3. 10. 2024
Autor: Eva Šindelářová
Jak udělat lampionky – inspirace DIY
zdroj: Pixabay

Vytvoření vlastních lampionků doma může být skvělou zábavou a zajímavým kreativním projektem pro celou rodinu. Díky jednoduchým postupům a dostupným materiálům můžete snadno vyrobit originální lampionky, které zútulní váš domov nebo slavnostní akci. Inspirujte se naší DIY příručkou a naučte se, jak udělat lampionky, které budou poutat pozornost a tvořit útulnou atmosféru.

Jak vyrobit papírové lampionky

? Je to jednoduchý diy projekt, který můžete snadno zvládnout doma. Budete potřebovat pouze několik základních materiálů a trochu kreativity.

Nejprve si připravte potřebné materiály: papír na výrobu lampionky, tužku, nůžky, lepidlo, šablony nebo vzory pro výzdobu lampionky a popřípadě baterku nebo svíčku.

Začněte tím, že si vyberete vzor lampionky a pomocí tužky ho přeneste na papír. Poté papír vystříhejte podle vzoru a složte ho tak, abyste vytvořili tvar lampionky. Lampionku můžete ještě zdobit podle vašeho gusta pomocí nůžek nebo lepidla.

Nakonec do lampionky umístěte baterku nebo svíčku a lampionka je hotová! Nyní ji můžete pověsit na strom, do zahrady nebo na terasu a těšit se z úžasné atmosféry, kterou vytvoří.

Vytváření papírových lampionek je skvělou aktivitou pro celou rodinu nebo skupinu přátel. Můžete si vytvořit různé tvary a velikosti lampionek a každý bude originální. Takže se pusťte do práce a užijte si kreativní zážitek!

Inspirace pro originální lampionky

V dnešním článku se podělím o několik inspirací pro vytvoření originálních lampionků, které můžete použít jako dekoraci na různé události nebo jen tak k ozdobě vašeho domova.

Jednou z možností je vytvoření lampionků z papíru různých barev a vzorů. Můžete si vybrat motivy podle ročního období nebo svátku, například lampionky s motivy jarních květů, vánočními motivy nebo lampionky s geometrickými tvary.

Další zajímavou variantou jsou lampionky vyrobené z prázdných skleněných nádob, do kterých můžete vložit svíčku nebo malé LED světlo. Tato varianta vytváří útulnou atmosféru a můžete si s nimi pohrát s různými dekoračními prvky, jako jsou korálky, mozaikové skleněné kameny nebo pestrobarevné stuhy.

Originální lampionky můžete vytvořit i z recyklovaných materiálů, například z prázdných plechovek od konzerv či z plastových lahví. Stačí trochu kreativity a trpělivosti a můžete vytvořit unikátní lampionky, které budou zároveň i ekologické.

Pokud máte rádi ruční práce, můžete si vytvořit lampionky z průhledného papíru a zdobit je technikou origami nebo scrapbookingu. Existuje mnoho návodů a inspirací online, takže se můžete inspirovat a vytvořit si své vlastní designové lampionky.

Krok za krokem: vlastní lampionky

1. Začněte tím, že si připravíte potřebné materiály – barevný papír, lepidlo, nůžky a svíčku nebo bateriovou LED svíčku. Doporučujeme použít odolný papír, který bude lépe držet tvar lampionky.

2. Vyberte si barvu papíru podle vlastního vkusu a následně z něj vystřihněte obdélníkový tvar. Velikost lampionky můžete volit dle svého uvážení, ale ideální je průměr kolem 10-15 cm pro jednoduchou manipulaci.

3. Složte papír na polovinu tak, aby dolní okraj tvořil základnu lampionky. Poté začněte stříhat papír ve tvaru proužků směrem od základny ke středu lampionky – mohou to být například pravidelné příčné řezy nebo obloučky.

4. Když máte hotovou výzdobu na papíře, stačí spojit oba konce papíru a přilepit je k sobě. Vznikne tak trubice ve tvaru lampionky. Dno opatrně roztažené trubice opatrně položte na podložku – může to být plochý povrch nebo i držák na svíčku.

Lampionky z recyklovaných materiálů

jsou skvělým a ekologickým způsobem, jak si vytvořit krásné osvětlení pro různé události či večerní posezení venku. Nejenže ušetříte peníze za nové světelné dekorace, ale také pomůžete ochránit životní prostředí tím, že využijete materiály, které by jinak skončily na skládce.

Jedním z nejoblíbenějších druhů lampionků z recyklovaných materiálů jsou ty vyrobené z prázdných plechovek od konzerv nebo nápojů. Stačí do nich provrtat malé dírky, vložit do nich svíčku a vhodit dovnitř pár oblázků či písku pro stabilitu. Takto jednoduše můžete vytvořit úžasnou atmosféru ve vaší zahradě nebo na terase.

Další zajímavou variantou jsou lampionky z papírových obalů od plechovek nebo dalších obalů potravin. Tyto obaly se dají snadno upravit dle vašeho vkusu – můžete na ně nalepit různé dekorační prvky, natřít je barvami či je ozdobit korálky či malými třpytkami. Poté stačí do nich vložit svíčku nebo bateriové LED světlo a můžete je pověsit na stromy, plot nebo je umístit na zem jako dekoraci.

Nezapomeňte také na možnost vytvoření lampionků z prázdných skleněných nádob, jako jsou sklenice od zavařenin či marmelád. Tyto skleničky můžete ozdobit pestrobarevnými vzory z akrylových barev nebo je obalit lepenkovými pásy v různých barvách. Po úpravě stačí do nich vložit svíčku či LED světlo a máte krásné a originální lampionky, které skvěle doplní vaši zahradu či terasu.

Vyzkoušejte různé techniky zdobení lampionků

, které mohou být skvělou aktivitou pro celou rodinu nebo skupinu přátel. Zde jsou některé nápady, které můžete využít při vytváření originálních a poutavých lampionků:

  • Pomalování lampionků akrylovými barvami – Dejte si záležet na skvostných malbách, které dodají vašim lampionkům jedinečný vzhled. Můžete využít různé motivy, abstraktní vzory nebo pestrou paletu barev.
  • Lepení barevných papírků a dekorací – Zkombinujte různé druhy papírů, třpytivé lepící proužky nebo pestrobarevné flitry, aby vaše lampionky zářily na večerním nebi.
  • Vyřezávání zajímavých tvarů – S jemnou nůžkou můžete vyřezávat motivy rostlin, zvířat nebo abstraktní tvary do papíru lampionků. Tato technika vyžaduje trpělivost a pevnou ruku, ale výsledek stojí za to.

Nezapomeňte, že zdobení lampionků je skvělou příležitostí k projevu vaší kreativity a fantazie. Můžete si vyzkoušet různé kombinace technik, experimentovat s materiály a nebojte se udělat chybu – každý výtvarný projekt má své kouzlo. Takže si pusťte oblíbenou hudbu, připravte tvořivé potřeby a pusťte se do zdobení lampionků s nadšením!

Nápady na svítící lampionky

Nevíte, jaké lampionky si letos zhotovit na svátku zářících světýlek? Máme pro vás pár nápadů, které vám mohou posloužit jako inspirace.

1. Vyrobte si lampionky ze skleněných skleniček nebo plechovek. Do skleničky nalijte trochu písku a zapalte svíčku. Svítící efekt bude nádherný, zejména ve tmě.

2. Napište na balónky vaše vzkazy nebo kresby a vyrobte si svítící lampionky pomocí balónového papíru a LED svíčky. Vaše osobní doteky dodají lampionkám jedinečnost.

3. Vytvořte si lampionky z papírových sáčků. Stačí si zakoupit balíček bílých papírových sáčků a nakreslit na ně obrázky. Poté do nich vložte svíčku a lampionky jsou připraveny k použití.

4. Pro romantickou atmosféru vytvořte lampionky z nádob na zavařování. Do sklenicích hrníčků nalejte vodu a přidejte květiny či listy. Na vrch sklenice pak položte plovoucí svíčku. V temné noci budou sklenice krásně zářit.

Doufáme, že vás naše inspirace a návody na výrobu lampionků potěšily a že si je vyzkoušíte i sami. S lampionkami vytvoříte skvělou atmosféru na večírku, svatbě nebo jiné slavnosti a navíc si je můžete přizpůsobit podle svého vkusu a stylu. Snad vám naše tipy pomohou vytvořit ty nejkrásnější lampionky, které budou dodávat světlo a radost každé události. Tak co čekáte? Pusťte se do práce a tvořte!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *