15. 9. 2024
Autor: Aleš Havelka
Jak správně grilovat kuřecí prsa krok za krokem
zdroj: Pixabay

Grilování kuřecích prsou může být jednoduchým způsobem, jak připravit chutný a zdravý pokrm. Přesto může být někdy výzvou dosáhnout dokonalého výsledku – šťavnaté maso bez známek přepálení. Ve spodní části naleznete podrobný průvodce, který vám pomůže krok za krokem připravit kuřecí prsa na grilu ke spokojenosti vás i vašich hostů. Od správného výběru masa, přes marinování až po techniku grilování. S našimi radami a triky bude grilování kuřecích prs nedostižným kulinářským zážitkem.

Příprava kuřecích prsou na gril

začíná správným výběrem masa. Je důležité vybrat čerstvé kuřecí prsa, která jsou pružná na dotek a mají jednolitou barvu bez nežádoucích skvrn. Před grilováním je také doporučeno maso důkladně umýt a osušit papírovými ručníky.

Dále je klíčové správně ochutit kuřecí prsa. Marínování je ideální způsob, jak dosáhnout bohatšího a kompletnějšího chuti masa. Jednoduchá a efektivní marináda může obsahovat olivový olej, česnek, limetkovou nebo citronovou šťávu a bylinky jako je rozmarýn a tymián. Maso by mělo být v marinádě alespoň jednu hodinu, ale pro lepší výsledky klidně i přes noc.

Po marinování přichází samotné grilování. Gril je třeba předehřát na střední až vysokou teplotu. Kuřecí prsa by měla grilovat na každé straně 6-8 minut, v závislosti na jejich tloušťce. Je důležité maso během grilování nepřetáčet příliš často, aby se na povrchu vytvořila chutná křupavá krusta a maso zůstalo šťavnaté.

  • Maso pravidelně kontrolujte a ujistěte se, že je dobře propečené.
  • Hotová kuřecí prsa nechejte před podáváním odpočívat několik minut, aby se šťávy rovnoměrně rozložily po celém kousku.

Marináda pro šťavnaté kuřecí prsa

Kuřecí prsa bývají často suchá, ale s tou správnou marinádou to můžete snadno změnit. Klíčem je kombinace ingrediencí, které maso zakonzervují, zvláční a dodají mu vynikající chuť.

Následující recept využívá běžně dostupné suroviny, díky kterým kuřecí prsa zůstanou šťavnatá a plná chuti. Začínáme základem z olivového oleje, který pomáhá udržet maso vláčné. Přidáváme citronovou šťávu pro trochu kyselosti a bílý jogurt, který zabraňuje vysušení masa během pečení či grilování.

Ingredience:

  • 1/4 šálku olivového oleje
  • Šťáva z jednoho citronu
  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky

Marinádu pečlivě smíchejte v míse a poté přelijte marinádu do sáčku na zip, do kterého vložíte kuřecí prsa. Nechte v chladu marinovat alespoň dvě hodiny, ideálně přes noc. Díky tomu marináda pronikne do masa a zabezpečí jeho šťavnatost a bohatý chuťový profil při tepelné úpravě.

Grilování kuřecích prsou krok za krokem

Kuřecí prsa před grilováním důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Poté je ochuťte kořením dle vaší chuti, jako je sůl, pepř, česnekový prášek nebo grilovací směs. Důležité je maso rovnoměrně pokrýt, aby byla chuť po grilování vyvážená.

Předehřejte gril na střední teplotu, aby byly kuřecí prsa ugrilovaná rovnoměrně z každé strany. Umístěte prsa na gril a grilujte je přibližně 6-7 minut z každé strany. Doba grilování může varirovat v závislosti na síle prsou a typu grilu. Prsa by měla mít vnitřní teplotu 165 °F (74 °C) pro bezpečnou konzumaci.

Zde je několik tipů pro dokonalé grilování:

  • Pravidelně kontrolujte teplotu maso pomocí kuchyňského teploměru, aby se zabránilo převaření.
  • Otočte prsa jen jednou během grilování, aby se dosáhlo krásných grilovacích proužků.
  • Po ugrilování nechte prsa alespoň 5 minut odpočívat. Tím se zabezpečí, že šťávy zůstanou v masu a nebude příliš suché.

Dokončení a servírování grilovaných prsou

Až budou kuřecí prsa grilovaná dozlatova a měkká uvnitř, vyjměte je z grilu a nechte je chvíli odpočinout. Tento krok zabezpečí, že šťávy zůstanou uvnitř masa, což způsobí, že bude šťavnatější a chutnější.

Servírování:

  • Nakrájejte prsa na tenké plátky proti vláknům. Tímto způsobem zajistíte, že maso bude křehčí a snáze se bude jíst.
  • Podávejte s čerstvým salátem, grilovanou zeleninou nebo s oblíbenými omáčkami, jako je BBQ nebo medovo-hořčičná.
  • Můžete také prsa naložit na čerstvě upečené bagety a přidat listy salátu, nakládanou zeleninu a trochu majonézy pro rychlé a chutné sendviče.

Při servírování můžete přidat i několik bylinek pro zvýraznění chuti, jako jsou čerstvý koriandr, petržel nebo bazalka.

Tipy pro dokonalé kuřecí prso na grilu

Kuřecí prsa na grilu mohou být nesmírně šťavnatá a lahodná, pokud se připraví správně. Kvalitní přípravka začíná už u výběru masa. Preferujte kvalitní, idealně bio kuřecí prsa, která mají více chuti a jsou šťavnatější. Před grilováním kuřecí prsa důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou.

Inovativní marinády mohou výrazně vylepšit výsledný chutný zážitek. Zkuste kombinace, jako je olivový olej, citronová šťáva, česnek, sůl a bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián. Nechte maso marinovat minimálně 30 minut, ideálně však přes noc v chladničce.

Pro dokonale rovnoměrné ugrilování je důležité maso pravidelně otáčet. Doporučuje se grilovat na středně vysokém ohni a prsa by neměla být na přímém plameni, aby nedošlo k jejich spálení. Přestože je tentace velká, kuřecí prsa byste neměli na grilu překládat příliš často.

  • Nepřikládejte maso na gril, pokud je ještě velmi studené z lednice – nechte ho chvíli odpočinout na pokojové teplotě.
  • Vyzkoušejte použít grilovací teploměr pro sledování správné teploty uvnitř masa – ideální teplota pro kuřecí prsa je 74°C.
  • Dovolte kuřecím prsům „odpočívat“ cca 5 minut po ugrilování, než je nakrájíte. Díky tomu zůstanou šťávy uvnitř masa a nebude vysušené.

Správným přístupem a dodržením těchto tipů připravíte kuřecí prsa na grilu, která budou měkká, šťavnatá a plná chuti.

Grilování kuřecích prsou může být s trochou praxe opravdu snadným úkolem. Klíčem k úspěchu je příprava – marinování masa a správné rozpálení grilu. Důležité je také uhlová regulace a pečení masa z obou stran k dosažení rovnoměrné propečenosti a šťavnatosti. Nezapomeňte na pravidelné otáčení, aby se kuřecí prsa nepřipálila, a na důležitost odpočinku masa před podáváním. S těmito tipy a postupy se stane grilování nejen jednoduchou, ale i příjemnou aktivitou, díky které na talíři skončí dokonale šťavnaté a chutné kuřecí prso. Takže stiskněte grilovací kleště, zapálení grilu a užijte si výborné barbecue z kuřecích prsou, které bude každý milovat.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *