Jablečný štrůdl je tradičním pečivem, které si oblíbili lidé po celém světě. Jeho příprava může na první pohled působit jako náročný úkol, ale s naším krok za krokem návodem se z něj stane hračka. Tento článek vás provede celým procesem od shánění surovin, přes přípravu těsta a náplně, až po samotné pečení. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, věříme, že s našimi radami a tipy se vám podaří upéct dokonalý jablečný štrůdl, kterým potěšíte nejen sebe, ale i své blízké. Tak neváhejte a pusťte se do toho s námi!
Výběr správných surovin pro štrůdl
Při výběru surovin pro štrůdl je důležité dbát na kvalitu a čerstvost. Základem je kvalitní mouka, která by měla být hladká a bez zápachu. Dále je potřeba dobré máslo, které dodá těstu potřebnou jemnost a chuť. V případě, že připravujete jablkový štrůdl, sáhněte po kyselých odrůdách, jako je například Antonovka.
Jablečný štrůdl vyžaduje následující suroviny:
- Mouka
- Máslo
- Jablka (kyselá odrůda)
- Cukr
- Skorice
- Rozinky (volitelné)
Pro tvarohový štrůdl budete potřebovat:
- Mouka
- Máslo
- Tvaroh (nejlépe polotučný)
- Cukr
- Vanilkový cukr
- Vejce
Pamatujte, že kvalita surovin se přímo promítne do chuti hotového štrůdlu. Proto nešetřete na surovinách a sáhněte po těch nejkvalitnějších.
Tvorba těsta pro domácí štrůdl
Těsto na domácí štrůdl je poměrně jednoduché na přípravu, ale vyžaduje určitou dovednost a trpělivost při zpracování. Základem je kvalitní mouka, voda, olej a trocha soli. Některé recepty také zahrnují vejce, ale to není nutné. Důležité je těsto pořádně vypracovat a nechat dostatečně dlouho odpočívat, aby se lepilo a bylo pružné.
Příprava těsta:
- V míse smíchejte 500g hladké mouky s špetkou soli.
- Přidejte 2 lžíce oleje a 250 ml vlažné vody.
- Těsto vypracujte do hladka. Mělo by být pružné a nelepivé. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu vody. Pokud se lepí, přidejte mouku.
- Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu odpočívat na chladném místě.
Při zpracování těsta je důležité, aby bylo dostatečně tenké. Nejlepší je těsto rozválet na velkém a lehce pomoučněném plátě, aby se dalo snadno přenést a zabalit. Náplň rozprostřete po celé ploše těsta a poté těsto opatrně zabalte do tvaru štrůdlu. Před pečením štrůdl potřete rozšlehaným vejcem pro krásnou zlatavou barvu.
Příprava jablečné náplně
Pro přípravu jablečné náplně budete potřebovat následující ingredience: 4 velká jablka, 1/2 šálku cukru, 2 lžíce mouky, 1/2 lžičky skořice a špetku soli. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. V misce smíchejte cukr, mouku, skořici a sůl.
Jablka přidejte do směsi a důkladně promíchejte, aby byly všechny plátky pokryty. Nechte stát asi 15 minut, aby jablka pustila šťávu. Tuto náplň můžete použít do různých druhů pečiva, jako jsou koláče, štrůdly nebo palačinky.
- 4 velká jablka
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce mouky
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
Pokud chcete náplň více osladit, můžete přidat více cukru. Naopak, pokud preferujete kyselější chuť, přidejte méně cukru. Skořici můžete nahradit i jiným kořením, jako je třeba muškátový oříšek nebo hřebíček, podle vaší chuti.
Skládání a pečení jablečného štrůdlu
Pro přípravu jablečného štrůdlu budete potřebovat následující ingredience: listové těsto, jablka, cukr, skořici, rozinky, ořechy a máslo. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a smíchejte s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Máslo rozpusťte a přidejte do směsi.
Listové těsto rozválejte na pomoučněném vále a rozprostřete na něj připravenou jablečnou náplň. Těsto poté pečlivě srolujte a švy zatlačte, aby během pečení náplň nevytékala. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Štrůdl potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem. Pečte v předehřáté troubě asi 35 minut, nebo dokud není štrůdl zlatohnědý. Po vyndání z trouby nechte štrůdl chvíli vychladnout, poté jej můžete nakrájet a podávat.
Tip: Pro ještě lepší chuť můžete před podáváním štrůdl posypat moučkovým cukrem nebo podávat s vanilkovou zmrzlinou.
Servírování a uchovávání domácího štrůdlu
Domácí štrůdl je nejlepší podávat teplý, ideálně hned po upečení. Pokud ho však chcete připravit dopředu, můžete ho po upečení nechat vychladnout, zabalit do alobalu a uložit do lednice. Před podáváním ho pak stačí jen ohřát v troubě na nízkou teplotu.
Podávání štrůdlu:
- Štrůdl můžete podávat samotný, nebo ho doplnit o různé přílohy. Velmi oblíbené je podávání s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým pudinkem.
- Před podáváním štrůdl posypte moučkovým cukrem. Tento krok dodá štrůdlu krásný vzhled a sladkou chut‘.
- Štrůdl podávejte teplý. Pokud ho máte připravený dopředu, ohřejte ho v troubě na nízkou teplotu.
Uchovávání štrůdlu:
- Po upečení nechte štrůdl vychladnout. Poté ho zabalte do alobalu a uložte do lednice.
- Uchovávejte ho v lednici maximálně tři dny. Pokud ho neplánujete sníst do té doby, můžete ho také zamrazit.
- Pokud štrůdl zamrazíte, nechte ho před podáváním rozmrazit při pokojové teplotě a poté ho ohřejte v troubě.
Příprava domácího jablečného štrůdlu může být na první pohled náročná, ale pokud postupujete krok za krokem podle našeho návodu, zvládnete to bez problémů. Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je kvalitní těsto a čerstvé jablka. Ať už se rozhodnete štrůdl podávat teplý nebo studený, vždy bude skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo čaji. Tak neváhejte a pusťte se do pečení. Vaše rodina a přátelé jistě ocení domácí jablečný štrůdl, který je nejen chutný, ale také plný vitamínů. Přejeme vám mnoho úspěchů a radosti z pečení!