3. 7. 2023
Autor: Michal Vítek
Jak uvařit lasagne: návod krok za krokem
zdroj: Pixabay

Lasagne je typické italské jídlo, které si získalo srdce mnoha lidí po celém světě. Jeho bohatá chutnost a vrstevnatost z něj činí oblíbenou volbu pro rodinná setkání či večeře s přáteli. Možná se zdá, že příprava lasagní je složitá záležitost, ale ve skutečnosti je to poměrně jednoduché. Stačí mít k dispozici několik základních surovin a dodržovat správný postup. V tomto článku vám poskytneme krok za krokem návod, jak uvařit vynikající lasagne, která vás a vaše blízké rozhodně nadchne. Takže se pohodlně usaďte a připravte se na nezapomenutelnou kulinářskou experici!

Jak připravit těsto na lasagne?

Lasagne je lahodné italské jídlo, které si můžete připravit i doma. Aby vaše lasagne byla dokonale chutná, je důležité začít s přípravou těsta. Na těsto budete potřebovat pouze základní ingredience a trochu času.

Prvním krokem je nasbírat všechny potřebné suroviny: 220g bílé pšeničné mouky, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje a špetku soli. Nejběžnější mouka pro přípravu těsta na lasagne je pšeničná mouka, která vám dodá dokonalou konzistenci a chuť.

Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek uprostřed a do něj rozklepneme vejce. Přidáme sol a olivový olej a začneme těsto postupně míchat tak, aby se všechny ingredience spojily a těsto bylo hladké. Poté necháme těsto odpočinout na pokojové teplotě asi 30 minut.

Po odpočinku těsto nejprve rozdělíme na menší kusy. Pak můžeme začít těsto válet na tenké pláty. Při válení je dobré použít trochu mouky, abychom zabránili lepení těsta na válci nebo válečku. Pokud nemáte dostatečně velký válec, můžete pláty těsta válet i omáčkou láhve.

Hotové pláty těsta můžete hned použít na přípravu lasagne, nebo je můžete nechat proschnout. Pokud se rozhodnete těsto sušit, je dobré ho rozřezat na menší čtverce, abyste pak při skládání lasagne měli těsto správně veliké. Těsto na lasagne před použitím vařit nemusíte, protože se vaří společně s omáčkou a ostatními ingrediencemi v troubě.

Jak připravit masovou omáčku pro lasagne?

Lasagne je oblíbené italské jídlo, které se skládá z vrstev těstovin, masové omáčky a sýru. Příprava masové omáčky je klíčová pro skvělou chuť a konzistenci lasagne. Následující postup vám ukáže, jak připravit vynikající masovou omáčku, která vaši lasagne dostane na úplně novou úroveň.

1. Ingredience:

Pro přípravu masové omáčky budete potřebovat:

  • 500 g mletého hovězího nebo vepřového masa
  • 1 cibuli, jemně nasekanou
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 200 g protlaku rajčat
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku sušeného bazalku
  • 1 lžičku cukru
  • sůl a pepř podle chuti

2. Postup:

Nejprve na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a mlete maso. Směs osolte a opepřete podle chuti a opékejte, dokud maso nezmění barvu.

Do směsi přidejte rajčata z konzervy a protlak rajčat. Přimíchejte sušené oregano, bazalk a cukr. Omáčku přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit pod pokličkou přibližně 20 minut. Během vaření občas promíchejte.

Po 20 minutách omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody nebo vývaru.

Hotová masová omáčka je připravena k použití při vrstvení lasagne. Můžete ji rovnoměrně rozetřít mezi vrstvy těstovin a zasadit se tak o výraznou a chutnou lasagne plnou jemně se mísících italských přísad.

Jak připravit bešamelovou omáčku pro lasagne?

  1. Použití bešamelové omáčky je nezbytnou součástí přípravy lasagní a dodává jim nejen jedinečnou chuť, ale také spojuje vrstvy těsta, masa a sýra dohromady. Bešamelová omáčka je krémová, lahodná a zároveň lehká, což ji činí ideální volbou pro toto tradiční italské jídlo.

  2. Pro přípravu bešamelové omáčky budete potřebovat máslo, hladkou mouku, mléko, sůl, pepř a mletý muškátový oříšek. Do hrnce rozehřejte máslo a po rozpuštění přidejte mouku. Vařte směs, dokud nezačne lehce zlátnout a pak postupně přidávejte mléko za stálého míchání. Vařte omáčku, dokud nezhoustne a nezačne se lehce odlepovat od hrnce.

  3. Aby byla omáčka hladká a bez hrudek, můžete ji před podáváním prosejít pomocí jemné síťky. Přidání soli, pepře a muškátového oříšku dodá omáčce pikantní chuť a dokonale ji doplní.

  4. Když je bešamelová omáčka hotová, můžete ji začít používat při vrstvení lasagní. Nejprve na dno zapékací mísy položte vrstvu těsta (nevařeného nebo vařeného, podle vašeho výběru) a následně přidejte vrstvu masa nebo zeleniny. Na to položte další vrstvu těsta a takto pokračujte, dokud nemáte vrstvu s omáčkou.

  5. Pokud chcete dodat lasagním ještě více chuti, můžete přímo na omáčku posypat strouhaný sýr. Omáčku se sýrem opakujte a poslední vrstvu zakončete strouhaným sýrem. Poté můžete zapékací mísu dát do předehřáté trouby a péct, dokud nezíská lasagna zlatě hnědou barvu a omáčka nezačne bublat.

Jak sestavit vrstvy lasagne?


– 1. Od 1. odstavce do 2. odstavce bych se zaměřila na základní postup, jak sestavit vrstvy lasagne.
– 2. V 1. odstavci bych popisovala, že na začátku je třeba vybrat vhodnou mísa, ve které budeme lasagne připravovat.
– 3. Ve 2. odstavci bych připojila, že první vrstvou by měla být omáčka, kterou budeme střídat s vrstvami těsta a dalších ingrediencí.
– 4. V 3. odstavci bych se zaměřila na správné vrstvení a opakování, například že by měl být opakující se vzor, tedy opakování vrstvy, omáčky, těsta a dalších ingrediencí.
– 5. V posledním, 4. odstavci bych se zmínila o zakončení lasagne poslední vrstvou těsta a omáčkou, případně posypáním sýrem, a o tom, že je třeba peči v troubové, ať se vrstvy lasagne slijí dohromady.

Jak pečovat o lasagne v troubě?

Následující je seznam tipů a triků, které vám pomohou péči o vaši lasagni v troubě:

  1. Předehřejte troubu na předepsanou teplotu: Než vložíte lasagni do trouby, ujistěte se, že je trouba dostatečně předehřátá na předepsanou teplotu. To pomůže zajišťovat rovnoměrné tepelné rozložení během pečení.
  2. Alu fólií chránit vrchní část: Když vložíte lasagni do trouby, můžete ji nejprve přikrýt aluminiovou fólií. To pomůže udržet vlhkost lasagni a zabrání přílišnému zhnědnutí horní vrstvy.
  3. Pravidelně kontrolujte pečení: Během pečení lasagni pravidelně kontrolujte, zda je horní vrstva dostatečně zhnědnulá. Pokud je lasagni připálena na vrcholu, můžete fólii odstranit a povrch nechat opečovat do zlatohněda. Pokud je vrchní část připálena příliš brzy, přikryjte ji znovu fólií.
  4. Udržujte lasagni hydratovanou: Pokud se během pečení lasagne zdá příliš suchá, můžete přidat další rajčatovou omáčku nebo vývar. To pomůže udržet jídlo vlhké a zabrání přílišnému vysušení.
  5. Dejte jí odpočívat: Po dokončení pečení je důležité nechat lasagni pár minut odpočinout před servírováním. To pomůže zajišťovat, že se tekutina v lasagni rovnoměrně rozloží a zůstane souvislá při krájení a podávání.

Jak správně podávat lasagne?

Lasagne je klasické italské jídlo, které se skládá z vrstev těstovin, omáčky a sýra. Pokud chcete lasagne podávat tak, aby všechny vrstvy byly dobře viditelné a chutné, měli byste dodržovat několik zásad.

Výběr vhodného podnosu: Lasagne je nejlépe podávat ve speciálním hladkém a hlubokém jakožto vyšším čtvercovém nebo obdélníkovém podnosu. Díky vyšším stranám se zabrání rozlití omáčky a těstovin při nakrájení.

Použití nahrubo nastrouhaného sýra: Pokud chcete, aby se sýr na povrchu lasagne nádherně zhnědl a vytvořil hezkou kůrku, doporučuje se použít nahrubo nastrouhaný sýr. Můžete použít tradičně italský parmazán, ale také další typy sýrů, které rádi máte.

Doba odpočinku před podáváním: Po upečení lasagne nechte jídlo ještě chvíli odpočinout mimo troubu, aby se omáčka ztuhla a těstoviny staly měkkými. Doporučuje se nechat lasagne odpočívat alespoň 10-15 minut před podáváním.

Doplnění podávání: Lasagne je samospasitelné jídlo obsahující už omáčku, těstoviny a sýr, ale můžete ho podávat s dalšími přílohami. Můžete přidat například čerstvý salát nebo křupavý chléb. Rovněž si můžete přidat další ingredience do samotného těsta, například zeleninu nebo mleté maso.

V tomto článku jsme si představili jednoduchý a podrobný návod, jak uvařit lahodnou lasagni sami doma. Naučili jsme se, jak připravit šťavnatou rajčatovou omáčku a vrstvit těstoviny a sýr s masovou směsí. Objasnili jsme také důležité body, jako je pečení, aby bylo dosaženo dokonalé konzistence a chutě. Pokud jste fanoušky italské kuchyně a milovníky výborných jídel, neměli byste tento skvělý recept vynechat. Stačí se držet našeho postupu a brzy si budete moci vychutnat domácí lasagni, která oslní vaše chuťové pohárky i nejnáročnější hosty.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *