25. 9. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
5 nejběžnějších bylin na pěstování doma
zdroj: Pixabay

V dnešní době se stále více lidí zajímá o pěstování vlastních bylin doma, ať už z důvodu získání čerstvých surovin pro vaření nebo kvůli léčivým účinkům bylin. Existuje mnoho druhů bylin, které lze snadno pěstovat i v interiéru a poskytují nejen estetickou hodnotu, ale i praktické využití. V tomto článku se zaměříme na pět nejběžnějších bylin, které lze úspěšně pěstovat v domácích podmínkách.

Jak pěstovat bazalku v interiéru

Bazalku můžete snadno pěstovat i v interiéru jakožto aromatickou bylinku, která dodává vašim pokrmům lahodnou vůni a chuť. Zde je několik tipů, jak na to:

  • Vyberte vhodné místo: Bazalka potřebuje dostatek slunečního světla, proto umístěte květináč na slunné okno nebo na balkón, kde bude mít dostatek světla.
  • Zalévejte pravidelně: Bazalka má ráda vlhkou půdu, proto ji zalévejte pravidelně, ale nedovolte, aby květináč byl ve vodě, mohlo by to vést k hnilobě kořenů.
  • Hnojte mírně: Bazalka není náročná na živiny, ale občasné přidání hnojiva pro bylinky jí určitě prospěje.

Důležité je také pravidelné sklízení listů bazalky, aby rostlina nezakvetla příliš brzy a zachovala si co nejdelší životnost. Listy můžete používat čerstvé nebo je sušit pro pozdější použití.

Pamatujte také na pravidelnou kontrolu rostliny ohledně škůdců a chorob. V případě potřeby použijte přírodní insekticidy nebo postřik proti chorobám, abyste zajistili zdravý růst vaší bazalky.

Pěstit petržel v květináči

Pěstování petržele v květináči je skvělý způsob, jak mít stále po ruce čerstvou bylinku do vaší kuchyně. Petržel je velmi nenáročná rostlina, kterou lze pěstovat i v malých prostorech, jako jsou balkony nebo terasy.

Pro pěstování petržele v květináči je ideální vybrat větší nádobu s dostatečným odvodněním, aby se zabránilo přemokření kořenů rostliny. Dobrá zásoba živin v půdě je také důležitá pro rychlý a zdravý růst petržele.

Petržel preferuje slunné stanoviště, ale snese i polostín. Nezapomeňte pravidelně zalévat rostlinu, ale dbejte na to, aby půda mezi zaléváním stihla trochu vyschnout, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.

Po výsevu semínek petržele do květináče je důležité udržovat půdu vlhkou, dokud semínka nevyklíčí. Po vyklíčení je možné postupně prořezávat rostlinky, aby mohly lépe růst a vyvíjet se. Petržel je možné sklízet postupně a využívat ji čerstvou nebo sušenou pro přípravu pokrmů.

Pěstování máty doma

je skvělý způsob, jak si zajistit čerstvou bylinku přímo z vlastní zahrádky či parapetu. Máta je nenáročná rostlina, která se snadno pěstuje a může být využita nejen jako aromatická bylinka do jídel, ale také jako léčivá rostlina.

Pro je vhodné vybrat květináč s dobrým odtokem vody a kvalitní substrát. Máta potřebuje dostatek slunečního světla, ale měla by být chráněna před přímým poledním sluncem, které by mohlo listy spálit.

Zálivka by měla být pravidelná, ale není potřeba mámu zalévat příliš často. Je důležité nechat substrát mezi zaléváním trochu proschnout, aby nedocházelo k přemokření kořenů. Mátu je také možné pravidelně hnojit, aby se podpořil růst rostliny.

Pokud si chcete užívat svěží máty i v zimních měsících, můžete z nabraných lístků vyrobit sušenou mátu nebo zmrazit lístky do krychle na led a využívat je podle potřeby. Máta rovněž dobře snáší řez a lze ji pravidelně sklízet, což podpoří růst nových výhonků.

Tipy na pěstování pažitky

Pažitka je oblíbená bylinka, která se často používá při vaření pro svou výraznou chuť a vůni. Pokud máte zájem pěstovat pažitku doma, můžete následovat několik jednoduchých tipů, které vám pomohou dosáhnout zdravých a hojných rostlin.

  • Zvolte slunné stanoviště: Pažitka potřebuje hodně slunce, ideálně minimálně 6 hodin denně, aby dobře rostla a vyvíjela chuťové látky. Vyhýbejte se stinným a vlhkým místům.
  • Dbejte na pravidelné zalévání: Pažitka miluje vlhkou půdu, ale zároveň nesnáší přemokření. Zalévejte pravidelně, ale udržujte půdu v mírně vlhkém stavu. Vyhněte se zalévání listů, aby nedocházelo k hnilobě.
  • Hnojte střídmě: Pažitka není náročná na živiny, ale občasné přihnojení organickým hnojivem nebo kompostem jí určitě prospěje. Dbáte na to, aby hnojení bylo střídmé, aby se nepřehnojila.

Pokud budete dodržovat tyto jednoduché tipy, můžete si už brzy užívat čerstvou pažitku přímo z vaší zahrádky nebo okenního parapetu. Pažitka je nenáročná rostlina, která se rychle rozrůstá a snadno se množí. Stačí pečlivě vybírat listy a nechat rostlinu dostatečně dorůst, abyste mohli sklízet pravidelně.

Jak úspěšně pěstovat rozmarýn

Rozmarýn je aromatická bylina, která se hodí do mnoha pokrmů a má i léčivé účinky. Pokud máte zájem o pěstování rozmarýnu doma, je důležité dodržet několik základních pravidel.

Správná půda: Rozmarýn potřebuje propustnou a dobře odvodněnou půdu. Doporučuje se směs rašeliny, písku a zahradní zeminy pro optimální růst rostliny.

Sluneční světlo: Rozmarýn miluje slunce, proto umístěte květináč nebo záhon na místo s dostatkem slunečního světla. Ideální je minimálně 6 hodin denně.

Zálivka: Rozmarýn nepotřebuje přemokřenou půdu, postačí pravidelná zálivka, a to až po zaschnutí horní vrstvy půdy. Nezapomeňte na odvodnění, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.

Řezání: Pravidelné řezání rozmarýnu nejen podpoří růst nových větví, ale také zlepší tvar rostliny. Po sklizni si podržte větvičky až na 2/3 délky.

Nejlepší způsoby pěstování tymiánu

Tymián je aromatická bylinka, která se často používá při vaření a má také léčivé účinky. Pokud chcete mít stále čerstvý tymián po ruce, můžete ho pěstovat doma. Zde jsou některé z nejlepších způsobů, jak to udělat:

  • Pěstování v květináči: Tymián se skvěle daří v květináči, kde můžete lépe kontrolovat vlhkost zeminy a umístění rostliny. Vyberte si dostatečně velký květináč s odvodněním a naplňte ho štěrkem nebo perlitovou směsí pro zajištění dobré drenáže.
  • Pěstování ve zahrádce: Pokud máte možnost pěstovat tymián venku, vyberte slunné místo s dobrou půdou, která má dobré odvodnění. Tymián preferuje sušší půdu, takže se vyvarujte nadměrné zálivce.
  • Rozmnožování pomocí řízků: Tymián můžete snadno rozmnožovat pomocí řízků. Stačí odstřihnout větvičku o délce 5-10 cm a odstranit spodní listy. Řízek zasadíme do vlhké půdy a pravidelně zaléváme.

Pamatujte na pravidelné hnojení tymiánu, aby si udržel svou sílu a aromatickou chuť. Je také důležité pravidelně odstraňovat suché listy a větvičky, aby se rostlina mohla dobře rozvíjet a nepřitahovala škůdce.

V povědomí většiny lidí jsou ty nejoblíbenější bylinky k pěstování doma bazalka, pažitka, máta, petržel a rozmarýn. Tyto rostliny jsou oblíbené nejen pro své aromatické vlastnosti, ale také pro své snadné pěstování a možnost využití v kuchyni a léčitelství. Pokud se rozhodnete si tyto bylinky vypěstovat doma, můžete si být jisti, že budete mít vždy po ruce čerstvé koření pro dochucení jídel nebo čajů. Stačí mít k dostupnosti světlo, dostatek vody a lásku k péči o rostliny.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *