16. 9. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
5 oblíbených bylinek pro vaši zahrádku
zdroj: Pixabay

Bylinky jsou skvělým způsobem, jak obohatit vaši zahrádku nejen svou vůní a krásou, ale také praktickými využitími. Pokud máte rádi péči o rostliny a vaření s čerstvými ingrediencemi, pak bylinky by neměly chybět ve vaší zahrádce. Zde je náš výběr pěti oblíbených bylinek, které by se mohly stát nepostradatelnou součástí vaší zahrádky.

Nejlepší bylinky pro květinové zahrady

Bylinky jsou skvělým doplňkem každé květinové zahrady. Kromě toho, že voní nádherně, mohou také sloužit jako přírodní repelent proti škůdcům. Mezi patří levandule, rozmarýn, máta, heřmánek a citronová tráva.

Levandule je známá svým uklidňujícím účinkem a nádhernou vůní. Má také odpudivý účinek na hmyz, jako jsou mouchy nebo komáři. Levandule se skvěle hodí do květinových záhonů nebo do květináčů na terase.

Rozmarýn je aromatická bylina s jemnými jehličnatými listy. Má silnou vůni a chuť a je skvělým doplňkem při vaření. Rozmarýn preferuje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu.

Máta je osvěžující bylina s intenzivní vůní a chutí. Máta se hodí nejen do nápojů, jako je mátový čaj, ale také do kosmetických přípravků. Máta miluje vlhkou půdu a stinné stanoviště.

Heřmánek je bylina s jemnými bílými květy, které mají uklidňující účinky. Heřmánek se skvěle hodí do květinových záhonů a je oblíbeným doplňkem v bylinkových čajích.

Citronová tráva je aromatická bylina s intenzivní citronovou vůní. Je oblíbená nejen pro svou vůni, ale také pro své repelentní účinky proti hmyzu. Citronová tráva preferuje slunné a teplé stanoviště.

Přehled aromatických bylinek pro zahradníky

Vůně aromatických bylinek jsou neodmyslitelnou součástí zahrady a mohou být využity nejen k ochucování jídel, ale také k odrážení hmyzu či jako léčivé prostředky. Níže naleznete přehled několika populárních aromatických bylinek pro zahradníky:

  • Máta – Máta je velmi oblíbená bylinka díky své osvěžující vůni a chuťovým vlastnostem. Máta může být využívána v kuchyni, ale také jako léčivá bylina pro své účinky na zažívací trakt.
  • Rozmarýn – Rozmarýn je tradičně využíván jako koření pro masová jídla, ale také má pověst jako bylina pro uklidnění mysli a zlepšení paměti.
  • Lavanda – Lavanda je známá svou relaxační vůní a je často používána v aromaterapii k léčbě úzkosti a nespavosti. V zahradě může být ideální pro přilákání motýlů.

Kromě těchto bylinek existuje mnoho dalších aromatických rostlin, které mohou být skvělým přídavkem do zahrady. Mezi ně patří například tymián, šalvěj, citronéla nebo levandule. Každá z těchto bylinek má své specifické vlastnosti a využití, takže si každý zahradník může vybrat podle svých preferencí.

Tipy na pěstování bylinek v zahrádkách

V zahrádce můžete snadno pěstovat různé druhy bylinek, které zkrášlí vaše okolí a poslouží vám také jako užitečné rostliny do kuchyně či lékárničky. Při pěstování bylinek je důležité dbát na správnou péči, která zahrnuje dostatečné osvětlení, zalévání a pravidelné hnojení.

Nejlepší je zvolit pro bylinky slunné stanoviště, kde budou mít dostatek světla pro růst a vývoj. Dávejte pozor na správné zalévání – většina bylinek preferuje mírně vlhkou půdu, ale není dobré je zalévat příliš často, aby nedošlo k přemokření kořenů.

Kromě zalévání je důležité i pravidelné hnojení bylinek, které jim poskytne potřebné živiny pro zdravý růst. Můžete použít organická hnojiva nebo speciální hnojivo pro bylinky, které obsahuje vyvážený poměr živin.

Vhodné kontejnery pro pěstování bylinek jsou květináče nebo truhlíky s dostatečným odvodněním. Pokud máte možnost, můžete bylinky vysazovat také do záhonů a kvetoucích truhlíků, kde budou skvěle vypadat a zároveň vám budou k dispozici kdykoliv je budete potřebovat.

Jak vyloučit bylinky na zahrádce?

Hledáte způsoby, jak vyloučit nepožádání bylinky na vaší zahrádce? Existuje několik účinných metod, jak se zbavit nežádoucích rostlin a udržet svoji zahradu krásnou a upravenou.

Jednou z možností je ruční odstraňování bylinek, což může být časově náročné, ale zaručeně účinné. Další možností je použití herbicidů, avšak buďte opatrní, abyste neškodili vašim dalším rostlinám.

Pro prevenci výskytu nežádoucích bylinek můžete použít mulčování, které zabraňuje růstu plevelů tím, že blokuje sluneční světlo a zadržuje vlhkost půdy. Další možností je vysazení rychle rostoucích rostlin, které bylinky přehustí a brání jim v růstu.

Pokud chcete vyloučit bylinky na zahrádce bez použití chemikálií, můžete vyzkoušet fyzické bariéry, jako jsou například speciální gumové podložky, které brání růstu rostlin. Důležité je pravidelné sledování zahrádky a okamžitá reakce na výskyt nežádoucích bylinek.

Vytvoření vlastní bylinkové zahrady může být jednoduché a zábavné. Stačí dodržet pár základních kroků a brzy si budete moci užívat čerstvé bylinky z vlastní zahrady. Začněte tím, že si vyberete vhodné místo pro zahradu. Bylinky obvykle potřebují slunečné stanoviště, takže vyhledejte místo ve vaší zahradě, kde budou mít dostatek slunečního světla.

Dále si rozmyslete, jaký druh bylin chcete pěstovat – aromatické bylinky jako máta a rozmarýn, nebo spíše léčivé byliny jako levandule nebo meduňka. Podle toho si připravte půdu – bylinky obvykle potřebují dobře propustnou půdu s dostatečným množstvím živin. Případně si můžete koupit hotovou směs pro pěstování bylinek.

Poté se pusťte do výsadby bylinek do půdy. Vetřete do půdy dostatek kompostu nebo hnoje, aby měly bylinky dostatek živin pro růst. Bylinky můžete pěstovat buď přímo do země, nebo do květináčů či truhlíků, které můžete umístit na balkon či terasu.

Dbejte na pravidelnou zálivku bylinek a odstraňování plevelů. Některé bylinky mohou potřebovat také pravidelné hnojení, takže se o ně pečlivě starajte. Sledujte nárust bylin a při potřebě je přesazujte do větších nádob, aby měly dostatek místa pro růst.

Celkem pět vybraných bylinek pro vaši zahrádku představuje skvělý výběr rostlin, které nejenom krásně doplní vaši zahradu, ale také přinesou mnoho praktických výhod. Meduňka a levandule dodají zahradě příjemnou vůni a přitáhnou užitečné hmyzí pomocníky. Bazalka a petržel zase poslouží jako skvělé bylinky pro vaše pokrmy. Rozrazil je nejenom dekorativní rostlinou, ale má také mnoho léčivých účinků. Vyberte si své favority a udělejte ze své zahrady prostor plný krásy, vůně a praktického využití.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *