27. 1. 2024
Autor: Michal Vítek
Jak udělat hummus doma
zdroj: Pixabay

Hummus, oblíbený orientální pokrm, získává stále větší popularitu i mezi českými kuchaři. Jednoduchá a zdravá směs nasekaných cizrny, olivového oleje, česneku a tahini pasty je perfektním doplňkem ke grilovanému pečivu, zelenině nebo dokonce keřokopkům. Možná vás napadá, že je snadné si hummus koupit v obchodě, ale proč nevyzkoušet připravit si ho sami doma? V dnešním článku vám ukážeme, jak jednoduše udělat ten nejlepší hummus přímo u vás ve vaší vlastní kuchyni. Stačí pár základních surovin a pár jednoduchých kroků a vaše vlastní domácí hummusové království je na světě.

Příprava bazalkového hummusu

V této sekci se dozvíte, jak připravit lahodný bazalkový hummus. Tento recept je skvělou alternativou k tradičnímu cizrakovému hummusu a zaručeně vás překvapí svou svěžestí a chutí.

Ingredience:

  • 1 hrnek cizrny (vařená nebo konzervovaná)
  • 1/4 hrnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 hrnku nasekaných lístků bazalky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Cizrnu opláchněte a nechte okapat. Pokud používáte vařenou cizrnu, dejte si pozor, aby byla zcela vychladlá.

2. V mixéru nebo food procesoru smíchejte cizrnu, olivový olej, česnek, citronovou šťávu a lístky bazalky. Mixujte, dokud nevznikne hladká a jednolitá směs.

3. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody nebo další olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

4. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle svého gusta.

Tímto způsobem si můžete připravit výborný bazalkový hummus, který můžete podávat jako dip, přílohu k jídlu nebo jako pomazánku na chleba. Dobrou chuť!

Jak udělat hummus s příchutí limetky

Vítáme vás u dalšího receptu na výrobu vynikajícího hummusu! Tentokrát vám ukážeme, jak připravit hummus s příchutí limetky, který dodá tomuto oblíbenému pokrmu osvěžující a citrusovou chuť.

Pro tento recept budete potřebovat následující suroviny:

  • 1 plechovka cizrny
  • 2-3 stroužky česneku
  • šťáva z jedné limetky
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Nejdříve si připravíme všechny suroviny. Cizrnu opláchneme ve studené vodě a necháme ji okapat. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo nakrájíme na jemno. Limetku si vyšťavíme a připravíme si také tahini a olivový olej.

Poté všechny suroviny včetně cizrny dáme do mixéru. Přidáme šťávu z limetky, tahini, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Všechno rozmixujeme na jemnou hmotu. Pokud by byl hummus příliš hustý, můžeme přidat trochu vody, abychom dosáhli požadované konzistence.

Hotový hummus s příchutí limetky můžeme servírovat jako dip ke zelenině nebo pečivu, nebo jako pomazánku na chlebu. Doporučujeme ho ozdobit nařezanou limetkou a podávat například s bagetou, arašídy a zelenými olivami. Tento hummus je skvělým způsobem, jak přidat do svého jídelníčku zdravý a chutný pokrm plný vitaminů a minerálů!

Recept na hummus s křenem

Vítáme vás v sekci příspěvku s receptem na hummus s křenem. Hummus je lahodný a vydatný pokrm založený na čočce a sezamové pastě tahini. Jeho chuť lze obohatit různými přísadami, jako je například křen. V tomto článku vám představíme jednoduchý recept na přípravu hummusu s křenem.

Jak na to? Začněte tím, že si připravíte všechny potřebné suroviny: vařenou čočku, tahini, stroužek česneku, olivový olej, citronovou šťávu, mletý kmín, sůl a samozřejmě křen. Všechny tyto suroviny smíchejte v mixéru a promixujte dohladka. Při míchání můžete přidávat olivový olej postupně, abyste dosáhli požadované konzistence. Ochutnejte směs a případně ji dosolte podle svých představ. Hotový hummus dejte do nádoby a nechte ho chvíli odpočinout v lednici, aby se všechny chutě propojily. Křen použijte jako posypku při podávání hummusu.

Recept můžete dle svých představ upravit. Například můžete přidat do směsi ještě nějaké další koření, aby hummus získal ještě pikantnější chuť. Také můžete vyzkoušet přidat do směsi rajčatový protlak nebo nějakou vybranou bylinku, jako je například koriandr nebo petrželka. Pokud máte rádi ostrou chuť, můžete do hummusu přidat ještě nějakou pálivou kořenící směs, například chilli. Kreativitě se meze klást nemusí!

Hummus s křenem je výborný jako pomazánka na pečivo nebo jako dip k zelenině. Můžete ho také podávat jako přílohu k jídlu, například k masu nebo rýži. Je to zdravý pokrm, který obsahuje mnoho živin, vlákniny a není příliš kalorický. Pokud se vám líbí chuť křenu, určitě si tento hummus oblíbíte!

Vyzkoušejte tedy tento jednoduchý a nechte se okouzlit jeho lahodnou chuťovou kombinací. Buďte kreativní a přidávejte do hummusu i další ingredience podle svého vkusu. Doufáme, že vám bude hummus s křenem chutnat a že se stane oblíbeným pokrmem ve vaší kuchyni. Dobrou chuť!

Jednoduchý způsob přípravy hummusu

V této sekci vám představíme , který si můžete snadno připravit i doma. Hummus je jedním z nejznámějších lehkých a zdravých pokrmů ze Středního východu, který se skládá z bílých fazolí čočky, česneku, olivového oleje, citronové šťávy a tahini – pasty z mletých sezamových semínek.

Pro přípravu hummusu budete potřebovat následující ingredience:

  • 250 gramů bílých fazolí čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z 1 citronu
  • 2 lžíce tahini
  • sůl a pepř podle chuti
  • špetku mletého kmínu (volitelně)

Nejprve fazole čočku namočte do vody na 8-12 hodin, poté je uvařte do měkka. Uvařené fazole nechte vychladnout. Poté smíchejte fazole, česnek, olivový olej, citronovou šťávu a tahini v mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká a krémová pasta. Pokud je hummus příliš hustý, můžete přidat trochu vody nebo citronové šťávy, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Při dochucování použijte sůl, pepř a případně mletý kmín podle svého gusta.

Připravený hummus můžete podávat jako dip k zelenině nebo chlebu, jako pomazánku na pečivo nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Skladujte ho v chladničce a spotřebujte do 3-4 dnů. Tento vám umožní si vychutnat tuto lahodnou a zdravou pochoutku kdykoli máte chuť na něco lehkého a chutného.

Inovativní ingredience pro domácí hummus

Vyrobte si hummus doma jednoduše a rychle s pomocí inovativních ingrediencí. Hummus je tradiční pokrm pocházející z Blízkého východu, který se stal populární po celém světě. Kromě základních ingrediencí, jako jsou cizrna, olivový olej, česnek a citronová šťáva, můžete přidat do svého hummusu různé zdravé a lahodné doplňky, které zpestří chuť i vzhled tohoto pokrmu.

Jednou z inovativních ingrediencí je například tahini s chilli. Tahini je pasta z sezamových semen, která se tradičně používá do hummusu. Přidání chilli do tahini dá hummusu pikantní nádech a vytvoří tím zajímavou kombinaci chutí. Tahini s chilli můžete zakoupit v orientálních obchodech nebo si ho vyrobit sami doma.

Další inovativní ingrediencí pro domácí hummus je avokádo. Přidání avokáda do cizrny dá hummusu krémovou konzistenci a jemnou chuť. Avokádo je také bohaté na zdravé tuky a vlákninu, které přispívají k zdravému trávení a nasycení.

Kromě tahini a avokáda můžete také vyzkoušet přidat do hummusu různé bylinky a koření, jako je petrželka, koriandr, paprika nebo kajenský pepř. Tyto přísady dodají hummusu svěží vůni a pestrost chutí.

Explore further: Řada dalších inovativních ingrediencí lze použít do hummusu, například různé druhy ořechů, olivy, sušené rajčata nebo azuki fazole. Nebojte se experimentovat a vytvářet si vlastní verzi hummusu dle svého gusta.

Klasický recept na domácí hummus

Hlavní surovinou pro přípravu hummusu je cizrna, která je vařená a rozmixovaná s několika dalšími ingrediencemi. Pokud si chcete udělat hummus doma, stačí vám jen několik jednoduchých surovin a mírně pikantní a krémová pochoutka je na světě.

Nejjednodušší variantou hummusu je pouze smísení vařené cizrny s olivovým olejem, česnekem, citrónovou šťávou a sezamovou pastou (tahini). Sezamová pasta se dá vyrobit také doma, a to mixováním a rozmixováním sezamových semínek s olejem. Důležité je si však dát pozor na poměry jednotlivých surovin, aby oproti cizrně neměla tahini příliš dominantní chuť.

Pokud si přejete zdůraznit jiné chutě, můžete do přípravy přidat také bylinky (například petrželku nebo koriandr), přidat kyselé okurky nebo olivy. Někteří lidé přidávají i další koření, jako je paprika, kurkuma nebo kajenský pepř, aby hummus získal pikantnější chuť. I když existuje nespočet variant hummusu, klasická, jednoduchá verze je oblíbená po celém světě.

Hummus je tradiční jídlo na Blízkém východě a v severní Africe a je oblíbené pro svou jednoduchost a výživnost. Cizrna obsahuje hodně bílkovin a vlákniny, a tak je hummus skvělou volbou jako svačina nebo jako součást různých pokrmů. Můžete ho použít jako pomazánku na chleba, jako dip na zeleninu nebo jako přílohu k různým pokrmům.

Nyní jste se seznámili s jednoduchým postupem, jak si vyrobit výtečný hummus přímo z pohodlí domova. S pomocí pouze několika základních surovin a dostupného kuchyňského náčiní je možné vytvořit tento oblíbený orientální dip, který potěší chuťové buňky a přinese zdravou dávku živin. Bez zbytečných konzervantů a aditiv si můžete vychutnat čerstvý a kvalitní hummus, který si můžete přizpůsobit podle svého gusta. Uvědomte si však, že klíčem k dokonalému hummusu je kvalitní tahini pasta a správné proporce surovin. Takže, pokud jste dosud nevyzkoušeli domácí hummus, je čas se pustit do toho a připravit si výborný dip, který můžete servírovat na různé příležitosti a zpestřit tak své kulinářské dobrodružství.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *