2. 10. 2024
Autor: Ivana Michlíčková
Jak vybrat a skladovat ovoce – Informative
zdroj: Pixabay

Při výběru a skladování ovoce je důležité dodržovat několik zásad, které vám pomohou zajistit co nejlepší kvalitu a chuť vašich plodů. Správný výběr ovoce znamená nejen lepší chuť, ale také zdravější stravování. Důkladná péče o ovoce po jeho zakoupení zaručí, že si zachová svěžest a výživovou hodnotu co nejdéle. V článku se dozvíte o základních pravidlech, které byste měli dodržovat při výběru a skladování ovoce, aby zůstalo čerstvé a chutné co nejdéle.

Jak vybrat čerstvé ovoce

Při výběru čerstvého ovoce je důležité brát v potaz několik základních principů. Nejprve je dobré si vybrat ovoce podle ročního období, jelikož ovoce sklizené v pravý čas má nejlepší chuť a výživové hodnoty.

Dále se zaměřte na vzhled ovoce. Hledejte ovoce s jasnou barvou, bez poškození a případných skvrn. Pokud si vybíráte ovoce, které má kůru, můžete ji lehce stlačit prstem, aby zjistili, zda je ovoce zralé.

Důležitým faktorem je také vůně ovoce. Čerstvé ovoce by mělo mít příjemnou, intenzivní vůni, která naznačuje jejich zralost. Pokud ovoce necítíte ani když se k němu přiblížíte, pravděpodobně není plně zralé.

Na závěr je potřeba si všímat textury ovoce. Mělo by být pevné, ale zároveň lehce pružné. Příliš měkké ovoce může být nadmořské zralosti nebo poškozené, zatímco příliš tvrdé ovoce může být ještě nedozrálé a bez chuti.

Správné skladování ovoce

Pro zachování čerstvosti ovoce je důležité dodržovat správné skladovací podmínky. Ovoce je vhodné skladovat na chladném a suchém místě, ideálně v chladničce při teplotě kolem 5 stupňů Celsia.

Aby se ovoce nestalo příliš tvrdé nebo naopak příliš měkké, je důležité vybírat správnou skladovací nádobu. Pro ovoce, které nesnese tlak, jako jsou například maliny nebo jahody, je vhodné použít mělkou nádobu s průduchy pro přístup vzduchu.

Pokud skladujete ovoce společně s jinými druhy, dejte pozor na etyléndioxid, který může způsobovat přezrání dříve, než byste chtěli. Dále je důležité oddělit dozrálé ovoce od nezralého, abyste zabránili přenosu etylénu z dozrálého ovoce na zelené plody.

Prodloužení čerstvosti ovoce může pomoci i správné balení. Plodiny, které jsou baleny v plastových obalech, by měly mít možnost cirkulace vzduchu, aby se zabránilo hromadění vlhkosti, která může způsobit plísně a hnilobu.

Tipy na skladování ovoce

Při skladování ovoce je důležité dodržovat správné postupy, aby se prodloužila jeho čerstvost a zachovaly se všechny vitamíny a živiny.

1. Ovoce jako jablka, hrušky nebo citrusové plody je vhodné skladovat v chladničce. Pokud máte možnost, uložte je do šuplíku na zeleninu, kde je vhodná vlhkost a teplota.

2. Ovoce, které ještě není zralé, nechte dozrát při pokojové teplotě a poté ho přesuňte do chladničky. To platí například pro avokáda, banány nebo rajčata.

3. U ovoce jako jsou borůvky, maliny nebo jahody je důležité odstranit vadlé kousky a uchovávat je v chladu, ideálně s nízkou vlhkostí, aby se co nejvíce prodloužila jejich čerstvost.

Nejlepší skladovací podmínky ovoce

Výběr správných skladovacích podmínek je klíčovým faktorem pro zachování čerstvosti ovoce. Pro udržení ovoce dlouho čerstvého je důležité udržovat správnou teplotu a vzdušnou vlhkost. Ovoce by mělo být skladováno v chladničce nebo jiném chladném prostoru, kde je teplota kolem 4-10 °C.

Důležité je také minimalizovat expozici kyslíku, protože při nadměrném kontaktu s kyslíkem může ovoce začít hnít. Můžete například ovoce skladovat v uzavřených nádobách nebo obaleno voskovým papírem. Dále je vhodné oddělit ovoce, které produkuje etylén (např. jablka, hrušky) od ovoce citlivého na etylén (např. jahody, rajčata).

Prodloužit čerstvost ovoce může také správné balení. Například pokud chcete zachovat svěžest citrusových plodů, můžete je zabalené v igelitovém sáčku vložit do lednice. Důležité je také pravidelně kontrolovat ovoce a odstranit jakékoli přebytky nebo poškozené kusy, které by mohly ovlivnit zbytek ovoce.

Dalším důležitým faktorem pro uchování ovoce v co nejlepším stavu je správný výběr skladovacího místa. Ovoce by mělo být skladováno v suchém a temném prostoru, abychom minimalizovali jeho expozici světlu, které může zrychlit proces zralosti. Dbejte také na to, aby ovoce nebylo skladováno poblíž potravin s intenzivní vůní, aby nedocházelo ke vzájemnému přenášení chutí.

Důležité informace o skladování ovoce

Při skladování ovoce je důležité dbát na správné podmínky, které zajistí optimální stav a zachování čerstvosti. Ovoce je třeba skladovat na chladném a suchém místě, aby nedošlo k rychlému špatnutí. Ideální teplota pro většinu druhů ovoce se pohybuje kolem 4-10 °C.

Důležité je také zabránit vystavení ovoce přímému slunečnímu záření, které může způsobit předčasné zrání a ztrátu živin. Ovocné koše či skladovací krabice by měly být umístěny ve stínu nebo v chladničce, pokud je ovoce citlivé na vysoké teploty.

Prodloužení čerstvosti ovoce lze také dosáhnout skladováním ve speciálních obalech či sáčcích, které pomáhají udržet vlhkost a minimalizují kontakt s kyslíkem. Tímto způsobem lze například prodloužit trvanlivost jahod či třešní.

Je důležité také oddělovat ovoce, které vydává ethylen, jako jsou například banány nebo rajčata, od ostatních druhů, které jsou na ně citlivé. Ethylen totiž může zrychlit zrání a zhoršit kvalitu ovoce a zeleniny.

Výběr a skladování ovoce jsou důležité části péče o zdraví a správnou stravu. Pamatujte, že kvalitní a čerstvé ovoce obsahuje spoustu živin pro vaše tělo. Při výběru ovoce volte vždy možnosti s pevnou konzistencí a živou barvou, abyste se vyhnuli ovoce, které je přezrálé nebo zkažené. Vždy skladujte ovoce na chladném a suchém místě, ideálně ve sklepních prostorách či lednici. Důsledným dodržováním těchto tipů si zajistíte čerstvé a chutné ovoce po delší dobu. Buďte opatrní a pečliví při výběru a skladování ovoce a užijte si zdravé a lahodné pochoutky pro své tělo.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *