29. 6. 2023
Autor: Michal Vítek
Návody: Jak grilovat chutný steak
zdroj: Pixabay

Grilování steaků je umění, které vyžaduje správnou techniku a pečlivý přístup k přípravě masa. Když se vám povede grilovat steak správně, můžete si být jistí, že výsledek bude chutný a lahodící i těm nejnáročnějším chuťovým pohárkům. Ale jak přesně připravit steak na grilu tak, aby byl dokonale upražený zvenku a šťavnatý uvnitř? V tomto článku vám představíme několik užitečných návodů a tipů, jak připravit chutný steak na grilu. Ať už jste začátečník nebo pokročilý grilovací nadšenec, tato informace vám určitě pomůže dosáhnout dokonalého výsledku.

Volba správného masa

Mnozí lidé se dnes zajímají o to, jak si vybrat správné maso k jídlu. Výběr kvalitního masa je důležitý jak z hlediska chuti, tak z hlediska zdraví. V následujícím textu vám přinášíme několik rad, které vám pomohou správně vybrat maso, ať už nakupujete ve velkém obchodě nebo v řeznictví.

Při výběru masa je klíčové brát v potaz původ masa a způsob, jakým bylo zpracováno. Vyberte si, pokud možno, maso z místních farmářů, kteří chovají zvířata na pastvě a nepoužívají přílišně chemikálií či antibiotik. Důležité je také zajistit si informace o etickém způsobu zabití zvířat.

Dalším faktorem, na který byste se měli zaměřit, je barva masa. Kvalitní hovězí maso by mělo mít jasně červenou barvu. U vepřového masa je ideální, když nabírá růžový odstín. Barva masa by měla být konzistentní a neměla by mít známky zhnědnutí nebo modraček.

Dalším důležitým faktorem je vůně masa. Zdravé a čerstvé maso by nemělo páchne. Při výběru masa si ho můžete zapáchnout. Pokud vnímáte neobvyklou nebo zápachovou vůni, je to známka toho, že maso není vhodné k jídlu.

Důležitým aspektem je také textura masa. Kvalitní syrové maso by mělo být pevné, avšak ohebné. Pokud se maso zdá být měkké nebo lepivé na dotek, mohlo by to znamenat, že je staré nebo špatně zpracované.

Příprava a marinování

Při přípravě jídla hraje důležitou roli i marinování. Marinování je proces, při kterém se potraviny namáčí v marinádě, která jim přidává na chuti a často i změkčuje jejich strukturu. Marináda je obvykle směs oleje, octa, bylinek a koření, která se nechá působit na potravině po určitou dobu. Cílem marinování je zvýraznění chuti a zjemnění struktury potraviny před jejím tepelným zpracováním.

Příprava marinády je velmi jednoduchá. Základem marinády je obvykle olej, který přidává potravině vlhkost a chrání ji před vysoušením během tepelného zpracování. K oleji se poté přidává ocet, který potravinu dochucuje a zároveň pomáhá změkčit její strukturu. Dále se do marinády přidávají bylinky a koření podle libosti a typu potraviny. Je možné vyzkoušet různé kombinace a experimentovat s přísadami, aby marináda přesně vyhovovala individuálním chutím.

Doba marinování se liší podle typu potraviny. Jemná masa, jako například drůbež nebo ryby, stačí marinovat pouze krátkou dobu, přibližně 30 minut až 2 hodiny. Naopak tužší maso, jako například vepřové nebo hovězí, je dobré nechat marinovat alespoň přes noc, případně i déle. Při marinování je důležité potravinu pravidelně obracet, aby marináda měla příležitost působit na celou její plochu.

Před tepelným zpracováním marinovanou potravinu vyjmeme z marinády a necháme ji trochu okapat. Marinádu lze také využít při samotném vaření, například ji přilít do pánve při smažení masa, čímž potravina získá ještě více výraznou chuť. Však je třeba si dát pozor na to, aby nebyla marináda, do které jsme potravinu namočili, příliš slaná nebo kyselá, což by mohlo mít za následek přílišnou solenost nebo kyselost samotné potraviny.

Ideální teplota grilu

Pro správné grilování je důležité mít gril nastavený na ideální teplotu. Tučně je podtrženo, že přesné teploty mohou záviset na konkrétním typu grilu a druhu potravin, které chcete grilovat. Nicméně jsou zde obecné pokyny, které vám pomohou nastavit správnou teplotu pro vaše grilování.

Ideální teplota pro přímý a nepřímý gril:

  • Přímý gril: Teplota kolem 200-230 °C je obvykle vhodná pro grilování pizzy, hamburgerů a sýrů.
  • Nepřímý gril: Teplota kolem 150-180 °C je obvykle vhodná pro dlouhé grilování masa, jako jsou vepřové kolínko a kuřecí stehna.

Ideální teplota pro různé druhy potravin:

  • Hovězí steaky: Pro medium rare (středně připravené) by měla být teplota grilu kolem 50-55 °C. Doba vaření bude záviset na tloušťce steaku a preferované úpravě.
  • Kuře: Teplota grilu by měla být kolem 74-82 °C pro zabránění zbytečným bakteriím. Je nutné grilovat kuře až do doby kdy bude teplota masa dosahovat správného stavu.
  • Hot dogy: Při grilování hot dogů je obvykle vhodné nastavit teplotu kolem 160-180 °C. Grilujte je asi 5-7 minut, nebo dokud nebudou dobře zahřáté.

Použití teploměru:

Abyste měli jistotu, že dosáhnete správné teploty, můžete použít teploměr na jídlo. Vkládá se do masa nebo pokrmu a zjišťuje teplotu uvnitř. Je to užitečný nástroj k zajištění bezpečné a dokonale grilované potraviny.

Důležitost odpočinku masa

Příspěvek pod nadpisem „“ bude pojednávat o tom, jak je odpočinek pro maso nezbytný pro jeho kvalitu a chuťové vlastnosti.

Když se maso nachází ve fázi odpočinku, dochází k jeho postupné relaxaci. To znamená, že se svalová vlákna uvolňují a zpomaluje se produkce enzymů, které mají vliv na jeho tvrdost. Díky tomu se maso stává měkčím, šťavnatějším a získává svou charakteristickou chuť.

Odpočinek masa je klíčový také z hlediska jeho šťavnatosti. Během procesu odpočinku dochází ke zvýšení retenční kapacity masa, což znamená, že se v něm zachovává větší množství šťávy. To se projevuje nejen na jeho chuťovém zážitku, ale také na jeho šťavnatosti a atraktivitě při servírování.

Význam odpočinku masa je také spojen s jeho rovnoměrným prohřátím během přípravy. Během procesu odpočinku totiž dochází ke zpomalení tepelného procesu, což znamená, že se teplo distribuuje rovnoměrněji v masa. Díky tomu se zabraňuje jeho přesušení na povrchu a nedostatečné propečení ve středu, což by mělo za následek nevzhledné a nechutné výsledky.

Je tedy důležité nezanedbávat proces odpočinku masa a dát mu dostatek času na relaxaci. V ideálním případě by mělo maso odpočívat zhruba po dobu poloviny trvání jeho přípravy. Přesný časový údaj však záleží na druhu masa a způsobu jeho přípravy, a proto je vhodné se při jeho přípravě řídit konkrétními recepty a časovými doporučeními.

Správný způsob grilování

Pokud chcete mít při grilování výsledek skutečně dokonalý, je důležité dodržovat některá pravidla a postupy. Následující tipy vám pomohou grilovat správně a dosáhnout nejen chutného, ale i bezpečného výsledku.

Jedním z nejpodstatnějších aspektů správného grilování je příprava grilu. Je nutné dbát na správné vyčištění roštu, aby se na něm neusazovaly zbytky jídla z minulých grilování, které by mohly zhoršit chuť dalšího jídla. Dále je důležité gril umístit na rovný a stabilní povrch, aby nedocházelo k převrhnutí či přemístění grilu během grilování.

Při samotném grilování je důležité dodržovat správnou teplotu. Pokud jde o uhlíkový gril, je vhodné ho nechat před vložením jídla na rošt zahřát po dobu zhruba 30 minut, aby se dosáhlo optimální teploty. Pokud jde o plynový gril, doporučuje se předehřát na nejvyšší teplotu po dobu 10-15 minut.

Další důležitou součástí správného grilování je volba vhodných surovin. Kvalitní a čerstvé suroviny zaručí lepší chuť a snadnější přípravu jídla. Před grilováním je dobré marinovat maso nebo zeleninu, což zaručí jejich zvláštní aroma a chuť. Je také vhodné používat grilovací dřevěné uhlí nebo dostatečně dlouhé březové uhlí, které zajišťuje rovnoměrné rozložení teploty.

Posledním, ale ne méně důležitým faktorem, je správné otočení jídla během grilování. Je důležité neotočit maso nebo zeleninu příliš často, protože může dojít k vysušení nebo ztrátě šťáv. Na druhou stranu je také důležité nepřehánět grilování a správnou dobu grilování dodržovat podle receptu. Po ukončení je vhodné nechat maso nějakou dobu odpočinout, aby se šťávy udržely v celém mase.

Dokončení a servírování steaků

Příprava steaků

Před dokončením a servírováním steaků je důležité provést jejich správnou přípravu. Začněte tím, že nejdříve steaky necháte pokořeni na pokojovou teplotu. Následně můžete steaky osolit z obou stran hrubou solí. Pomocí soli se vytvoří kůrka, která pomůže zachovat šťavnatost masa během jejich grilování.

Po osolení můžete steaky potřít trochou olivového oleje nebo rozpuštěného másla. Tento krok pomůže zadržet vlhkost a přidá do masa chuťovou vrstvu. Když jsou steaky připravené, můžeme začít je grilovat.

Grilování steaků

Před grilováním je potřeba připravit gril. Nejlepší je použít plynový nebo uhlíkový gril s otevřenou mřížkou, který dosahuje vysokých teplot. Před rozpálením grilu je také dobré mřížku potřít olejem, aby se steaky nelepily.

Steaky by měly být grilovány přímo nad žárem, nejlépe na vysoké teplotě. Záleží na tom, jakou přepážku chcete dosáhnout: rare, medium nebo well done. Pro steak medium rare by mělo stačit asi 2-3 minuty grilování z každé strany. Pro medium je ideální asi 4-5 minut, zatímco pro well done se doporučuje grilovat 6-7 minut.

Během grilování je důležité steaky pravidelně obracet, aby se rovnoměrně upravily. Použijte grilovací kleště nebo páčidlo, abyste zachovali šťavnatost a zabránili vysušení masa.

Servírování steaků

Po dokončení grilování je potřeba nechat steaky chvíli odpočinout. Ideální je umístit je na prkénko nebo stříhatelný talíř a zakrýt je kusem alobalu. Během odpočinku si steaky udrží teplotu a šťavnatost.

Steaky je nejlepší podávat čerstvé z grilu, krájené na plátky proti vláknům masa. Můžete je doplnit různými přílohami, jako jsou pečené brambory, grilovaná zelenina nebo bylinkový máslo. Nezapomeňte na dobroty jako je guacamole, smažená cibulka nebo omáčka podle vašeho výběru.

V dnešním článku jsme se podrobně seznámili s několika klíčovými body, které je nutné vzít v potaz při grilování chutného steaku. Začali jsme výběrem správného kusu masa a pokračovali jsme marinováním, přípravou grilu a samotným grilováním. Vyzdvihli jsme důležitost teploty grilu a času grilování, a také jsme si pověděli něco o různých stupních propečení masa. Doufáme, že vám naše rady pomohou připravit skvělý a lahodný steak přesně podle vašich požadavků. Sledováním těchto návodů můžete být jistí, že váš steak bude vždy dokonale grilovaný a plný chuti. Užijte si grilování a dobrou chuť!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *