16. 2. 2024
Autor: Michal Vítek
Zdravé a chutné: Jak správně vybírat potraviny v supermarketu
zdroj: Pixabay

V dnešní době je nákup potravin v supermarketu neodmyslitelnou součástí našeho života. Pestrá nabídka však může být pro mnohé z nás matoucí a někdy i zavádějící. Jak si vybrat zdravé a zároveň chutné potraviny, které nám nejen zasytí, ale také dodají potřebné živiny? Jak se zorientovat v široké škále produktů a nenechat se zmást marketingovými triky? A jaké jsou nejčastější chyby, kterých se při nákupu dopouštíme? V tomto článku se pokusíme odpovědět na tyto otázky a poskytnout vám užitečné tipy a rady, jak se stát zodpovědným a informovaným spotřebitelem.

Rozumění potravinovým etiketám

Při nákupu potravin je důležité vědět, jak číst a rozumět informacím na potravinových etiketách. Tyto etikety nám poskytují důležité informace o obsahu a výživové hodnotě potraviny, které nám mohou pomoci při rozhodování o tom, co koupit a konzumovat.

Na etiketě najdeme následující informace:

  • Název produktu: Toto je obvykle první věc, kterou na etiketě uvidíme. Název by měl jasně identifikovat potravinu.
  • Seznam ingrediencí: Ingredience jsou uvedeny v pořadí podle množství, od největšího po nejmenší. Pokud je na prvním místě cukr, znamená to, že je to hlavní složka.
  • Výživové informace: Tato část etikety poskytuje informace o množství energie (kalorií), bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a soli v potravině.
  • Datum spotřeby: Toto datum nám říká, do kdy by měla být potravina konzumována, aby byla bezpečná a chutná.

Je důležité si uvědomit, že některé potraviny mohou obsahovat alergeny, které musí být na etiketě jasně označeny. Pokud jste alergičtí na některé potraviny, měli byste vždy pečlivě přečíst seznam ingrediencí.

Po je klíčové pro udržení zdravé a vyvážené stravy. Pomáhá nám vyhnout se potravinám s vysokým obsahem tuku, soli a cukru a vybírat ty, které jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a vitamíny.

Výběr čerstvé zeleniny a ovoce

Čerstvá zelenina a ovoce jsou základními stavebními kameny zdravé stravy. Při jejich výběru je důležité věnovat pozornost několika aspektům. Nejdůležitější je kvalita, kterou poznáte podle vzhledu, vůně a pevnosti. Zelenina a ovoce by měla být bez viditelných známek poškození, měla by vonět svěže a být pevná na dotek.

Výběr zeleniny: Při výběru zeleniny se zaměřte na její barvu a tvar. Zelenina by měla mít syté barvy a být bez skvrn. Při výběru listové zeleniny se vyhněte listům s hnědými nebo žlutými skvrnami. Kořenová zelenina by měla být pevná a bez známek plesnivosti nebo hniloby.

  • Mrkev: Vyberte si pevnou mrkev s jasně oranžovou barvou. Vyhněte se mrkvím s tmavými skvrnami nebo znameními vlhkosti.
  • Brokolice: Hlávky brokolice by měly být pevné a s jasně zelenou barvou. Vyhněte se brokolici s žlutými nebo hnědými skvrnami.

Výběr ovoce: Při výběru ovoce se zaměřte na jeho vůni a pevnost. Ovoce by mělo vonět svěže a být pevné, ale ne tvrdé. Při výběru melounů a ananasů se zaměřte na jejich vůni – měli by vonět sladce.

  • Jablka: Vyberte si pevná jablka s jasnou barvou. Vyhněte se jablkům s tmavými skvrnami nebo otlačeninami.
  • Banány: Banány by měly být pevné a bez tmavých skvrn. Zralé banány mají jasně žlutou barvu.

Jak vybírat kvalitní maso

Při výběru kvalitního masa je důležité věnovat pozornost několika faktorům. Prvním z nich je barva masa. U hovězího masa by měla být barva tmavě červená až hnědá, u vepřového růžová až světle červená a u kuřecího světle růžová. Mějte na paměti, že světlé maso nemusí nutně znamenat špatnou kvalitu, ale může to být znakem mladého zvířete.

Dalším důležitým faktorem je množství tuku. Tuk by měl být pevný a bílý, nikoli žlutý nebo hnědý. Mějte na paměti, že tuk dodává masu chuť, takže úplné odstranění tuku nemusí být vždy nejlepší volbou.

  • Vůně: Měla by být čerstvá, nikoli nepříjemná nebo kyselá.
  • Textura: Měla by být pevná, nikoli měkká nebo lepkavá.
  • Balení: Mělo by být neporušené, bez náznaků prasklin nebo děr.

Posledním, ale neméně důležitým faktorem je původ masa. Pokud je to možné, vybírejte maso od místních dodavatelů, kteří dodávají maso z udržitelných zdrojů. To nejenže podpoří místní ekonomiku, ale také vám umožní získat čerstvější a kvalitnější produkt.

Zdravé alternativy v regálech

V dnešní době se stále více lidí snaží o zdravý životní styl, který zahrnující i zdravé stravování. Supermarkety a obchody s potravinami se tomuto trendu přizpůsobují a nabízejí širokou škálu zdravých alternativ klasických potravin.

Bezlepkové produkty jsou jednou z nejčastějších alternativ, které můžete najít v regálech. Tyto produkty jsou ideální pro lidi s celiakií nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem lepku. Nabídka zahrnuje bezlepkový chléb, těstoviny, sušenky a mnoho dalších produktů.

  • Bezlepkový chléb
  • Bezlepkové těstoviny
  • Bezlepkové sušenky

Další populární kategorií jsou produkty s nízkým obsahem cukru nebo bez přidaného cukru. Tyto produkty jsou ideální pro diabetiky nebo pro ty, kteří se snaží omezit příjem cukru. Mezi tyto produkty patří například džemy, jogurty, nápoje a sladkosti.

  • Džemy bez přidaného cukru
  • Jogurty s nízkým obsahem cukru
  • Nápoje bez přidaného cukru
  • Sladkosti s nízkým obsahem cukru

Ve zdravých alternativách také najdete produkty s nízkým obsahem soli, bez laktózy pro lidi s intolerancí na laktózu, nebo veganské produkty pro ty, kteří se rozhodli pro veganský životní styl.

Význam bio a ekologických potravin

Bio a ekologické potraviny hrají klíčovou roli v udržitelném zemědělství a ochraně životního prostředí. Tyto produkty jsou pěstovány a zpracovávány bez použití chemických pesticidů, herbicidů, hnojiv nebo geneticky modifikovaných organismů. Tímto způsobem se snižuje zátěž na životní prostředí a podporuje se biodiverzita.

Spotřebitelé se často rozhodují pro bio a ekologické potraviny z důvodu jejich předpokládaných zdravotních přínosů. Ačkoli vědecký výzkum stále probíhá, některé studie naznačují, že tyto potraviny mohou obsahovat více živin a méně chemických reziduí. Navíc, výroba těchto potravin často podporuje spravedlivé obchodní praktiky a sociální odpovědnost.

Výhody bio a ekologických potravin:

  • Podpora udržitelného zemědělství
  • Ochrana biodiverzity
  • Snížení expozice chemickým reziduím
  • Možný vyšší obsah živin
  • Podpora spravedlivého obchodu a sociální odpovědnosti

Je důležité poznamenat, že bio a ekologické potraviny mohou být dražší než konvenční produkty. Toto je často důsledek vyšších nákladů na výrobu a certifikaci. Přesto mnoho spotřebitelů považuje tyto náklady za investici do svého zdraví a do ochrany životního prostředí.

Správný výběr celozrnných produktů

Při výběru celozrnných produktů je důležité věnovat pozornost několika klíčovým aspektům. Především je třeba se zaměřit na složení výrobku. Celozrnné by měly být uvedeny jako první složka na obalu. Pokud je celozrnná mouka uvedena až jako druhá nebo třetí složka, produkt pravděpodobně obsahuje jen malé množství celozrnné mouky.

Dále je důležité sledovat obsah cukru a soli. I když je produkt označen jako celozrnný, může obsahovat vysoké množství těchto látek, což není pro naše zdraví příznivé. Ideální je, pokud produkt neobsahuje přidaný cukr a množství soli nepřesahuje 1 gram na 100 gramů výrobku.

Nezapomínejte také na to, že celozrnné produkty by měly být součástí vyvážené stravy. To znamená, že by měly být kombinovány s dostatečným množstvím ovoce a zeleniny, bílkovin a zdravých tuků.

  • První složka na obalu by měla být celozrnná
  • Sledujte obsah cukru a soli
  • Celozrnné produkty by měly být součástí vyvážené stravy

Výběr potravin v supermarketu může být náročný úkol, zejména pokud se snažíme vybírat zdravě a chutně. Je důležité věnovat pozornost složení potravin, preferovat čerstvé suroviny a omezit konzumaci zpracovaných potravin. Rovněž je vhodné se zaměřit na pestrost stravy a zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny. V neposlední řadě je také důležité nezapomínat na pitný režim a vyhýbat se slazeným nápojům. Pamatujte, že zdravé stravování neznamená nutně omezení, ale spíše rozmanitost a vyváženost. A i když se nám někdy může zdát, že zdravé potraviny jsou méně chutné, s trochou kreativity a experimentování můžeme připravit skutečně lahodné pokrmy. Nakonec, zdravé stravování je investicí do našeho zdraví a pohody, která se nám vždy vyplatí.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *