30. 8. 2023
Autor: Michal Vítek
Jak udělat svíčkovou na smetaně
zdroj: Pixabay

Vítejte v našem článku o tom, jak udělat lahodnou svíčkovou na smetaně! Tato tradiční česká specialita je oblíbená nejen doma, ale i ve restauracích po celé zemi. Pokud se i vy chcete přidat k těm, kteří se rádi podělí o chuťový zážitek spojený s tímto pokrmem, přečtěte si náš návod a naučte se správný postup přípravy. Svíčková na smetaně je dokonalou kombinací jemného hovězího masa, voňavých koření a sametově krémové omáčky, která se vytvoří závarem z kořenové zeleniny a poté vyladí smetanou. Připravená správně, tato svíčková bude rozmazlovat vaše chuťové buňky a zanechá vám pocit spokojenosti. A jak na to? Přečtěte si náš následující návod a staňte se mistrem svíčkové na smetaně ve vaší vlastní kuchyni!

Jak připravit svíčkovou na smetaně

Při přípravě svíčkové na smetaně je důležité začít s kvalitním kusem hovězí svíčkové. Pokud možno vyberte maso, které je světle růžové a má jemnou strukturu. Maso omyjte, osušte a zbavte případných šlach. Poté je čas přistoupit k přípravě marinády.

Marináda je klíčovou součástí přípravy svíčkové na smetaně. Do misky smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a nasekanou cibuli. Vložte maso do marinády a nechte ho alespoň hodinu odpočinout v lednici, ideálně přes noc. Marináda přispívá k měkčení masa a zároveň mu dodává bohaté chuťové nuance.

Po marinování přistoupíme k přípravě omáčky. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte na kostky nakrájenou cibuli. Smažte, dokud cibule nezměkne a nezezlátne. Poté přidejte na drobno nakrájenou mrkev, petržel a slaninu. Smažte, dokud zelenina nezměkne a slanina nezačne lehce hnědnout.

Dalším krokem je přidání hovězího vývaru a červeného vína. Přivedte k varu a poté snižte teplotu a za stálého míchání povařte asi 15 minut, nebo dokud omáčka nepřijme svou charakteristickou hustotu. Poté přidejte smetanu, vařte dalších pár minut a ochutnejte. Omáčku můžete dochutit solí a pepřem podle svého gusta.

Maso vyjměte z marinády a osušte jej. Na pánvi zahřejte olej a maso zprudka opečte ze všech stran. Poté jej přidejte do omáčky a nechte vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, nebo dokud maso není měkké a šťavnaté. Zkontrolujte dochuť omáčky a případně ji ještě dochuťte solí a pepřem.

Tradiční recept na svíčkovou na smetaně

Tradiční české jídlo, svíčková na smetaně, je jednou z nejznámějších specialit české kuchyně. Tento pokrm je oblíbený díky své šťavnaté a jemné masové úpravě, spolu s bohatou smetanovou omáčkou.

Pro přípravu svíčkové na smetaně je potřeba několik hlavních ingrediencí, jako je hovězí svíčková, kořenová zelenina, cibule, hladká mouka, smetana a hořčice. Hovězí svíčková se nejprve zpracuje a očistí, poté se nakrájí na tenké plátky. Kořenovou zeleninu a cibuli se nakrájí na menší kousky a spolu s masem se orestují na oleji. Jakmile je maso propečené, přidá se hladká mouka a vše se dobře promíchá. Následně se zalije vývarem a přidá se lžička hořčice pro dochucení. Pokud je omáčka příliš hustá, přidá se trochu vody. Vaří se zhruba hodinu na mírném ohni, aby maso změklo a omáčka se prohloubila.

Ve finální fázi se přidá smetana, která dá pokrmu cremovou chuť. Pokud má být omáčka dostatečně hladká, může se ještě rozmixovat. Poté se omáčka scedí a přidá se zpět do hrnce. Nakrájené maso se opět přidá do omáčky a vše se dobře promíchá. Svíčková je hotová a může být podávána s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem.

je velmi oblíbený během vánočních svátků a není těžké jej připravit i v domácí kuchyni. Kvalitní hovězí maso a čerstvá zelenina dodají omáčce bohatou chuť a svíčková se stává výtečným příkladem českého tradičního jídla.

Krok za krokem: Svíčková na smetaně

V této sekci se podrobně seznámíte s postupem přípravy tradičního českého jídla – svíčkové na smetaně.

Prvním krokem je příprava marinády, do které budete dávat všechny potřebné ingredience. Mezi tyto ingredience patří především vývar, drcená zelenina, koření, ocet a sůl. Poté je nutné, aby se maso marinovalo alespoň 24 hodin v chladničce.

Po marinaci přichází na řadu samotné vaření. Do hrnce se umístí maso s marinádou a vše se vaří, dokud maso není měkké a šťavnaté. Během vaření se přidávají další ingredience, jako jsou kořenová zelenina, cibule nebo medová mouka. Vše se vaří, dokud nevznikne hustá omáčka.

Když je maso uvařené a omáčka hustá, je třeba maso vyjmout a nakrájet na tenké plátky. Poté se omáčka přecedí, aby se oddělila od přidaných surovin. K vyšlehané smetaně se přidá omáčka a vše se důkladně promíchá.

Na závěr se omáčka s masem podává s houskovým knedlíkem a brusinkovým kompotem. Tuto tradiční českou specialitu si nyní můžete vychutnat.

