6. 3. 2024
Autor: Eva Šindelářová
Domácí kirma – jak na přípravu tradičního mexického nápoje
zdroj: Pixabay

Mexika – země rozmanité kultury, dechberoucích krajů a mimořádně chutné gastronomie, je známa pro své pikantní pokrmy a exotické nápoje. Mezi tyto nápoje patří i tradiční Mexická kirma, která se během let stala národním symbolem. Její příprava s sebou nese tajemství, které se odvíjí od staletích v mexické kuchyni. Tento článek vás provede krocemi, jak tento nápoj připravit v pohodlí vašeho domova, se všemi detaily, kterými můžete obohatit svou domácí přípravu mexické kirmi. Ponořte se s námi do světa pikantních chutí a objevte kouzlo mexické kuchyně prostřednictvím tohoto tradičního nápoje.

Co je to domácí kirma

Domácí kirma je zvláštní typ slavnosti typický pro Slovinsko, kde se tradičně koná v souvislosti s koncem vinobraní. Je svátkem sv. Martina, patrona vinařů a pěstitelů hroznů, a slaví se na venkově v regionech, kde se vyrábí víno.

Tato událost je příležitostí k pozvání rodiny, přátel nebo sousedů na oslavu úrody hroznů a dekantaci mladého vína. Domácí kirma je také známá pro svou pohostinnost a hojnost jídla. K typickým potravinám patří pečené maso, místní speciality a samozřejmě víno.

  • Domácí kirma je zábavná i pro děti, které se často účastní tradičních her a zábav spojených s touto událostí.
  • Jednou z nezbytných součástí oslav je martinované víno, mladé víno, které se poprvé ochutnává právě na kirmě.
  • Tradičně se také konají přehlídky a průvody s folklorem a hudebními a tanečními vystoupeními.

Domácí kirma je tak důležitou součástí slovinské tradice a kultury, odráží radost z úrody a pospolitost venkovského života.

Historie mexického nápoje kirma

Kirma, populární mexický nápoj, má kořeny někde v 19. století, kdy se těšil popularity hlavně v regionu Yucatán na poloostrově Yucatán. Připravuje se z kysaného ovoce, obvykle z citrusů jako je pomeranč nebo citron, s přidáním cukru a speciálních přírodních kvasinek, které mu dodávají jeho jedinečnou chuť. Tato kombinace byla místními obyvateli vyvinuta jako prostředek k adaptaci na horké klima regionu, kde je potřeba zůstat hydratovaný.

Cesta kirma na širší mexickou scénu byla pomalá. Až ve 20. století se začal nápoj stávat populárnějším mimo Yucatán, a to díky obchodníkům, kteří ho přinesli do větších mexických měst jako je Ciudad de México. Kirma se rychle ujala, díky své osvěžující chuti a jednoduché přípravě, a začala se stávat součástí mexické gastronomické tradice.

Dnes je kirma běžně dostupná nejen v Mexiku, ale také v jiných zemích, kde je mexická kuchyně oblíbená. Ačkoliv se recept může mírně lišit v závislosti na regionu, základní ingredience a techniky přípravy zůstávají stejné. Ať už jste v tradiční mexické taquerii nebo v moderní restauraci v New Yorku, můžete si jistě vychutnat sklenici tohoto osvěžujícího nápoje.

Recept na přípravu kirmy

Kir je klasický francouzský koktejl, který se skládá pouze ze dvou ingrediencí – černého rybízu a suchého bílého vína. Existuje několik variací tohoto koktejlu, ale základní recept je poměrně jednoduchý.

Na přípravu kir koktejlu budete potřebovat následující ingredience:

  • půl decilitru černorybízového likéru (Crème de Cassis)
  • jeden decilitr suchého bílého vína, nejlépe burgundského

Nejdříve nalijte do sklenice černorybízový likér a poté ho doplňte bílým vínem. Jde o velmi jednoduchý recept, důležité je však dodržet poměr ingrediencí. Víno by mělo převažovat.

Pro lepší výsledek použijte chladné ingredience. Také se doporučuje lehce promíchat, aby se ingredience spojily. Kir je ideální koktejl na léto, může se podávat jako aperitiv nebo k jídlu.

Alternativy a variace kirmy

Kirma je způsob zdobení oděvů a jiných tkanin, který vychází z turecké tradice. Má mnoho variant a alternativ, které jsou ovlivněné různými kulturami, zeměmi a jejich specifickými technikami.

Cucitura, pochází z Itálie, je technika zdobení oděvů pomocí vyšívání stříbrnými a zlatými nitěmi. Tento styl je často spojen s renesančním obdobím a je známý pro kompletní zdobení oděvů, kdy na tkanině zůstává málo plochy bez výšivek.

Brokát je technika, která byla populární hlavně v Asii, zejména v Číně. Charakteristickým rysem je začleňování zlaté nebo stříbrné niti do tkaniny během předení. To dává oděvu bohatý a honosný efekt.

Další alternativou je Zardozi ze střední Asie. Tato technika využívá kovové nitě, především ze zlata a stříbra ke zdobení různých předmětů, od oděvů po dekorace. V Indii je obzvláště oblíbená pro výrobu svatebních šatů.

V neposlední řadě je zde technika zvaná Canutillo, která pochází z Mexika. Tato technika spočívá v použití tenkých kovových tyčinek, ke kterým jsou připojeny nitě, namísto klasického výšivkového materiálu.

Každá z těchto technik nabízí unikátní estetiku a může být použita k vytvoření četných designů. Každá kultura přidává svůj jedinečný dotek a povzbuzuje různorodé a kreativní způsoby zdobení tkanin.

Význam kirmy v mexické kultuře

Kirma je národní slavnost v Mexiku, která má kořeny v indiánské kultuře. Dnes je tato podívaná významnou mexickou tradicí, která je zároveň zapsána na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mexičané si kirmy váží a holdují jim vždy v posledním týdnu srpna.

Tyto akce jsou mimořádné nejen kvůli svému kulturnímu dědictví, ale také díky pestrosti aktivit, které zahrnují, a proto nabízejí jedinečnou kulturní zážitek pro rodáky i turisty. Kirmy nabízí různé tradiční tance, hudbu, církevní procesí, divadelní představení a oslavy rodových patronů.

Mimo kultury a umění, kirma také slouží jako prostředek pro posílení komunitní sunity a identitu. Účastníci mohou potkávat staré přátele, navázat nová přátelství a představit své rodové tradice dětem a mládeži. Slavnosti tak rovněž napomáhají udržení tradic a hodnot mezi mladými generacemi.

Although having a festive vibe, Kirma also hold a religious undertone. It was initially started as an event to pay tribute to patron saints. The religious components of the fair have been somewhat commercialized in the present day, however, the sanctity has not completely faded. Each fair begins with a procession paying homage to the patron saint, followed by mass in the church.

Na závěr se může říci, že kirma je hluboko zakořeněna v mexické kultuře a hraje zásadní roli ve společenském a kulturním životě Mexičanů. Slouží jako platforma pro oslavu tradic, rozšíření kulturního dědictví a posílení komunitní sounáležitosti. Toto vše činí z kirmy neopomenutelnou součást mexické kultury.

Příprava tradičního mexického nápoje kirma, oblíbeného zejména na oslavách a rodinných setkáních, sice vyžaduje trpělivost a zkušenosti, ale při dodržení všech kroků a s trochou experimentování vám nápoj jistě jde dobře do chuť. Jeho bohatá, sladká chuť připomínající vanilku a koření, je často doplněná ořechovými nebo ovocnými tóny podle preferenc. S přibývající zkušeností se můžete odvážit k přípravě vlastních variant tradičního kirma. Základem však vždy zůstává kvalitní kukuřičná mouka, cukr, mléko a přírodní aroma. Vychutnejte si tento nápaditý mexický nápoj a objevte bohatství chutí, které skrývá.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *