Zapečená paprika je lahodný a zdravý pokrm, který si oblíbíte nejen vy, ale i vaši blízcí. Tento jednoduchý recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit chutnou zapečenou papriku plněnou lahodnou směsí rýže, masa a zeleniny. Není nic lepšího než si vychutnat teplou a voňavou papriku přímo z trouby, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky. Sledujte náš postup a připravte si tento lahodný pokrm i vy doma!
Jak připravit zapečenou papriku
V první řadě si připravíme potřebné ingredience. Budeme potřebovat papriky různých barev, rajčata, cibuli, česnek, olivový olej, sůl, pepř a bylinky dle chuti.
Papriky omyjeme, rozřízneme na poloviny a vykrojíme semínka. Rajčata nakrájíme na plátky a cibuli na drobné kousky. Česnek jemně nasekáme. Vše smícháme v míse a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
Připravenou směs naplníme do paprikových polovin a uložíme do pekáče. Poklademe poklicemi a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 30 minut, nebo dokud papriky nezměknou.
Po upečení můžeme zapečené papriky posypat nastrouhaným sýrem nebo ozdobit nasekanou petrželkou. Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu či těstovinám.
Recept na zapečenou papriku
Výborný je skvělou volbou pro oběd či lehkou večeři. Tato lahodná a zdravá pochoutka potěší nejen milovníky zeleniny, ale i ty, kteří hledají jednoduché a chutné jídlo.
Pro přípravu budete potřebovat čerstvé papriky různých barev, rajčata, cibuli, česnek, bylinky a sýr. Papriky nakrájejte na menší kousky a rajčata na plátky. Cibuli a česnek nasekejte najemno a smíchejte s bylinkami.
Papriky a rajčata položte do pekáče a posypte směsí cibule, česneku a bylinek. Na závěr můžete na vrch posypat nastrouhaný sýr. Zapékejte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20-25 minut, nebo dokud sýr nezezlátne.
Tento je rychlý a jednoduchý, ale přesto velmi lahodný. Podávejte ho s čerstvým pečivem či rýží a můžete si být jisti, že si ho užijete do posledního sousta.
Potřebné suroviny pro zapečenou papriku
:
- Papriky (červené, žluté nebo zelené)
- Mleté maso (hovězí nebo vepřové)
- Rýže
- Cibule
- Česnek
- Rajčatový protlak
- Sýr na posypání (např. strouhaný eidam nebo parmazán)
- Olej na smažení
- Koření (sůl, pepř, paprika, majoránka)
Papriky omyjeme, rozřízneme napůl a zbavíme jadérek a semínek. V hrnci uvaříme rýži dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Mezitím osmahneme na pánvi na oleji najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidáme mleté maso a orestujeme dozlatova.
Poté přidáme rajčatový protlak, promícháme a podlijeme trochou vody. Dobře promícháme a necháme krátce povařit. Na závěr dochutíme solí, pepřem, paprikou a majoránkou. Do směsi pak vmícháme uvařenou rýži.
Papriky naplníme připravenou směsí a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do vymazaného pekáče a zapečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut, dokud sýr krásně nezouká a papriky nezměknou.
Postup přípravy zapečené papriky
Před samotnou přípravou si připravte potřebné suroviny, kterými jsou papriky, sýr, rajčata, cibule, olivy a koření dle chuti.
Papriky omyjte a rozkrojte na poloviny, odstraňte semínka a vnitřní bílou blanu. Rajčata, cibuli a olivy nakrájejte na menší kousky.
V misce smíchejte nakrájené rajčata, cibuli, olivy a koření. Tuto směs naplňte papričkami a posypte je nastrouhaným sýrem.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a zapečte papriky v troubě asi 20-25 minut, nebo dokud není sýr krásně rozpuštěný a papriky jsou měkké.
Doba pečení zapečené papriky
Papriky jsou skvělým zdrojem vitaminu C a dalších důležitých živin. Zapečené papriky jsou oblíbeným pokrmem, který je snadný na přípravu a chutný. Doba pečení zapečených paprik závisí na několika faktorech.
Prvním faktorem, který ovlivňuje dobu pečení zapečených paprik, je teplota trouby. Obvykle se doporučuje předehřát troubu na teplotu 200 stupňů Celsia a papriky péct asi 25-30 minut. Pokud si přejete měkčí papriky, můžete je péct déle.
Dalším faktorem, který může ovlivnit dobu pečení, je velikost a tloušťka paprik. Pokud jsou vaše papriky větší nebo tlustší, může být potřeba prodloužit dobu pečení o dalších 5-10 minut. Je důležité pravidelně kontrolovat stav paprik během pečení, abyste dosáhli požadované konzistence.
Pokud plánujete plnit papriky nějakou směsí, může to také ovlivnit dobu pečení. Plněné papriky budou potřebovat déle než ty prázdné. Doporučuje se pečení plněných paprik přibližně 40-45 minut, ale opět záleží na konkrétním receptu a vašich preferencích ohledně měkkosti paprik.
Jak servírovat zapečenou papriku
Pokud se rozhodnete připravit zapečenou papriku jako hlavní chod večeře pro své hosty, můžete tuto lahůdku prezentovat stylově a elegantně. Zde jsou některé tipy, :
- Nařežte zapečenou papriku na menší kousky a podávejte ji jako přílohu k masu nebo rybě. Tato varianta je ideální pro formální večeře nebo slavnostní události.
- Přidejte k zapečené paprice plátek čerstvého bylinkového másla nebo olivového oleje s balsamikovým octem pro zvýraznění chuti pokrmu.
Pokud preferujete neformální styl servírování, můžete zapečenou papriku podávat na velkém servírovacím tácu společně s kousky čerstvého chleba nebo pečiva. Vaši hosté si tak mohou sami nabrat, co jim chutná, a mohou si vychutnat relaxovanou a přátelskou atmosféru společného stolování.
Zapečená paprika je jednoduchý a chutný pokrm, který ocení snad každý milovník zeleniny. Stačí si vybrat nejlepší papriky, naplnit je oblíbenou nádivkou a nechat zapéct v troubě. Takto připravená paprika bude skvělou domácí pochoutkou pro celou rodinu. Nebojte se experimentovat s různými náplněmi a přidejte do pokrmu i své oblíbené bylinky či koření. Zapečená paprika je skvělou volbou pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři, která potěší každého.