Tipy a triky: Perfektní svíčková na smetaně

Jste fanouškem tradičních českých jídel? Pak byste měli určitě vyzkoušet připravit si domácí svíčkovou na smetaně. Tento tradiční pokrm je velmi oblíbený a jeho příprava může být zajímavým kulinařským dobrodružstvím.

Hlavní surovinou pro svíčkovou na smetaně je samozřejmě hovězí svíčková. Ta by měla být kvalitní a měkká. Pokud možno si vyberte bio hovězí maso. Dále budete potřebovat cibuli, mrkev, petržel, hladkou mouku, smetanu na vaření, hořčici, vejce, máslo, citronovou šťávu, sůl, pepř a další koření dle chuti.

Pro přípravu svíčkové si nejprve nakrájejte cibuli a proházejte ji na pánvi s olejem, dokud nezežloutne. Přidejte na kostky nakrájenou mrkev a petržel a orestujte dozlatova. Maso nakrájejte na nudličky a přidejte ho k zelenině. Osolte, opepřete a orestujte maso, dokud nezměkne. Poté přidejte hladkou mouku a dobře promíchejte.

Když se maso opeče, zalijte ho vodou a dusíme asi hodinu, než se maso změkne. Potom je třeba maso vyjmout a zbylý vývar vařit pořád dál, aby zhoustl. Mezitím si připravte omáčku tak, že smícháte smetanu na vaření s hořčicí, vejcem a citronovou šťávou. Tučný vývar postupně přilévejte do omáčky a míchejte, aby nevznikaly žádné hrudky.

Konečně si nasypte omáčku zpět do hrnce, přidejte maso a nechte všechno společně provařit. Před podáváním můžete dochutit omáčku solí a pepřem a případně přidat další koření podle chuti. Nezapomeňte připravit i přílohu – tradičně se ke svíčkové podává houskový knedlík a brusinky. Dobrou chuť!

Variace svíčkové na smetaně

1. Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které se často podává při oslavách a slavnostních příležitostech. Tato variace tohoto klasického jídla přináší různá překvapení a nové chutě.

2. Jednou z možností je přidání kořenové zeleniny, jako jsou mrkev, petržel, celer a pastrňák, do marinády. Tato zelenina přidá svíčkové zajímavou hloubku chuti a lehce sladkou příchuť. Ucpaný svíčkovou marinádou se pak peče a dochucuje v peci.

3. Další variantou je přidání houbové omáčky ke svíčkové. Houby přidávají jídlu bohatou a kořenitou chuť. Omáčka se připravuje z čerstvých nebo sušených hub, které se nejprve očistí a nakrájí. Poté se restují na másle nebo oleji s cibulí, česnekem a bylinkami. Přidává se k nim smetana a dochucuje se solí, pepřem a citronovou šťávou.

4. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete svíčkovou na smetaně obohatit o koření. Například můžete přidat kari, papriku, chilli nebo jiné ostré koření dle vašeho přání. Tímto způsobem si můžete přizpůsobit chuť jídla svému vlastnímu vkusu a preferencím.

5. Pro milovníky sýra je tu také možnost přidání sýrového zábalu ke svíčkové. Svíčkovou nejdříve obalíte plátky sýra (například eidamu, goudy nebo hermelínu) a poté jí dáváte do trouby nebo grilu. Při pečení se sýr rozpustí a utvoří se křupavá a sytá kůrka. Tato variace jídla je plná syrového sýra a má velmi intenzivní chuť.

Syroviny a postup: Svíčková na smetaně

Syroviny:

  • 600 g hovězí svíčkové
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce hladkého kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml červeného vína
  • 100 g másla
  • olej na smažení
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Svíčkovou osolíme a opepříme ze všech stran. V rendlíku rozpálíme olej a na něm zprudka opečeme svíčkovou z každé strany asi 2-3 minuty. Poté ji vyjmeme z rendlíku a dáme stranou.

2. V rendlíku rozpustíme máslo a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli do zlatova. Poté přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme.

3. Do cibule a česneku přidáme mouku a promícháme tak, aby vznikla jemná zlatavá směs. Postupně za stálého míchání přilijeme vývar, víno a smetanu, dokud nezískáme hladkou omáčku. Přidáme kečup, hořčici a cukr a důkladně promícháme.

4. Svíčkovou vrátíme do rendlíku s omáčkou a vaříme na mírném plameni pod pokličkou 1,5 až 2 hodiny, dokud maso není měkké a šťavnaté. Občas maso obrátíme, aby se obě strany pěkně propekly.

5. Hotovou svíčkovou vyjmeme z omáčky a nařežeme na tenké plátky. Omáčku prolijeme přes jemné sítko, abychom odstranili cibulové kousky. Nakonec můžeme svíčkovou podávat s houskovým knedlíkem a ozdobit ji brusinkami nebo smetanou.

Svíčková na smetaně je tradiční české jídlo, které si získalo srdce mnoha lidí. Pokud se rozhodnete tento pokrm zkusit připravit sami, nebojte se, není to tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Důležité je postupovat podle receptu, dbát na kvalitu surovin a nevzdávat se při prvním neúspěchu. Smetanová omáčka s tenkými plátky masa, knedlíky, zeleninou a šťouchaným bramborem – to je svíčková na smetaně, která potěší nejen chuťové buňky, ale i vkusně prostřený stůl. Takže neváhejte a vyzkoušejte si tento tradiční český pokrm, který vám přinese požitek a pocit uspokojení.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *