6. 7. 2023
Autor: Michal Vítek
Jak grilovat kuře – návod.
zdroj: Pixabay

Grilování je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit, která nám umožňuje si vychutnat čerstvě připravená jídla pod širým nebem. Pokud patříte mezi milovníky kuřecího masa a rádi byste se naučili, jak jej správně grilovat, jste na správném místě. Grilování kuřecího masa totiž vyžaduje několik důležitých technik a triků, které vám pomohou dosáhnout dokonalé chuti a konzistence masa. V tomto článku se podrobněji podíváme na osvědčený návod, jak grilovat kuře tak, aby vám každý kousek chutnal jako z profesionální restaurace.

Grilování kuřete – příprava masa

Před grilováním kuřete je důležité zajistit správnou přípravu masa. Nejprve je třeba kuře důkladně očistit odvnějškových peří, vnitřních orgánů a případných zbytků krve. Poté je vhodné maso opláchnout vodou a osušit. Je také důležité odstranit případné výběhy nebo přebytečný tuk, které by mohly způsobit plameny při grilování.

Dalším krokem je marinování masa. Díky marinádě se kuřecí maso zbaví případné tuhosti a získá příjemnou chuť. Marináda může obsahovat různé ingredience, jako jsou olej, ocet, citronová šťáva, bylinky, koření nebo přírodní dochucovadla. Maso by mělo být marinováno minimálně pár hodin, ideálně však přes noc, aby byly ingredience dobře vstřebány. Před grilováním je vhodné nadbytečnou marinádu nechat okapat nebo ji lehce setřít ubrouskem.

Dále je potřeba připravit grilovací plochu. Ideální je dobrat se uhlí, které vytvoří dostatečné teplo pro grilování. Kuře lze vložit přímo na rošt grilu, nebo použít grilovací mřížku nebo speciální pánev určenou právě pro grilování kuřat. Pokud nemáte gril, lze kuře také smažit na pánvi, ale klasická grilovací metoda přinese unikátní chuť a aroma.

Při grilování je důležité dodržet správný čas a teplotu. Kuře se griluje při střední teplotě, asi 180-200 °C. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout přibližně 75-80 °C, aby určitě bylo uvařené. Doba grilování se může lišit v závislosti na velikosti kousků masa a použitých grilovacích metodách. Při pečlivém grilování bude kuře krásně zlatě hnědé a šťavnaté.

Po grilování je důležité nechat kuře chvíli odpočinout, aby si maso krásně odpočinulo a tekutiny se rovnoměrně rozložily. Poté jej lze nakrájet na porce a podávat s přílohami a omáčkou dle vlastního vkusu.

Správný výběr kuřecího masa

Kuřecí maso je oblíbeným zdrojem bílkovin, který se často objevuje na našich talířích. Při výběru kuřecího masa je však důležité dbát na několik faktorů, abychom si zaručili kvalitu, čerstvost a bezpečnost potraviny.

Především je důležité vyzkoumat, zda je kuřecí maso čerstvé. Tohoto se můžeme dopátrat především data spotřeby a sledováním chladového řetězce, zda nebylo přerušeno. Váha a barva masa také mohou poskytnout náznaky, zda je maso čerstvé, avšak tyto faktory nemusí vždy být spolehlivé.

Dalším faktorem, který je třeba zvážit při výběru kuřecího masa, je způsob chovu. Ideální je vybírat maso z volně žijících nebo ekologicky chovaných kuřat, která jsou krmena přirozenými krmivy a mají dostatek prostoru a denního světla. Takové maso bývá kvalitnější, chutnější a zároveň je udržována adekvátní úroveň animal welfare.

Zdravotní aspekty jsou také velmi důležité při výběru kuřecího masa. Je ideální vybírat maso, které neobsahuje žádné antibiotikum nebo hormony. Antibiotika v kuřecím mase mohou přispět k růstu antibiotik rezistentních bakterií a hormony zase nemusí být pro naše zdraví příliš vhodné. V dnešní době je na trhu možné nalézt certifikované bio kuře, které splňuje tyto požadavky.

Příprava marinády pro grilování

Při přípravě marinády pro grilování je důležité vybrat správnou kombinaci ingrediencí, které dodají masu nejen chuť, ale i vlhkost a jemnost. Marináda slouží k prokvašení masa a pomáhá mu zůstat šťavnaté a měkké po celou dobu grilování.

Existuje mnoho různých receptů na marinády, které lze použít pro grilování. Základem většiny marinád je olej, který pomáhá zachovat vlhkost masa a zabraňuje jeho připálení na grilu. Další důležitou složkou je kyselina, jako například citrónová šťáva nebo ocet, která pomáhá změkčit a prokvasit maso.

K dalším oblíbeným ingrediencím patří aromatické bylinky a koření, které dodávají masu výraznou chuť. Mezi nejčastěji používané patří rozmarýn, tymián, česnek, cibule a pepř. Tyto ingredience lze kombinovat podle vlastní chuti a preferencí.

Při přípravě marinády je důležité mít na paměti, že čas marinování je stejně důležitý jako samotná marináda. Když dáte maso marinovat příliš krátce, nedostatečně se prokvasí a chuť ingrediencí se nezačne dostatečně vtírat do masa. Naopak příliš dlouhé marinování může způsobit, že maso se stane měkkým až kašovitým.

Ideální teplota grilu

Pokud chcete připravit chutné a dokonale grilované jídlo, je důležité správně nastavit teplotu grilu. Ideální teplota závisí na druhu pokrmu, který připravujete, a také na vašich osobních preferencích.

Jako základní pravidlo platí, že pro grilování masa a ryb je ideální teplota mezi 150-180 stupni Celsia. Tato teplota zajistí správnou karamelizaci povrchu a zachová jemnost uvnitř pokrmu. Pokud chcete maso grilovat na vyšší teplotu, doporučuje se použít grilovací pánev, která zabrání přílišnému vysušení masa.

Pokud plánujete grilovat zeleninu, ideální teplota je přibližně 200 stupňů Celsia. Při této teplotě zelenina zachová svou křupavost a chuť, zatímco vnitřek zůstane jemný a šťavnatý. Doporučuje se před grilováním zeleninu lehce potřít olivovým olejem a dochutit bylinkami a solí.

Pokud plánujete grilovat delikátní pokrmy, jako například kuřecí prsa nebo steak, doporučuje se grilovat při nižší teplotě okolo 120-140 stupňů Celsia. Tato nižší teplota umožní postupné prohřátí masa a zachování jeho šťavnatosti.

Pamatujte, že jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit, zda je gril dostatečně rozpálený, je provést test s vodou. Když kapka vody spadne na grilovací plochu a okamžitě se rozpustí, je gril připraven. Pokud kapka vody syceně prská, je gril příliš rozpálený a je třeba snížit teplotu.

Grilování kuřete – nejlepší technika

Grilování kuřete je oblíbenou a chutnou variantou přípravy tohoto masa. Existuje několik technik, které vám pomohou dosáhnout perfektního výsledku. Zde jsou některé z nejlepších technik, které můžete vyzkoušet při grilování kuřete.

Direktní grilování

Jedna z nejjednodušších technik je direktní grilování. Při této technice klidně dejte kuře rovnou na gril a přímo nad ohněm. Důležité je pravidelně otáčet maso, aby se grilovalo rovnoměrně. Při této technice je také důležité sledovat teplotu grilu, aby se maso nespálilo.

Indirektní grilování

Jinou možností je indirektní grilování. Při této technice si zapalte oheň na jedné straně grilu a kuře umístěte na opačnou stranu, tedy nad nepřímým ohněm. Tato metoda je vhodná pro delší grilování, kdy se kuře postupně prohřívá a zpracovává. Při této technice je důležité používání grilovacího termometru, abyste zajistili správnou teplotu masa.

Marinování

Marinování je další důležitou technikou při grilování kuřete. Před grilováním nechte kuře v marinádě odležet nejméně několik hodin, ideálně přes noc. Marináda nejenže dodá kuřeti výraznější chuť, ale také napomáhá udržet maso šťavnaté a jemné. Zkuste různé druhy marinád, například na bázi bylinek, citrusů nebo sójové omáčky, dle svého osobního vkusu.

Užitečné tipy

  • Před grilováním kuřete nezapomeňte maso dobře očistit a osušit. Odstraněte přebytečný tuk a kůži.
  • Používejte kvalitní grilovací náčiní, jako je například grilovací pinzeta nebo špachtle, abyste maso obraceli co nejlépe a zachovali jeho konzistenci.
  • Vyvarujte se nadměrnému otvírání víka grilu, aby se zbytečně neztrácela tepelná energie. Při otvírání vyvarujte se také přímého postřiku mastnými kapalinami z masem na oheň, tím snížíte riziko plamenů a spálení masa.

Sledujte teplotu masa pomocí grilovacího termometru, který vám ukáže, zda je kuře grilováno dostatečně. Ideální teplota pro grilování kuřecího masa je 75-80 stupňů Celsia.

Dokonalé kuře z grilu – servírování a přílohy

Po dokončení grilování dokonalého kuřete je čas se pustit do jeho servírování. Nejdůležitější je kuře krásně naporcovat, aby každý host dostal pořádný kus masa. Můžete ho rozpustit na jednotlivé díly, jako jsou stehna, křídla a prsa, a případně ještě na menší kousky. Záleží na vašich preferencích a zvyklostech, jak si rádi kuře servírujete.

Při servírování kuřete z grilu je také důležité mít k dispozici vhodné přílohy, které podtrhnou chuť a dokončí pokrm. Doporučujeme podávat kuře s čerstvým salátem, který přinese osvěžení a rozmanitost do chuti. Můžete zvolit klasický zeleninový salát s okurkami, rajčaty, paprikou a cibulí, nebo si ho upravit podle svého gusta. Pokud preferujete teplé přílohy, můžete k grilovanému kuřeti nabídnout bramborovou kaši, pečené brambory nebo rýži. Přidat můžete také zeleninovou zálivku nebo omáčku, která kuře oživí.

Nabízené přílohy mohou být také velmi kreativní. Můžete vyzkoušet třeba mátovou bulgur salát s fenyklem a citronem nebo pikantní kukuřičné muffiny. Cílem je přinést do příloh něco nového a zajímavého, co zaujme vaše hosty.

Nezapomeňte také na vhodné nádoby či talíře pro servírování kuřete a příloh. Vhodné jsou talíře s prohloubením na omáčky, aby se nic nevylilo a hosté si mohli přidat podle své chuti. Pokud chcete servírování udělat opravdu pěkné, můžete kuře aranžovat na servírovacím talíři a přidat kolem něj ozdobné listy salátu nebo jiné dekorace.

Servírování dokonalého kuřete z grilu je záležitostí vkusu a kreativity. Buďte kreativní a nabídněte svým hostům nezapomenutelný zážitek!

Praktický návod, jak správně grilovat kuře, může být skvělým pomocníkem pro všechny milovníky lahodného grilování. Od volby správného kusu masa až po dochucování marinádou a správnou teplotu grilu, existuje několik klíčových kroků, které nám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Pamatujme si, že grilování je umění, které vyžaduje trpělivost a znalost. S tímto návodem však můžeme prostřednictvím důkladného přístupu a správného postupu připravit kuře, které bude šťavnaté, chutné a s perfektně grilovanou kůží. Sledujme tyto jednoduché kroky a užijme si skvělé grilování plné vůně a chuti.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *