30. 5. 2024
Autor: Michal Vítek
Krok za krokem: Příprava domácího tradičního svíčkového guláše
zdroj: Pixabay

Svíčkový guláš je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Jeho příprava sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Tento článek vás provede celým procesem přípravy svíčkového guláše, od výběru surovin, přes jejich správné zpracování, až po finální servírování. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, naše krok za krokem návody vám pomohou vytvořit dokonalý svíčkový guláš přímo u vás doma. Takže si připravte hrnec, ostrý nůž a chuť na skvělý tradiční pokrm, protože začínáme.

Příprava tradičního svíčkového guláše

Tradiční svíčkový guláš je oblíbeným pokrmem mnoha Čechů. Jeho příprava není nijak složitá, ale vyžaduje určitou dobu a trpělivost. Základem jsou kvalitní suroviny, zejména hovězí svíčková, cibule a paprika.

Nejprve je potřeba připravit maso. Hovězí svíčkovou nakrájíme na menší kousky a osolíme. Poté na pánvi rozpustíme máslo a maso na něm opečeme do zlatova. Během pečení maso občas promícháme, aby se opeklo rovnoměrně ze všech stran.

  • Maso: Hovězí svíčkovou nakrájíme na menší kousky a osolíme. Poté na pánvi rozpustíme máslo a maso na něm opečeme do zlatova. Během pečení maso občas promícháme, aby se opeklo rovnoměrně ze všech stran.
  • Zelenina: Cibuli a papriku nakrájíme na drobné kousky. Cibuli orestujeme na pánvi dozlatova, poté přidáme papriku a chvíli společně restujeme.
  • Omáčka: K masu přidáme orestovanou zeleninu, zalijeme vývarem a přidáme koření. Vše necháme dusit na mírném ohni, dokud maso není měkké.

Při přípravě svíčkového guláše je důležité maso a zeleninu řádně orestovat. Tím se uvolní jejich chutě a aroma, které pak obohatí celkovou chuť jídla. Guláš podáváme s knedlíkem a podle chuti můžeme přidat i smetanu.

Tradiční svíčkový guláš je vynikající pokrm, který si zamiluje každý milovník české kuchyně. Ačkoli jeho příprava vyžaduje trochu času, výsledek stojí za to.

Potřebné suroviny pro svíčkový guláš

Pro přípravu svíčkového guláše budete potřebovat následující suroviny:

  • 600 g hovězí svíčkové – Toto maso je ideální pro svíčkový guláš díky své jemnosti a chuti.
  • 2 cibule – Cibule dodá guláši potřebnou šťávu a chuť.
  • 4 stroužky česneku – Česnek dodá guláši pikantní chuť.
  • 2 lžíce hladké mouky – Mouka se používá k zahuštění omáčky.
  • 2 lžíce sádla – Sádlo je tradiční tuk používaný v české kuchyni, který dodává jídlu specifickou chuť.
  • 1 lžička majoránky – Majoránka je typické koření pro české guláše.
  • 1 lžička kmínu – Kmín dodá guláši charakteristickou chuť.
  • sůl a pepř – Tyto základní koření slouží k dochucení guláše.

Pokud chcete, můžete přidat i další koření podle své chuti, například papriku nebo chilli pro pikantnější variantu. Rovněž můžete přidat i zeleninu, jako je mrkev nebo celer, která dodá guláši další vrstvu chuti.

Postup vaření svíčkového guláše

Pro přípravu svíčkového guláše budete potřebovat následující suroviny: 500g hovězí svíčkové, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké papriky, sůl, pepř, majoránku, kmín, olej a 500ml hovězího vývaru. Před samotnou přípravou si připravte všechny suroviny, aby byly po ruce.

Příprava masa: Mějte připravenou svíčkovou, kterou nakrájejte na menší kousky. Měli byste se snažit o co největší uniformitu, aby se maso rovnoměrně vařilo. Poté maso osolte, opepřete a obalte v mouce smíchané s paprikou.

  • Restování masa: Na pánvi rozpalte olej a na něm orestujte maso ze všech stran. Mělo by dostat krásnou hnědou barvu. Poté maso vyjměte a odložte stranou.
  • Příprava základu: Na stejné pánvi orestujte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, kmín a majoránku. Restujte dalších pár minut.
  • Dokončení guláše: Do pánve vraťte orestované maso, přidejte hovězí vývar a nechte pomalu dusit pod pokličkou. Guláš je hotový, až je maso krásně měkké. To může trvat i několik hodin, v závislosti na kvalitě masa.

Podávejte s knedlíkem a zakápněte smetanou. Tento recept je pro 4 osoby. Pamatujte, že kvalitní suroviny jsou základem dobrého jídla. Přejeme vám dobrou chuť!

Tipy a triky pro dokonalý guláš

Pro přípravu dokonalého guláše je důležité vybrat kvalitní maso. Nejlepší je hovězí krk, který je sice tužší, ale po dlouhém dusení se stane měkkým a šťavnatým. Můžete také použít hovězí plec, která je měkčí a rychleji se dusí. Důležité je maso před dusením orestovat na rozpáleném oleji, aby se uzavřely póry a maso zůstalo šťavnaté.

Při přípravě základu pro guláš je důležité cibuli opravdu pořádně orestovat. Cibule by měla být zlatohnědá, nikoli spálená. Tím se dosáhne intenzivní chuti a krásné barvy guláše. Přidání česneku a papriky je dalším krokem, který ovlivňuje chuť guláše. Česnek by měl být přidán až po orestování cibule a papriky, aby se nepřipálil.

  • Maso: Vyberte kvalitní maso, ideálně hovězí krk nebo plec. Maso orestujte na rozpáleném oleji.
  • Cibule: Pořádně orestujte cibuli do zlatohněda. Přidejte česnek a papriku až po orestování cibule.
  • Koření: Nezapomeňte na kvalitní papriku, majoránku a kmín. Koření přidejte až po orestování masa a zeleniny.
  • Dusení: Guláš nechte dusit na mírném ohni. Doba dusení se liší podle druhu masa, ale obecně platí, že čím déle, tím lépe.

Nezapomeňte, že každý guláš je jiný a recepty se mohou lišit. Důležité je však dodržování základních pravidel a použití kvalitních surovin. Pak se vám jistě podaří připravit dokonalý guláš.

Servírování a doporučené přílohy

K servírování pokrmu je důležité zvolit vhodné přílohy, které podtrhnou chuť hlavního jídla a zároveň ho doplní o další nutriční hodnoty. Přílohy by měly být vyvážené a harmonicky ladit s chutí hlavního pokrmu.

Příklady doporučených příloh:

  • Pečené brambory: Ideální příloha k masovým pokrmům. Brambory lze upravit různými způsoby – pečené, vařené, smažené nebo jako bramborová kaše.
  • Rýže: Univerzální příloha, která se hodí téměř ke všemu. Lze ji podávat k masu, rybám i zeleninovým pokrmům.
  • Těstoviny: Velmi oblíbená příloha, kterou lze kombinovat s mnoha druhy omáček a mas.
  • Zeleninový salát: Skvělý doplněk k jakémukoli jídlu, dodává potřebné vitamíny a minerály.

Při servírování je důležité také estetické podání jídla. Vizuální stránka má velký vliv na naše vnímání chuti. Jídlo by mělo být podáváno na čistém talíři, přehledně a lákavě uspořádané. Barvy jednotlivých složek by měly ladit a vytvářet příjemný vizuální dojem.

Uchovávání a ohřívání svíčkového guláše

Svíčkový guláš je tradiční české jídlo, které je možné připravit větší množství a následně jej uchovávat pro pozdější konzumaci. Uchovávání svíčkového guláše je možné v lednici, kde vydrží až tři dny. Před uchováním v lednici je důležité nechat guláš zchladnout na pokojovou teplotu.

Pokud plánujete svíčkový guláš konzumovat později, je možné jej také zmrazit. Před zmrazením je důležité guláš rozdělit do menších porcí a každou porci uložit do samostatného mrazicího sáčku nebo nádoby. Zmrazený guláš by měl být spotřebován do tří měsíců.

Ohřívání svíčkového guláše je možné provést na pánvi nebo v mikrovlnné troubě. Při ohřívání na pánvi je důležité guláš průběžně míchat, aby se rovnoměrně ohřál a nepřipálil. Při ohřívání v mikrovlnné troubě je doporučeno guláš ohřívat na střední výkon a průběžně jej míchat.

  • Při uchovávání v lednici nebo mrazničce je důležité dbát na to, aby byl guláš uložen v hermeticky uzavřené nádobě.
  • Při ohřívání v mikrovlnné troubě je doporučeno použít nádobu s pokličkou, aby se zabránilo rozstřiku omáčky.

Příprava domácího tradičního svíčkového guláše může být náročná, ale výsledek stojí za to. Krok za krokem jsme prošli celým procesem, od výběru surovin, přes jejich přípravu až po samotné vaření. Nyní už víte, jak na to, a můžete se pustit do vaření. Nezapomeňte, že jako u všech receptů, i zde můžete experimentovat a přizpůsobit si ho podle svých chutí. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, věříme, že vám svíčkový guláš skvěle chutná a stane se oblíbeným jídlem vaší rodiny. Dobrou chuť!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *