alternativa klasického másla nebo majonézy a je skvělá na chleby, sendviče nebo přidání do salátů.

Další zdravou náplní je hummus. Hummus je pochoutka z cizrny, olivového oleje, sezamu a citronové šťávy. Tato náplň je bohatá na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky. Hummus se nejčastěji používá jako dip k zelenině, pečivu nebo jako součást sendvičů a wrapů.

Pro milovníky sladkých náplní je ideální volbou mandleové máslo. Mandle jsou plné zdravých tuků, vlákniny a antioxidantů. Mandleové máslo je skvělé jako náplň do dezertů, smoothie mís nebo jednoduše jako pomazánka na toust.

Posledním tipem na zdravou náplň je čerstvý ovocný pyré. Toto pyré je vyrobeno z vybraného ovoce, které je smícháno do hladké pasty. Díky tomu je bohaté na vitamíny, antioxidanty a vlákninu. Ovocné pyré se používá jako náplň do dortů, zákusků nebo jako poleva na palačinky.

Tipy na dokonalé pečení

1. Používejte kvalitní suroviny: Když pečete, je důležité použít svěží a kvalitní suroviny, protože to ovlivňuje konečný výsledek. Vyhýbejte se starým či kazícím se ingrediencím, které mohou negativně ovlivnit chuť i texturu pečiva.

2. Sledujte přesná měření: Přesné měření ingrediencí je klíčové při pečení. Investujte do kuchyňských váhy a měřících nástrojů, které vám pomohou dosáhnout přesných výsledků. Pamatujte, že i malá odchylka může zcela změnit strukturu a chuť pečiva.

3. Předehřívejte troubu: Aby bylo pečivo perfektně upečené, je důležité předehřát troubu na požadovanou teplotu. Tak se zajistí, že se pečivo peče rovnoměrně a dostane se křupavosti a zlaté barvy na povrchu.

4. Obezřetně s těstem: Když mícháte těsto, mějte na paměti, že přemíra míchání může způsobit tvrdé a lepkavé pečivo. Míchejte jen do chvíle, kdy jsou všechny ingredience propojeny, a přehánět to s mícháním nechte.

Dochuťte oblíbenou omáčkou

V této části příspěvku se budeme zabývat jedním z nejdůležitějších prvků při přípravě jídla – omáčkami. Omáčky dokáží přinést do jídel zcela novou dimenzi chuti a dochuti. Vyzkoušejte jednu z těchto oblíbených omáček a nechte svá jídla rozkvést plnými chutěmi!

1. Omáčka BBQ: Tato omáčka se stala oblíbená po celém světě a není divu! Její sladko-smetanová chuť s lehkým kouřovým nádechem je ideální na grilovaná jídla. Můžete ji použít jako marinádu pro maso nebo při grilování jako přílohu. Výborně se hodí například k žebírkům, kuřecím křidélkům či hamburgerům. Dopřejte si tu správnou grilovací hru!

2. Omáčka pesto: Pokud máte rádi italskou kuchyni, určitě vám chutná také omáčka pesto. Její základ tvoří bazalkové lístky, olivový olej, piniové oříšky, česnek a strouhaný parmazán. Je nenáročná na přípravu a skvěle dochucuje těstoviny, pečivo či saláty. Doporučujeme ji vyzkoušet například s čerstvou zeleninovou těstovinou.

3. Šošovková omáčka: Pro vegetariány i ty, kteří si rádi dopřávají občasný bezmasý den, je šošovková omáčka ideálním doplňkem. Její hlavní složkou jsou červené šošovice, které se vaří společně s cibulí, mrkví, petrželovým kořenem a dalšími výraznými kořením. Tato omáčka se skvěle hodí k dušenému zeleninovému pokrmu nebo jako základ pro zdravější verzi lasagní. Její chuť je hluboká a nasycující.

4. Omáčka tzatziki: Tato osvěžující omáčka pochází z Řecka. Je vyrobena z kysaného mléka, okurky, česneku, čerstvé máty a olivového oleje. Tato svěží a chlazená omáčka je skvělým doplňkem k masu, grilovanému chlebu nebo jako dip k zelenině. Navíc má také příznivé účinky na trávení a chuť k jídlu. Naučte se připravit tuto jednoduchou omáčku a ochutnejte ji například k tzatziki talíři.

5. Šťouchané brambory s máslem: I jednoduché a tradiční jednohubky si mohou vychutnat omáčku. Jedním z oblíbených doplňků jsou šťouchané brambory s máslem. Tato jednoduchá omáčka zajišťuje, aby byly brambory naprosto lahodné. Navíc, zklidňující účinek máslo dovoluje lehčí strávit tento jed. Tuto omáčku budete chtít přidat ke každému jídlu!

Zdravá pizza je skvělou alternativou pro všechny milovníky pizzy, kteří chtějí přidat nějakou zdravou nótou do svého jídelníčku. Recept, který jsme vám představili, je skvělým příkladem, jak snadno a rychle můžete připravit pestrou a vyváženou pizzu plnou zdravých ingrediencí. Použití celozrnné mouky, svěžích zelenin, kvalitního olivového oleje a nízkotučného sýra jistě udělá radost i vašemu zdraví, a to bez zbytečných pocitů viny. Nechte se inspirovat tímto receptem a zkuste si připravit svou vlastní variantu zdravé pizzy dle své chuti a preferencí. Bon appétit!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *