17. 9. 2023
Autor: Michal Vítek
Rady a tipy: Jak grilovat skvělý steak
zdroj: Pixabay

Grilování je oblíbenou aktivitou mnoha nadšených kuchařů a letním zážitkem, který se rovnocenně vyrovná klasickému obědu nebo večeři v restauraci. Ať už jste příležitostní grilovatelé nebo vášniví mistři grilu, grilování steaku je výzvou, kterou mnoho lidí přijímá s velkým očekáváním. Nicméně, dosažení dokonalého, šťavnatého a chutného grilovaného steaku vyžaduje určitou techniku a know-how. Pokud se chcete stát skutečným odborníkem na grilování steaků, jsme tady, abychom vám poskytli rady a tipy, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Bez ohledu na to, zda upřednostňujete klasický hovězí steak, lahodný vepřový steak nebo zdravý kuřecí steak, budete mít po přečtení tohoto článku všechny znalosti, které potřebujete k úspěchu na grilu. Takže připravte své grilovací náčiní a připravte se na výlet do světa grilování steaků!

1. Správný výběr masa pro grilování

Mnoho lidí miluje grilování, protože přináší výjimečnou chuť a vůni jídlu. Abychom dosáhli skvělých výsledků, je důležité vybrat správný druh masa pro grilování. Zde je několik tipů, jak na to.

Prvním důležitým faktorem je kvalita masa. Nakupujte vždy čerstvé maso, které je šťavnaté a měkké. Je také vhodné preferovat kvalitní a ověřené zdroje masa, abyste se vyhnuli případným problémům s hygienou a zdravotními riziky. Dbejte také na správné skladování masa, aby nedošlo k jeho zkáze či kontaminaci.

Druh masa je také důležitý. Pokud máte rádi intenzivní chuť, sáhněte po hovězím nebo vepřovém mase. Pokud preferujete jemnou chuť, může se vám zamlouvat kuřecí nebo rybí maso. Pokud plánujete vegetariánské grilování, existuje široká škála rostlinných alternativ, jako jsou tofu, seitan nebo grilované zeleninové pokrmy.

Dalším náležitým krokem je vybrat správnou část masa. U hovězího masa se často griluje roastbeef, středová část zádového masa nebo biftek. Vepřové maso doporučujeme ve formě kotlet nebo krkovice. U kuřecího masa jsou populární kuřecí prsa, křidélka a stehna. Různé druhy ryb lze také skvěle grilovat, například losos, tuna nebo mořský vlk. Dejte pozor na správnou přípravu masa před grilováním, například marinačními směsmi nebo kořením.

V neposlední řadě při výběru masa na gril vezměte v úvahu i své osobní preference a chutě. Důležité je vybrat maso, které vás skutečně láká a hodláte si pochutnat. Nebojte se také experimentovat s různými druhy masa a jejich kombinacemi, abyste objevili nové a zajímavé chutě.

2. Příprava steaku před grilováním

Příspěvek:

je důležitým krokem, který může zásadně ovlivnit konečný výsledek. Správně připravený steak se bude lépe grilovat a také bude chutnat mnohem lépe.

Před samotným grilováním je vhodné nejprve steak marinovat. Marináda může být vyrobena z různých ingrediencí, jako jsou olivový olej, citronová šťáva, česnek, bylinky a další. Marináda pomáhá zvláčnit maso a přidává mu chuť a vůni. Steak by měl být marinován alespoň několik hodin, ideálně však přes noc, aby maso dobře vsáklo do sebe chuťové látky z marinády.

Po marinování je důležité steak před grilováním dobře osušit. Příliš vlhké maso by na grilu nešlo správně opečené a ztratilo by na chuti. Použít můžete papírové utěrky nebo kuchyňský papír. Steak je třeba osušit ze všech stran a důkladně zbavit přebytečné vlhkosti.

Dalším důležitým krokem před grilováním je nechat steak dostat do místnostiové teploty. Nechte maso stát při pokojové teplotě alespoň 30 minut před grilováním. To pomáhá steaku uchovat šťavnatost a zamezí příliš rychlému opečení zvenčí při nedopečení uvnitř.

Před samotným grilováním můžete také steak upravit solí a pepřem či jinými kořením dle vašeho gusta. Steak před grilováním nevkládejte na příliš vysokou teplotu grilu, raději začněte na nižší teplotě a postupně ji zvyšujte.

3. Ideální teplota a doba grilování steaků

Grilování steaků je umění samo o sobě a vyžaduje správné nastavení teploty a přesnou dobu grilování. Ideální teplota záleží na typu masa a přednostech jednotlivých osob. Následující informace vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku.

Pro grilování steaků se obecně doporučuje teplota mezi 150 a 200 stupni Celsia. Tato teplota umožňuje masu správně zrát a vytvořit na povrchu křupavou kůrku. Pokud máte radi steak s krvavým uvnitř, doporučuje se nižší teplota kolem 150 stupňů. Naopak, pro well done steak vyžadující úplné propečení, je vhodné zvolit vyšší teplotu a delší dobu grilování.

Doba grilování závisí na tloušťce a typu masa. Obecně se uvádí, že pro každý centimetr tloušťky masa byste měli grilovat steak jednu až dvě minuty na každé straně, přičemž se po každé otočení steaku nejdříve opéká na otevřené grilovací ploše a poté se umísťuje nad ohněm. Tímto způsobem dosáhnete rovnoměrného propečení a šťavnatosti masa.

Při grilování steaků je rovněž důležité nezapomenout na odpočinek po grilování. Steaky by měly po vyndání z grilu odpočívat přibližně 5-10 minut. Během této doby se svalové vlákna zrelaxují a maso si udrží svou šťavnatost.

Samozřejmě je důležité si uvědomit, že každá grilovací plocha je trochu jiná, a proto je potřeba si vyhradit čas na experimentování a najít tu nejlepší teplotu a dobu grilování pro své preference.

4. Důležitá technika: Jak otočit steak na grilu

Při grilování steaku je správné otočení maso velmi důležité, abyste dosáhli dokonalého výsledku. Existuje několik technik, které vám pomohou otočit steak na grilu správně a zachovat jeho šťavnatost a chuť.

Jedna z nejdůležitějších věcí při otočení steaku na grilu je správný čas. Nejlepší je maso otočit pouze jednou, aby se uvnitř zachovala šťavnatost. Záleží na tloušťce a druhu steaku, obecně platí, že byste měli steak otočit až poté, co se jedna strana dobře zatáhne. Mělo by to trvat zhruba 3-4 minuty. Tímto způsobem se maso dobře zpečetí a zachová si své šťavnaté vlastnosti.

Při otáčení steaku na grilu použijte vhodné nástroje, jako je pánev s dlouhým rukojetím nebo speciální špízy na maso. Při otočení maso jemně přeneste na druhou stranu. Dbejte na to, aby jste maso nenechali spadnout do ohně nebo ztratit šťávu. Příliš časté otáčení by také mohlo vést k tomu, že se maso vysuší. Pamatujte si, že grilování je o trpělivosti a péči.

Dalším důležitým aspektem je teplota grilu. Pokud máte pevně nastavený gril, mělo by se maso grilovat při teplotě kolem 200-230 stupňů Celsia. Při nižších teplotách by se maso mohlo vařit a ztratit šťávu. Při vyšších teplotách by se zase mohlo vypálit zvenčí a zůstat nedovařené uvnitř.

Posledním tipem je přesnost při testování grilovaného masa. Můžete použít teploměr na maso, abyste zjistili, zda je steak dostatečně propečený. Obecně se pro medium-rare steak považuje teplota kolem 55-60 stupňů Celsia. Pamějte si, že maso vždy ještě trochu dozrává na teplotě po grilování, takže jej nechte chvíli odpočinout před podáváním.

5. Důkladné odpočinutí pro dokonalou chuť

Při plánování dokonalé chuťové zkušenosti je důležité nezapomenout na důkladné odpočinutí. Odpočinek totiž nejen přispívá k naší fyzické a duševní pohodě, ale také má významný vliv na naši chuť a vnímání jídla.

Jednou z nejdůležitějších věcí, které bychom měli udělat pro svůj odpočinek, je spánek. Dle odborníků je optimální délka spánku kolem 7-9 hodin denně. Dobře vyspáni jsme odpočatí a plně připraveni na nový den plný chuťových zážitků. Zároveň má spánek pozitivní vliv na naši imunitu a celkovou zdravotní kondici.

Vedle spánku bychom měli také dbát na relaxaci. Relaxace může být různá pro každého, může to být například meditace, jóga nebo prosté odpočívání s dobrou knihou. Klíčové je, abychom si vytvořili prostor a čas pouze pro sebe, aby jsme mohli nabrat novou energii a odpočinout si od každodenního stresu.

Dodatečným krokem pro dokonalé odpočinutí může být i masáž. Masáže mají relaxační, protistresové a protizánětlivé účinky, což příznivě ovlivňuje naše tělo i mysl. Masáž těla může pomoci uvolnit svalové napětí a zlepšit krevní oběh, což je důležité pro přiměřené fungování těla i chutě. Masáže jsou tedy ideální volbou pro ty, kteří chtějí dokonale relaxovat a připravit se na chutné zážitky.

Posledním krokem pro dokonalé odpočinutí a vylepšení chuti je pobyt v přírodě. Příjemná procházka v parku nebo v lese nielen odpočine naší mentálne a fyzicky, ale také nám dává možnost vychutnat si krásu přírody. Pobyt v přírodě působí blahodárně na náš imunitní systém a pomáhá nám zredukovat stres a napětí z každodenního života. Při tomto odpočinku můžeme plně zaměřit na krásu okolí, což napomáhá naší vnímavosti a také dokonalému prožitku chutí, kdy si naplno vychutnáme každé jídlo, které si dopřejeme.

6. Tipy na dochucení a servírování steaků

Pokud rádi vaříte steak, nejspíš nebudete chtít jen jednoduchý, neochucený kus masa. Existuje mnoho způsobů, jak dodat steakům chuť a vylepšit jejich servírování. Zde jsou některé tipy, které vám mohou pomoci přivést vaše steaky na vyšší úroveň.

Dochucení před pečením

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak dodat steakům chuť, je jejich dochucení ještě před samotným pečením. Můžete použít různé koření a bylinky, jako je česnek, tymián nebo rozmarýn. Rozmělněné koření můžete vtírat do masa a nechat ho alespoň hodinu odpočinout, aby se intenzivněji promísily chutě.

Použití omáček a marinád

Omáčky a marinády jsou další skvělým způsobem, jak dodat steakům chuť a vlhkost. Můžete je buď použít k marinování masa před pečením, nebo je přidat na steak během samotného pečení. Omáčky s bazalkou, houbami nebo pepřem jsou populárními volbami pro dochucení steaků.

Bylinné máslo

Bylinné máslo je skvělým způsobem, jak dodat steakům bohatou a lahodnou chuť. Můžete připravit jednoduché bylinné máslo smícháním čerstvých bylinek, jako je petržel nebo pažitka, s máslem a trochou soli a pepře. Toto bylinné máslo pak můžete posypat na horký steak, nechat ho rozpustit a vytvořit tak aromatickou omáčku.

S těmito radami a tipy v kapse je grilování skvělého steaku pro každého dosažitelné. Jak jsme se dozvěděli, správně vybrat maso je klíčovou součástí celého procesu. Důkladné marinování zaručuje chuťovou explozi na talíři. Před grilováním je důležité nezapomenout na správné předehřátí grilu a olejování mřížky. Správná teplota a přesné časy grilování jsou zárukou dokonalého výsledku. A konečně, nezapomeňte na důležitý krok odpočinku masa po grilování, aby se šťavnatost uvnitř upečeného steaku zachovala. Takže, ať už jste začátečník nebo zkušený grilovací mistr, tyto rady a tipy vám pomohou přinést na talíř steak, který bude nadšeně vychvalován všemi, kdo si ho vychutnají. Grilování steaků se tak stane vaším specializovaným uměním a poskytne vám skutečnou radost z jejich přípravy.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *