2. 9. 2023
Autor: Michal Vítek
Návod na přípravu lasagní
zdroj: Pixabay

Lasagne je klasický italský pokrm, který si získal srdce mnoha gurmánů po celém světě. Jeho složení se skládá z plátů těstovin, vrstvených s nádivkou z mletého masa, sýra a rajčatové omáčky. Ačkoli se může zdát, že příprava lasagní je složitá, ve skutečnosti je to spíše otázka správného postupu. V tomto článku vám podáme podrobný návod na přípravu této chutné pochoutky, kterou si můžete snadno připravit i doma. Stačí jen dodržet jednoduché kroky a poznat několik triků, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, naše instrukce vám umožní připravit si vlastní skvělou lasagni přesně podle svých preferencí. Takže se pusťme do práce a začněme s přípravou této lahodné italské speciality!

Přísady pro lasagni

Zde najdete seznam přísad, které budete potřebovat na přípravu lahodné lasagni:

  • Hovězí maso – 500 g
  • Cibule – 1 ks
  • Celery – 2 stonky
  • Mrkev – 2 ks
  • Olivový olej – 2 lžíce
  • Česnek – 2 stroužky
  • Rajčatová omáčka – 400 g
  • Rajčata – 2 ks
  • Mléko – 500 ml
  • Máslo – 50 g
  • Hladká mouka – 50 g
  • Lasagne plátky – 300 g
  • Parmezán – 100 g
  • Sůl – podle chuti
  • Pepř – podle chuti
  • Bylinky (bazalka, oregano, rozmarýn) – podle chuti

Pro přípravu lasagni si nejdříve připravíme omáčku. Na rozpáleném olivovém oleji smažíme nakrájenou cibuli, nakrájený celer a nastrouhanou mrkev. Přidáme nadrobno pokrájený česnek a restujeme jen chvíli, aby vyplavoval svoji vůni. Poté přidáme hovězí maso a smažíme, dokud nezbělá. Přilijeme rajčatovou omáčku a rajčata, osolíme, opepříme a přidáme bylinky dle chuti. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi hodinu.

Zatím co omáčka se vaří, připravíme bešamelovou omáčku. V hrnci rozpustíme máslo a postupně vmícháme hladkou mouku. Za stálého míchání postupně přidáme studené mléko. Vaříme, dokud nezískáme hustou a hladkou omáčku. Odstavíme z ohně a osolíme, opepříme podle chuti.

Vyklepeme lasagne plátky a ukládáme je do vymazaného pekáčku. Na spodek dáme vrstvu omáčky, pak na ní položíme lasagne plátky a opět přidáme omáčku. Postupně pokračujeme až do vyčerpání přísad. Na vrstvu bešamelové omáčky posypeme strouhaným parmazánem. Lasagni pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 40 minut, nebo dokud není zlatavá a plně propečená.

Po upečení lasagni necháme chvíli odpočinout, aby se stáhla a pak ji můžeme podávat. Dobrou chuť!

Příprava těsta na lasagni

je prvním a základním krokem při vaření tohoto tradičního italského pokrmu. Těsto na lasagni se vyrábí z mouky, vajec, soli a vody. Hlavním cílem je dosáhnout správné konzistence těsta a správné tloušťky, která by měla být přibližně 2 mm.

Pro přípravu těsta nejprve smíchejte dohromady mouku a sůl ve velké míse. Poté na střed přehrabatě mouky udělejte důlek, do kterého rozklepněte vejce. Pomalu vmíchejte vejce do mouky a postupně přidávejte vodu. Je důležité přidávat vodu postupně, abyste dosáhli správné konzistence těsta. Míchejte těsto, dokud se nepřestane lepit na ruce a zpracovává se snadno.

Když je těsto hotové, rozdělte ho na menší kousky a každý z nich vyválejte do co nejnižší tloušťky. Pokud máte pastamaker, můžete ho použít k vytvoření tenkých plátů. Pokud pastamaker nemáte, můžete těsto vyválet na pomoučené ploše pomocí válečku.

Hotové pláty těsta můžete následně použít při přípravě lasagni. Vrstvění těstových plátů s ragú nebo sýrovou omáčkou je základním principem při přípravě lasagni. Některé recepty také zahrnují vrstvy zeleniny, jako je špenát nebo baklažán, nebo substituce masa za vegetariánské náplně. Těsto na lasagni je základem tohoto vynikajícího italského jídla a správná příprava těsta je klíčem k úspěchu.

Příprava základního ragú

V této sekci se naučíte, jak připravit základní ragú, které slouží jako základ pro mnoho italských jídel. Základní ragú je hustá omáčka, která se připravuje z masa, rajčat a dalších ingrediencí.

Nejprve si připravte všechny potřebné přísady pro ragú. Budete potřebovat nasekanou cibuli, nakrájený česnek, olivový olej, mleté hovězí maso, rajčatovou omáčku, rajčatový protlak, červené víno, bylinky a koření podle chuti.

Na rozpáleném olivovém oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezezlátne. Poté přidejte mleté hovězí maso a smažte ho, dokud úplně nezhnědne. Přilijte červené víno a nechte ho vyvařit.

Do masové směsi přidejte rajčatovou omáčku a rajčatový protlak. Přidejte také bylinky a koření podle chuti, například petrželku, bazalku, oregano a tymián. Přikryjte pokličkou a nechte ragú vařit na mírném ohni asi dvě hodiny, aby se všechny chutě spojily. Občas promíchejte, aby se ragú nelepilo ke dnu hrnce.

Základní ragú je hotové, ať už ho použijete jako omáčku pro těstoviny nebo jako základ pro další jídla, například lasagne nebo lečo. Můžete ho také připravit větší množství a pak ho zmrazit na pozdější použití. Přejeme vám dobrou chuť!

Skládání a pečení lasagní

Vytvoření vynikající lasagně vyžaduje správnou techniku skládání vrstev a pečení. Zde je krok za krokem postup, jak připravit a upéct dokonalou lasagni:

1. Příprava omáčky a nadílky: Začněte tím, že připravíte bohatou rajčatovou omáčku. V hrnci rozehřejte olej a přidejte nasekanou cibuli. Orestujte ji, dokud nezezlá a přidejte nasekaný česnek. Poté přidejte rajčata, rajčatový protlak, bylinky a koření podle vašeho výběru. Vařte omáčku na mírném ohni po dobu asi 20 minut. Mezitím smíchejte ricottu, mletou hovězí nebo vepřové maso, sýr a vejce, abyste vytvořili nadílku pro váš základ lasagně.

2. Sestavení lasagně: Když máte připravené omáčky a nadílky, přijde čas na skládání lasagně. Do zapékací formy nejprve nalijte malé množství omáčky, aby se zabránilo připálení. Položte první vrstvu lasagnových plátů na omáčku. Poté přidejte vrstvu nadílky a opět omáčku. Opakujte tento postup, dokud nemáte žádoucí počet vrstev. Před poslední vrstvou plátů lasagně přidejte poslední vrstvu omáčky a posypte ji strouhaným sýrem.

3. Pečení lasagně: Zahřejte troubu na 180 stupňů Celsia a pečte lasagni asi 30-40 minut, dokud nezíská zlatavou a křupavou vrchní vrstvu. Poté vytáhněte lasagni z trouby a nechte ji 10 minut odpočinout, aby se pořádně usadila. Pokud je potřeba, pokročilejší kuchaři mohou zapnout gril na posledních pár minut pečení, aby získali dokonalě křupavou vrstvu sýra na vrchu.

4. Servírování a dochucení: Po odpočinku lasagni, se může začít krájet a servírovat. Pokud to chcete ještě více dochutit, můžete na každou porci přidat čerstvé bylinky, například bazalku, nebo nastrouhaný sýr. Dobrou chut‘!

Alternativní variace lasagní

V této sekci se budeme zabývat alternativními variacemi tradičního jídla – lasagní. Lasagne jsou oblíbeným italským pokrmem, který se skládá z vrstev těsta, omáčky a sýra. Existuje však celá řada různých možností, jak tento pokrm připravit a přizpůsobit tak svým individuálním preferencím.

  1. Různé typy omáček: Zatímco tradiční lasagne jsou obvykle připravovány s bolognesovou omáčkou, můžete vyzkoušet také jiné varianty, jako například omáčku z rajčat a bazalky, omáčku z pesta nebo dokonce omáčku z mořských plodů. Každá z těchto omáček dodá lasagním jedinečnou chuť a vůni.
  2. Alternativní náplně: Klasické lasagne jsou často plněny mletým masem, ale existují také vegetariánské a veganské varianty. Místo masa můžete použít například různé druhy zeleniny, jako jsou špenát, cuketa, lilek nebo rajčata. Při výběru alternativní náplně je důležité zvážit, jaká chutě a textury se budou nejlépe doplňovat.
  3. Různé druhy těsta: Tradiční lasagne se připravuje s těstem na bázi pšeničné mouky, ale existuje také mnoho jiných možností. Můžete například vyzkoušet lasagne z celozrnných či bezlepkových mouk, které jsou vhodné pro lidi s intolerancí na lepek. Další alternativou je použití těsta z listového nebo čínského těsta, které dodá lasagním zajímavou a nezvyklou konzistenci.
  4. Kombinace sýrů: Klasické lasagne jsou často posypány strouhaným parmazánem nebo mozzarelou. Nicméně, existuje celá řada různých sýrů, které můžete použít pro výrobu lasagní. Vyzkoušejte kombinaci různých druhů sýrů, jako je gorgonzola, ricotta, provolone nebo dokonce sýr typu feta. Každý sýr dodá lasagním svou vlastní chuťovou nuanci.

Tímto jsme si představili několik alternativních variant lasagní. Pokud máte chuť na italský pokrm, ale chcete vyzkoušet něco jiného než klasickou variantu, můžete se inspirovat výše uvedenými možnostmi. Nebojte se experimentovat s různými kombinacemi omáček, náplní a sýrů – možností je nekonečno!

Tipy na servírování lasagní

V následující sekci naleznete několik užitečných tipů na servírování lasagní, které vám pomohou udělat z tohoto jídla skutečný zážitek. Bez ohledu na to, jestli jíte lasagni doma s rodinou nebo chcete hostit večeři pro přátele, tyto tipy vám pomohou prezentovat toto italské jídlo co nejlépe.

Zvolte správný formát

Klasická lasagne je podávána ve čtvercové nebo obdélníkové formě, čímž vynikne vrstvený vzhled jídla. To pomůže zachovat strukturu a umožní hostům si snadno vzít porci. Pokud nemáte po ruce vhodnou formu, můžete lasagni servírovat i v hluboké pánvi, ale vždy dbáte na to, abyste lasagni vykrojili co nejpravidelnější kousky.

Doplňte to správnými přílohami

Lasagna je samo o sobě dostatečně chutná a vydatná, ale můžete ji doplnit různými přílohami, které ještě více zvýrazní její chuť. Klasickou volbou je podávat lasagni s čerstvým opečeným chlebem nebo čerstvým pečivem. Kromě toho můžete přidat také čerstvou zeleninovou salátovou přílohu, aby se dokonale vyvážil bohatý a sytý charakter lasagni.

Decorate it right

Lasagna může být servírována přímo ve formě nebo můžete přesunout porce na talíře. V obou případech je důležité dát pozor na presentaci jídla. Na vrch lasagně můžete přidat čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo petržel. Mohli by jste také přidat trochu nastrouhaného sýra na vrchol, který se bude krásně topit a jeho vůně se bude šířit po jídle.

Celkově je příprava lasagní poměrně jednoduchá a může být zábavnou aktivitou. Prvním krokem je vybrat si vhodné ingredience a poté rozplést pláty těsta. Vytvoření základních vrstev s omáčkou a sýrem je podstatou skvělé lasagně. Následně pečte v troubě, dokud se vrstvy nezajistí a objeví se zlato hnědá kůrka na vrchu. Ať už ji podáváte rodině nebo hostům, lasagne je vždy oblíbenou volbou. Buďte kreativní a přizpůsobte recept svým preferencím, přidáním oblíbeného masa, zeleniny nebo bylinek. Vyzkoušejte tento návod na přípravu lasagní a uvidíte, že nebudete litovat! Bon appétit!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *