30. 6. 2023
Autor: Michal Vítek
Návody: Recept na domácí guláš s hovězím masem
zdroj: Pixabay

V dnešním článku se podíváme na jeden z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně – domácí guláš s hovězím masem. Tento tradiční recept je oblíbený pro svou bohatou a sytou chuť, kterou přináší kombinace kvalitního masa, aromatických koření a dlouhého času vaření. Bez ohledu na to, zda jste zkušený kuchař nebo začátečník, tento jednoduchý návod vás provede krok za krokem, jak připravit dokonalý guláš přímo v pohodlí domova. Od výběru nejlepšího masa až po správné promíchání koření, budete mít všechny potřebné informace, abyste mohli ve své kuchyni vytvořit ten nejlahodnější guláš. Pokud jste připraveni na dobrodružství chuťových pohárků, pokračujte a objevte svět guláše!

Domácí recept na guláš

Guláš je tradiční české jídlo, které se připravuje ze hovězího masa a koření. Jeho příprava je celkem snadná a vyžaduje jen pár základních surovin. V následujících odstavcích vám představíme náš oblíbený .

Prvním krokem je nakrájet hovězí maso na menší kousky. Ideální je použít masa z plece nebo zadní části hovězího. Důležité je odstranit případné sádry nebo šlachy a maso důkladně očistit. Nakrájené maso orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém hrnci, dokud nezezlátne z každé strany.

Mezitím si nachystáme koření. Do guerrmula přidáme česnek, papriku, pepř, kmín a mletou sladkou papriku. Všechny koření smícháme a přidáme kpostupně dovřejného masa. Protože sladká paprika dá guláši krásnou barvu, nemůžeme na ni zapomenout.

Po přidání koření smícháme maso s kořením a zalijeme vodou nebo vývarem. Tekutina by měla maso překrýt, abychom zajistili, že bude guláš šťavnatý. Pokud se vám zdá, že je guláš příliš hustý, můžete přidat ještě trochu vody.

Nakonec guláš necháme vařit na mírném ohni asi půl až jednu hodinu, dokud maso nezměkne. Během vaření je potřeba občas zamíchat a případně dolít vodu, pokud ji guláš absorbuje. Hotový guláš podáváme s chlebem nebo knedlíky a můžeme ho ještě ozdobit čerstvou petrželkou.

Hovězí maso do guláše

Hovězí maso je jednou z nejoblíbenějších surovin pro přípravu guláše. Jeho robustní chuť a bohaté aroma se skvěle hodí pro tento tradiční pokrm. Pro přípravu guláše se používají zejména hovězí masové kousky s větším množstvím svaloviny, které se dusí v dochucovací omáčce spolu s kořením.

Guláš je tradiční pokrm středoevropské kuchyně, který se původně připravoval na ohni v kotelu. Maso se nejprve osmalovalo na oleji nebo sádle a poté se dusilo spolu s cibulí, paprikou a dalším kořením. Kromě masa se do guláše mohou přidávat také další ingredience, jako jsou brambory, rajčata nebo různé druhy zeleniny.

Při přípravě hovězího guláše je důležité vybrat správný druh masa. Dobré je použít hovězí kližku, hovězí plec nebo jiné svalové partie, které jsou bohaté na vlákninu. Maso se nejprve nakrájí na menší kousky a opečí na oleji nebo sádle, aby získalo na chuti a křupavosti. Poté se přidají cibule, paprika, česnek a další koření dle vlastní chuti.

Pro dosažení plné chuti je důležité guláš dusit ve vývaru nebo vývaru s červeným vínem až do té doby, dokud maso není měkké a šťavnaté. Guláš se může podávat s knedlíky, houskovým knedlíkem nebo se šťouchanými bramborami. Kromě toho se guláš může připravit i ze směsi jiných druhů masa, jako je vepřové, skopové nebo kuřecí.

je oblíbený pokrm nejen v Česku, ale i v dalších zemích střední a východní Evropy. Díky své bohaté chuti a výživovým hodnotám je guláš výtečnou volbou pro většinu gurmánů. Při přípravě guláše je důležité dodržovat správné postupy a vybrat kvalitní suroviny, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku.

Krok za krokem: příprava guláše

V následujících odstavcích najdete podrobné instrukce k přípravě chutného guláše. Tento pokrm je oblíbeným jídlem v mnoha českých rodinách a připravit ho není tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí dodržet několik jednoduchých kroků a můžete si vychutnat jedinečnou chuť tohoto tradičního jídla.

Ingredience

Před zahájením přípravy guláše mějte připravené všechny potřebné ingredience. Budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa (plece nebo ramínka)
  • 1 velkou cibuli
  • 2 středně velké papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžičku kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce oleje na smažení

Příprava masa

Nejprve si připravte maso. Nakrájejte ho na menší kousky o velikosti přibližně 3×3 cm. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte maso z každé strany, dokud nezezlátne. Poté maso vyjměte z pánve a nechejte na stranu odpočinout.

Příprava omáčky

Do stejné pánve přidejte nakrájenou cibuli a papriky. Smažte je dozlatova a poté přidejte prolisovaný česnek. Pod vařečkou smažte česnek jen krátce, aby nezhnědl. Potom přidejte sladkou mletou papriku a krátce smažte, dokud se nezačne vonět.

K omáčce přidejte rajský protlak a hovězí vývar. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté přidejte kmín, sůl a pepř podle chuti. Vařte omáčku na nízké teplotě přibližně 1,5 hodiny, dokud se maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

Ingredience pro domácí guláš

mohou být různorodé a závisí na preferencích a tradicích jednotlivých kuchařů. Základními surovinami jsou však maso, cibule, koření a voda nebo bujón.

Co se týče masa, nejčastěji se pro guláš používá hovězí nebo vepřové maso. Někdy se však může použít i jiné druhy masa, jako například skopové nebo krůtí. Důležité je, aby bylo maso kvalitní a odstraněno případné tukové blány.

Další důležitou složkou guláše je cibule, která se často používá ve větším množství. Cibule se nejčastěji nakrájí na jemné kostičky a osmahnou se na oleji nebo sádle, dokud nezezlátne. Přidání cukru během smažení cibule může pomoci získat na guláši sladší chuť.

Koření je dalším důležitým prvkem domácího guláše. Nejčastěji se používají paprika, česnek, kmín a pepř. Paprika dodává guláši charakteristickou červenou barvu a sladkou chuť, zatímco česnek a kmín mu dodávají výraznou vůni a chuť. Pepř se používá pro dochucení a může se přidat podle vlastní chuti.

Kromě těchto základních surovin se může do guláše přidat také další zelenina, jako například paprika, rajčata nebo brambory. Záleží na osobních preferencích a na tom, jakou chuť a konzistenci chce kuchař dosáhnout. Někteří lidé do guláše také přidávají různé chuťovky, jako jsou hořčice, kečup nebo kyselé okurky.

Klasický recept na guláš

Vytvoření skvělého guláše vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Následující recept vám ukáže kroky, jak připravit klasický guláš, který potěší všechny vaše chuťové buňky.

Ingredience:

  • 1 kg hovězího masa (plec nebo krk)
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 papriky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky (volitelné)
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 250 ml rajčatového protlaku
  • sůl a pepř dle chuti

Příprava:

  1. Na počátku nakrájejte hovězí maso na menší kostky.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte je na jemné kousky. Papriky také nakrájejte na nudličky.
  3. V hrnci zahřejte sádlo a osmažte v něm hovězí maso, dokud nezezlátne ze všech stran.
  4. Přidejte cibuli a česnek a restujte je spolu s masem asi 5 minut, nebo dokud cibule nezměkne.
  5. Přidejte mletou sladkou a pálivou papriku a zamíchejte je do masa a zeleniny. Nechte směs restovat asi 1 minutu, aby se uvolnily všechny vůně koření.
  6. Zalijte guláš hovězím vývarem a rajčatovým protlakem. Přidejte nakrájené papriky a promíchejte.
  7. Podle potřeby dosolte a opepřete a přikrytý hrnec vařte guláš při nízké teplotě po dobu přibližně 2-3 hodin. Občas zamíchejte a přidejte více vývaru, pokud je guláš příliš hustý.

Po uvaření by měl být guláš jemný, nasáknutý dozlatova a chutný. Podávejte ho s knedlíkem, houskovým knedlíkem, bramborami nebo čerstvým chlebem. Pokud si přejete, můžete guláš ještě ozdobit plátkem čerstvé petrželky.

Tips a triky pro dokonalý guláš

V této části příspěvku vám představíme několik užitečných tipů a triků, jak připravit skvělý guláš. Podělíme se s vámi o naše osvědčené metody a postupy, které vám pomohou dosáhnout dokonalých výsledků. Pokud byste se chtěli stát mistrem v přípravě tohoto tradičního českého jídla, přečtěte si následující rady a triky.

Vyberte správné maso: Pro dokonalý guláš je klíčové mít kvalitní a správně vybrané maso. Doporučujeme použít maso z plece nebo hýždě, které obsahuje dostatek tuku pro chuťovou a konzistenční rovnováhu. Maso nakrájejte na menší kousky, aby se maso dobře propeklo a zůstalo šťavnaté.

Cibule a česnek jsou základem: Cibule a česnek jsou základními přísadami pro přípravu guláše. Důkladně je nakrájejte a správně osmažte na oleji nebo sádle, aby se uvolnila jejich chuť a aroma. Cibule a česnek by měli tvořit základ guláše a dodávat mu bohatou a plnou chuť.

Správná technika vaření: Guláš se vaří za stálého mírného varu, aby se maso krásně změkčilo a absorbovalo všechny příchutě. Důležité je také pravidelné míchání, aby se guláš nezacvakal na dně hrnce a zůstal si po celou dobu vaření jednotně hladký. Pro dosažení dokonalé zahuštění guláše můžete také přidat lžíci mouky smíchané s trochou vody nebo vývaru.

Dobře zvolené koření: Guláš je známý pro svou bohatou a intenzivní chuť, kterou mu dodává koření. Základními kořenícími přísadami jsou paprika, kmín, červená paprika a bobkový list. Další koření můžete přidat podle svého vkusu, například pepř, majoránku nebo chilli. Vždy zkuste guláš ochutnat a případně hoštěte podle svých preferencí.

Tak jsme se dozvěděli, jak si připravit lahodný domácí guláš s hovězím masem. Tato tradiční česká specialita je skvělou volbou pro všední dny i slavnostní příležitosti. Příprava je jednoduchá a vyžaduje jen pár základních ingrediencí. Hovězí maso se nejprve osmahně a poté se přidají cibule, paprika a další dochucovadla. Guláš se dusí v hrnci, dokud maso není měkké a šťavnaté. K tomu se podává kus tmavého chleba nebo knedlíky. Tento recept je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat autentickou českou kuchyni doma.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *