18. 9. 2023
Autor: Markéta Hrdinová
Akné: Praktické rady a informace
zdroj: Pixabay

Akné je jednou z nejčastějších kožních poruch, která postihuje různé věkové skupiny lidí bez ohledu na pohlaví. Tato dermatologická problémov oblast spočívá v nadměrné produkci mazu v mazových žlázách, což může vést k tvorbě zánětlivých a neestetických pupínků a černých teček. I když akné není závažnou nemocí, může způsobit fyzické nepohodlí a snížit sebevědomí postižených jedinců. V tomto článku se podíváme na praktické rady a informace ohledně akné, včetně jeho příčin, léčby a prevence.

Co je akné

Akné je kožní onemocnění, které se projevuje nejčastěji ve formě červených pupínků, černých teček nebo cyst. Objevuje se především v pubertě, kdy dochází k rozvoji mazových žláz v kůži a zvýšené produkci kožního mazu. Akné se vyskytuje především v oblastech s vyšší koncentrací mazových žláz, jako jsou obličej, krk, ramena, záda a hrudník.

Příčiny vzniku akné jsou multifaktoriální a zahrnují genetické predispozice, hormonální změny, nadměrnou produkci kožního mazu, zánětlivé reakce, nedostatečnou hygienu, stres, nadměrnou konzumaci mastných potravin a vlivy prostředí. Akné může mít vliv na sebevědomí a kvalitu života postižených osob, zvláště pokud se jedná o závažnější formy.

Léčba akné zahrnuje jak lokální, tak systémovou terapii. K lokálním metodám patří používání přípravků obsahujících benzoylperoxid, retinoidy, antibiotika nebo kombinace těchto látek. Systémová léčba může zahrnovat užívání antibiotik, hormonální antikoncepce nebo retinoidů pod dohledem lékaře.

  • Prevence a péče o pleť
  • Pravidelné čištění pleti
  • Minimalizace používání líčidel
  • Používání nekomedogenních přípravků

Je důležité přistupovat k léčbě akné komplexně a vyhledat pomoc specialisty. Nezdržujte se samoléčbou, která by mohla situaci zhoršit. Lékař může navrhnout vhodné individuální metody léčby na základě závažnosti akné a zdravotního stavu pacienta.

Příčiny a faktory rizika

1. Genetické faktory: Některé nemoci mohou být dědičné a jedinci, kteří mají příbuzné s danou chorobou, mohou být geneticky náchylnější k jejímu rozvoji. Genetické faktory mohou také přispět k vrozeným vadám, které mohou zvýšit riziko vzniku určitých onemocnění.

2. Životní styl: Nezdravý životní styl je známým rizikovým faktorem pro mnoho nemocí. Například nedostatečná fyzická aktivita, nezdravá strava a kouření mohou zvýšit riziko vzniku srdce a cévních chorob, cukrovky a některých typů rakoviny.

3. Okolní prostředí: Některá onemocnění mohou být způsobena vystavením určitým nebezpečným látkám nebo podmínkám v prostředí, jako je například karcinogenních látek, toxických chemikálií a škodlivých chemických látek v ovzduší.

4. Stres: Chronický stres může také zvýšit riziko vzniku různých onemocnění. Vysoká hladina stresu může ovlivnit imunitní systém, způsobit zvýšený krevní tlak, zhoršit spánek a vést k různým zdravotním problémům.

5. Věk: Věk je také důležitým faktorem rizika pro mnoho nemocí. S postupem věku se zvyšuje pravděpodobnost vzniku některých onemocnění, jako je například osteoporóza, rakovina a kardiovaskulární onemocnění.

Je důležité mít na paměti, že tyto faktory rizika nemusí způsobit samotné onemocnění, ale mohou zvýšit pravděpodobnost jeho vzniku. Zdravý životní styl, včetně pravidelné fyzické aktivity, vyvážené stravy a kontrola stresu, může pomoci snížit riziko mnoha nemocí a zabránit jejich rozvoji. Dalším důležitým faktorem je také pravidelná preventivní péče a pravidelné prohlídky u lékaře, které mohou pomoci v raném odhalení potenciálních zdravotních problémů.

Prevence a životní styl

V této sekci se budeme zabývat prevencí a zdravým životním stylem, které jsou klíčové pro udržení dobrého zdraví a prevenci různých nemocí a onemocnění. Prevence je důležitá zejména proto, že mnoho závažných nemocí může být předejito a minimalizováno správnými preventivními opatřeními.

Jedním z klíčových prvků prevence je správná výživa. Dodržování zdravé stravy bohaté na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a s nízkým obsahem nasycených tuků je důležité pro udržení dobrého zdraví a prevenci řady nemocí, jako jsou obezita, vysoký cholesterol, srdeční choroby a cukrovka.

Dále je důležité pravidelné fyzické cvičení. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje celkovou kondici, posiluje svaly a kosti, snižuje riziko vzniku obezity, srdečních chorob a dalších zdravotních problémů. Doporučuje se provádět nejméně 150 minut aerobní aktivity střední intenzity týdně a cílit na posilovací cvičení, které zahrnuje všechny hlavní svalové skupiny minimálně dvakrát týdně.

Důležitou součástí prevence je také pravidelné dodržování preventivních zdravotních vyšetření. Pravidelné prohlídky u lékaře a testy, jako je měření krevního tlaku, hladiny cholesterolu a glukózy v krvi, mohou odhalit potenciální zdravotní problémy včas a umožnit jejich léčbu nebo kontrolu.

V neposlední řadě je důležitá prevence rizikového chování, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Kouření a nadměrné pití alkoholu jsou spojeny s řadou vážných zdravotních problémů, jako je rakovina plic, srdeční choroby, jaterní onemocnění a další. Zdravý životní styl by měl zahrnovat abstinenční chování a snahu minimalizovat riziko těchto škodlivých návyků.

Typy akné

Existuje několik různých typů akné, které se mohou objevit na kůži. Každý typ má specifické příznaky a způsob léčby, takže je důležité rozpoznat, o jaký druh akné se jedná.

1. Akné vulgaris

Akné vulgaris je nejčastější typ akné a postihuje převážně mladistvé. Typicky se projevuje černými a bílými komedony, pupínky a cystami. Nejčastějšími lokalizacemi jsou obličej, záda a hrudník. Příčiny akné vulgaris jsou spojeny s nadměrnou produkcií mazu, zanesením mazu vlasovou cibulkou a bakteriálním zánětem v pórech.

2. Akné rosacea

Akné rosacea je chronické onemocnění kůže, které postihuje především středně až starší věkové skupiny. Tento typ akné se projevuje zarudlou kůží, viditelnými cévami, zarudlými pupínky a puchýřky. Symptomy se obvykle objevují na tvářích, čele, bradě a nose. Přesné příčiny vzniku akné rosacea nejsou známy, ale genetické faktory, vyvolávací faktory (jako je slunce, alkohol a stres) a problémy s imunitním systémem mohou hrát roli.

3. Akné keloidalis nuchae

Akné keloidalis nuchae je chronické onemocnění kůže, které se obvykle vyskytuje na zadní straně krku u mužů s afroamerickým původem. Tento typ akné se projevuje červenými bulvami, bolestivými pupínky a jizvami. Příčina vzniku akné keloidalis nuchae není úplně jasná, ale věří se, že je spojena s poruchou růstu vlasů a zanícenými vlasy.

4. Akné fulminans

Akné fulminans je vzácný, ale vážný typ akné, který se obvykle vyskytuje u adolescentů, zejména chlapců. Tento typ akné se projevuje silným zánětem, zánětlivými cystami, vředy a horečkou. Přímo příčina akné fulminans není známa, ale genetické faktory, hormonální nerovnováha a užívání určitých léků mohou hrát roli v jeho vzniku.

Léčba akné

Při léčbě akné je nejprve nutné zjistit příčinu vzniku problému. Akné vzniká v důsledku nadměrné tvorby kožního mazu, který ucpává póry a vytváří tak ideální prostředí pro bakterie. Jednou z možností léčby akné je použití

Možné komplikace

Operace nosu je komplexní zákrok, který může vyvolat různé komplikace a nežádoucí účinky. Přestože jsou tyto komplikace vzácné, je důležité být si jich vědom. Mezi nejčastější patří:

  1. Infekce – Po operaci nosu existuje riziko vzniku infekce. Pokud se objeví příznaky jako zvýšená teplota, zarudnutí, otok nebo hnisavý výtok, je nutné okamžitě kontaktovat lékaře.
  2. Krvácení – Krvácení je další možnou komplikací, která se může vyskytnout po rhinoplastice. Malé krvácení je obvyklé v prvních několika dnech po operaci, ale v případě silného a dlouhotrvajícího krvácení je nutné zavolat na pohotovostní linku.
  3. Otoky a modřiny – Po operaci nosu je normální očekávat určitý stupeň otoků a modřin. Tyto příznaky se obvykle postupně snižují a mizí během několika týdnů. Lékař může předepsat léky proti otokům a bolestem, které pomohou zmírnit nepříjemné příznaky.
  4. Problémy s dýcháním – Někteří pacienti mohou mít po rhinoplastice dočasné potíže s dýcháním, protože nosní cesty mohou být dočasně zúžené kvůli otokům. Pokud se obtíže prodlužují nebo zhoršují, je nutné konzultovat s lékařem.

Výskyt těchto komplikací lze minimalizovat správnou péčí po operaci. Je důležité dodržovat pokyny lékaře a vyhýbat se fyzické námaze, která by mohla zhoršit otoky a riziko krvácení. Pokud se objeví nějaké neobvyklé symptomy nebo komplikace, je nezbytné okamžitě konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Pokud se trápíte akné, nejste sami. Tato kožní choroba postihuje mnoho lidí, ať už jsou mladí nebo staří. Nicméně existuje množství praktických rad a informací, které vám mohou pomoci s jejím řešením. Jedním z nejdůležitějších kroků k boji proti akné je správná péče o pleť. To zahrnuje pravidelné čištění pleti jemnými čistícími přípravky a vyhýbání se silným chemickým látkám. Důležité je také dodržování zdravého životního stylu, jako je stravování bohaté na antioxidanty a vitamíny. Další možností, kterou stojí za zvážení, je vyhledání lékařské pomoci. Místní ošetřovatelé mohou předepsat léky nebo provést procedury, které snižují příznaky akné. Není to však jen o vnější péči – důležitý je také přístup k vašemu psychickému zdraví. Abychom se zbavili akné, je důležité udržovat pozitivní myšlení a minimalizovat stres. Sestavte si zdravý rutinní plán a vytrvejte v něm. Akné se nemusí stát překážkou ve vašem životě, pokud dodržujete odborné rady a informace, které jsou k dispozici.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *