16. 9. 2023
Autor: Markéta Hrdinová
Prevence a léčba alergií: Jak si s nimi ulehčit?
zdroj: Pixabay

Alergie jsou dnes velmi častým zdravotním problémem, který postihuje stále více lidí po celém světě. Jejich příznaky mohou být nejen nepříjemné, ale také ovlivňovat kvalitu života jednotlivců. Prevence a léčba alergií jsou klíčovými aspekty jejich řízení a zlepšení pohody pacientů. Existuje řada strategií, které mohou pomoci ulehčit příznaky alergií, ať už jde o jednoduchá opatření jako změna životního stylu nebo využití léčebných metod. V tomto článku se podrobně podíváme na tipy a triky, které vám mohou pomoci zvládnout alergie a zlepšit váš každodenní život. Pokud trpíte alergiemi nebo máte zájem o jejich prevenci, čtěte dál a zjistěte více o tom, jak si s nimi ulehčit.

Příznaky alergie a jejich oblasti

Existuje mnoho různých typů alergií, které mohou postihovat různé části těla. Příznaky alergie se mohou projevovat na kůži, očích, nosu, ústech, plicích nebo dokonce i v trávicím traktu. Každá alergie si může vybrat jinou oblast těla, ve které se projevuje.

Kožní příznaky: Některé alergie se projevují na kůži a mohou způsobit svědění, zarudnutí, vyrážky nebo otoky. Typickým příkladem je alergie na urtikarii, která způsobuje zarudnutí a výsev malých a svědivých pupínků po celém těle. Další kožní příznaky mohou zahrnovat podezlího ekzému, kopřivky nebo dermatitidy.

Oční příznaky: Alergie ovlivňující oči mohou způsobit svědění, zarudnutí, slzení nebo pálení. To je často spojeno s alergickou konjunktivitidou, která je zánětem spojivek způsobeným alergií. Tento stav může způsobit nepohodlí a omezení vidění.

Příznaky v nose: Některé alergie způsobují rýmu, svědění v nose, kýchání nebo ucpaný nos. To je typicky případ alergické rýmy, která je zánětem nosní sliznice vyvolaným alergickou reakcí na určité látky, jako jsou pyl, prach nebo roztoči. Při alergické rýmě může nosní sliznice bobtnat a vykazovat zvýšenou tvorbu hlenu.

Příznaky v ústech a krku: Některé alergie mohou způsobit svědění, otok nebo zarudnutí v ústech, krku nebo jazyku. Toto může být nebezpečné, protože může vést k otoku hltanu a ztíženému dýchání. Tento stav se nazývá otok hltanu a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Prevence alergií v domácnosti

1. Udržujte čisté a suché prostředí v domě. Pravidelně vysávejte podlahy, čistěte povrchy a umývejte záclony a závěsy. Vlhkost zvyšuje riziko vzniku plísní a roztočů, které jsou častými alergeny. Používejte také speciální potahy a obaly pro matrace a polštáře, které zabrání hromadění alergenů.

2. Preferujte nepropustné povrchy. V případě alergie je vhodné mít doma hladké podlahy, jako je dřevo nebo linoleum, které se snadno udržují čisté a nezachytávají alergeny. Zbavte se koberců, které jsou velkým zdrojem alergenů a těžko se čistí.

3. Prostředky na čištění volíme s rozmyslem. Nesnášenlivost na chemikálie je častou příčinou alergických reakcí. Estetické úklidy a vůně sice dodají pocit čistoty, ale mohou vyvolat alergické reakce. Zkuste používat přírodní čistící prostředky nebo vybírejte certifikované produkty s nižším zápachem a obsahem alergenů.

4. Pravidelně větrejte a zabraňte hromadění vlhkosti. Dobrá ventilace je klíčem k prevenci alergií. Denně větrejte a zajišťujte dostatečný průtok vzduchu v celém domě. Kromě toho odstraňujte vodu a vlhkost z prostor, například prostřednictvím odpovídajícího větrání koupelny po sprchování.

5. Domácí zvířata mohou alergikům způsobovat problémy. Pokud máte doma zvíře, které vám vyvolává alergie, snažte se minimalizovat jeho přítomnost v obývacích vnitřnostech. Omezte kontakt, čisté a vysoušejte zvířecí postele a hračky a mějte psí nebo kočičí srst pod kontrolou.

Účinné metody léčby alergií

V boji proti alergiím existuje několik účinných metod, které mohou pacientům pomoci zmírnit jejich příznaky a zlepšit jejich kvalitu života. Jednou z nich je farmakoterapie, která zahrnuje užívání léků a inhalátorů. Antihistaminika jsou nejčastěji používanou skupinou léků, které blokují účinek histaminu a snižují alergické reakce v těle. Kortikosteroidy jsou také často předepisovány při alergických onemocněních, pokud jsou příznaky vážné nebo vyžadují rychlé zlepšení.

Další účinnou metodou je imunoterapie, známá také jako alergenová vakcinace. Tato terapie spočívá v postupné expozici pacienta alergenu, který mu způsobuje potíže, s cílem snížit citlivost imunitního systému na tento alergen. Imunoterapie se obvykle podává dlouhodobě, často po dobu několika let, a může být velmi účinná při zmírnění příznaků alergií a jejich případném vyléčení.

Vedle farmakoterapie a imunoterapie existuje také možnost využití alternativních metod, které mohou pomoci pacientům s alergiemi. Jsou to například akupunktura, homeopatie, bylinné léčivé přípravky nebo změny v životním stylu. Tyto metody se často nacházejí mimo tradiční zdravotnický systém, ale mnoho lidí si stěžuje na jejich účinnost při zmírnění příznaků alergií.

Důležitou součástí léčby alergií je také eliminační dieta. Pacienti s potravinovými alergiemi se musí vyhýbat potravinám, na které jsou alergičtí, aby předešli alergickým reakcím. Pro určení alergií na potraviny se obecně provádí testy, které mohou identifikovat konkrétní alergeny. Eliminační dieta je však pouze dočasným řešením a konzultace s alergologem nebo dietologem je nezbytná pro správné plánování a provádění této diety.

V případě alergie na roztoče, která je velmi častá u astmatiků, se mohou pacienti obrátit na profesionály zabývající se alergií, kteří jim mohou doporučit různá opatření v boji proti roztočům. To může zahrnovat časté vysávání a čištění domácnosti, používání alergenových čistících prostředků, snížení houby a vlhkosti v místnostech, kde pacienti tráví čas, a používání antialergenního povlečení na matrace a polštáře.

Význam správného stravování při alergiích

Při alergiích je správné stravování klíčové pro minimalizaci obtíží a zachování zdraví. Alimentární alergie, neboli potravinové alergie, se projevují přecitlivělostí na určité potraviny. Správná strava může pomoci snížit alergické reakce a zlepšit celkovou kvalitu života.

Prvním krokem při alergiích je identifikace alergenu, tedy látky, která vyvolává alergickou reakci. Poté je důležité tento alergen co nejvíce eliminovat ze stravy. To znamená pečlivě číst etikety na potravinách a vyhýbat se potravinám, které obsahují alergen.

  • Vyvarujte se alergenům: Pokud máte alergii na konkrétní potravinu, je důležité jí se vyvarovat. To může znamenat například omezit jídlo z restaurací a fast foodů, kde může být těžké zjistit, zda obsahují alergenní látky.
  • Vhodná náhrada: Pokud vynecháte potravinu, kterou jste alergičtí, je důležité najít vhodnou náhradu, která obsahuje stejné živiny. To může zahrnovat konzultaci s odborníkem na výživu nebo diabetologem.

Důležité je také dbát na všeobecně zdravou stravu. To znamená konzumovat dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a zdravých tuků. Výživné potraviny, které obsahují vitamíny a minerály, mohou posílit imunitní systém a pomoci snížit alergické reakce. Je také doporučeno vyhnout se potravinám, které mohou zhoršit záněty v těle, jako jsou některé druhy cukru, sladkosti a průmyslově zpracované potraviny.

Alternativní léčebné metody alergií

– Hypoalergenní strava: Jednou z možností, jak zmírnit projevy alergie nebo dokonce se jich zbavit, je upravit stravu tak, aby neobsahovala potenciálně alergenní látky. Tento přístup je zejména vhodný pro lidi, u kterých byly zjištěny potravinové alergie. Hypoalergenní strava se zaměřuje na eliminaci potravin, které jsou nejčastějším zdrojem alergických reakcí, jako jsou mléčné výrobky, pšenice, vejce a ořechy. Doporučuje se však konzultace s odborníkem, aby byla strava vyvážená a dostatečně živinově hodnotná.

– Akupunktura: Akupunktura je tradiční čínská medicína, která se v poslední době stala populární i v západním světě. Jisté studie naznačují, že akupunktura může pomoci při zmírnění alergických příznaků. Při akupunktuře jsou do těla vpichovány tenké jehly na určité body, které mají podle čínské medicíny vliv na energetický systém těla. Pro alergie se zvláště doporučuje akupunktura, která je zaměřena na posílení imunitního systému a zmírnění zánětu.

– Bylinné přípravky: Některé bylinky a rostliny jsou známy pro své protizánětlivé a antihistaminické účinky, které mohou pomoci při alergických reakcích. K nejpopulárnějším patří například kopřiva, heřmánek, ženšen a včelí produkty jako med a propolis. Bylinné přípravky jsou dostupné jak v podobě tablet nebo kapek, tak i ve formě čajů nebo tinktur.

– Homeopatie: Homeopatie je alternativní medicína, která věří v princip „podobné se léčí s podobným“. Homeopatické léčivo je silně zředěné a potenciálně může obsahovat látky způsobující alergii. U alergií se homeopatie zaměřuje na stimulaci imunitního systému a posílení těla tak, aby se samo vypořádalo s alergickými projevy.

– Probiotika: Probiotika jsou živé kultury bakterií, které mají příznivý vliv na zažívací systém a imunitní systém. Některé studie naznačují, že probiotika mohou pomoci při alergických projevech, především u potravinových alergií a alergií spojených se střevním mikrobiomem. Probiotika se často přidávají do fermentovaných potravin, jako je jogurt nebo kefír, nebo jsou dostupná v podobě doplňků stravy.

V dnešní době, kdy se alergie stávají stále běžnějším problémem, je důležité vědět, jak s nimi správně zacházet. Prevence je klíčová a začíná již v brzkém dětství. Pravidelné větrání, čištění domova od alergenů a správná strava mohou pomoci snížit riziko vzniku alergických reakcí. Pokud však dojde k alergickému záchvatu, je důležité mít na paměti rychlou a správnou léčbu. Antihistaminika a kortikosteroidy jsou často předepsány k odstranění příznaků alergie. Pro ty, kteří trpí těžkými alergiemi, existují také imunoterapeutické metody, které mohou pomoci zmírnit jejich stav. Je také důležité najít zdroj alergie pomocí testů, abyste se mohli vyhnout vystavení jejich alergenům. Celkově lze říci, že prevence a léčba alergií jsou nezbytné pro udržení zdraví a pohodlí, a měly by být brány vážně každým jednotlivcem.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *