10. 2. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
Nachlazení: přehledné informace o příznacích a léčbě
zdroj: Pixabay

Nachlazení je běžné onemocnění, které postihuje mnoho lidí každoročně. Jeho příznaky a projevy se liší, avšak nejčastěji se jedná o zánět horních cest dýchacích. Nachlazení může způsobit bolest v krku, ucpaný nos, kašel, zvýšenou teplotu a celkovou únavu. Léčba nachlazení je převážně symptomatická, s cílem zmírnění nepříjemných příznaků. V tomto článku se podrobněji podíváme na příznaky nachlazení a možnosti léčby, které jsou k dispozici, abyste se mohli lépe vyrovnat s tímto nepříjemným onemocněním.

1. Příznaky nachlazení: Jak poznat, že jste nachlazení?

Při nachlazení se objevuje řada typických příznaků, které je možné rozpoznat. Mezi nejčastější příznaky patří: rýma a ucpaný nos, kýchání, kašel, bolest v krku, zvýšená teplota, únava, slabost a celkové nechutenství. Tyto příznaky většinou postupně přicházejí po vypuknutí virové infekce a můžou trvat různě dlouho.

Rýma a ucpaný nos jsou způsobeny zánětem nosní sliznice a většinou způsobují nepříjemné pobytí na svém krku a sníženou schopnost cítit chuť jídla. Kýchání je obranný reflex sliznice nosohltanu a slouží k vytlačení virů a bakterií z nosu. Kašel může být suchý nebo produktivní, to znamená, že se může objevit i s hlenem. Bolest v krku je způsobena zánětem hltanu a může být doprovázena zvýšením teploty.

Obvykle se při nachlazení zvyšuje i tělesná teplota. Normální tělesná teplota dospělého člověka se pohybuje kolem 36-37 stupňů Celsia, při nachlazení může dojít k jejímu zvýšení až na 38 stupňů. Kromě teploty se však můžete cítit i velmi unavení a slabí. Nachlazení často způsobuje útlum celého organismu a může vést k celkovému pocitu nechutenství.

2. Prevence nachlazení: Jak se chránit před nachlazením?

Nachlazení je velmi běžné onemocnění, které se snadno šíří. Existuje několik způsobů, jak se chránit před nachlazením a minimalizovat riziko jeho onemocnění.

1. Myjte si často ruce: Nachlazení se šíří prostřednictvím kapének vytvořených kýchnutím, kašláním nebo dotykem kontaminovaných povrchů. Pravidelné mytí rukou mýdlem a vodou je jednou z nejúčinnějších forem prevence nachlazení.

2. Zachovejte si dostatečnou hygienu dýchacích cest: Vyhněte se kýchnutí či kašlání do ruky. Místo toho použijte jednorázový papírový kapesník, který poté vyhoďte nebo použijte loket nebo plece. Pokud nemáte k dispozici papírový kapesník, zakrývejte ústa a nos při kýchání nebo kašlání vnitřním úhlem paže.

3. Zabraňte šíření nákazy: Pokud jste nachlazení, vyhněte se kontaktu s jinými lidmi, zvláště s těmi, kteří mají oslabený imunitní systém nebo jsou zranitelní. Zůstaňte doma, dokud se úplně neuzdravíte. Pokud jste v kontaktu s nakaženou osobou, vyvarujte se těsnému kontaktu, jako je například zdánlivě neškodné stisknutí ruky nebo objetí.

4. Podporujte svůj imunitní systém: Posilování imunitního systému může pomoci předcházet nachlazení. Zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, pravidelného cvičení, dostatečného spánku a omezení stresu, mohou podpořit imunitní systém vašeho těla.

5. Vyhněte se přeplněným prostorům: Nachlazení se snadno šíří v přeplněných místech, kde je větší pravděpodobnost kontaktu s nakaženou osobou nebo kontaminovanými povrchy. Snažte se vyhýbat přeplněným prostorům, zejména v době sezóny příznaků nachlazení.

3. Domácí léčba nachlazení: Tipy a triky na rychlé zotavení

V této části příspěvku se dozvíte o účinných tipů a triků na domácí léčbu nachlazení, které vám pomohou rychle se uzdravit. Tyto metody jsou jednoduché a přirozené a mohou být použity k ovlivnění příznaků nachlazení a urychlení procesu hojení.

Jedním z nejdůležitějších prvků domácí léčby nachlazení je dostatečný odpočinek. Když jste nemocní, důležité je dát tělu čas na uzdravení. Zbavte se všech nezbytných povinností a dejte si šanci odpočinout si a spát dostatek hodin. To pomůže posílit vaši imunitní systém a urychlit proces hojení.

Dalším účinným domácím lékem na nachlazení je konzumace horkých nápojů. Teplé čaje s medem a citronem nebo horká voda s medem a citronovou šťávou mohou pomoci uvolnit ucpané dutiny a zmírnit bolest v krku. Také hydratují tělo a pomáhají eliminovat toxiny z těla.

Pro zmírnění ucpaného nosu a zácpy je dobré použít páru. Inhalace páry z teplé vody nebo použití inhalátoru může pomoci uvolnit ucpané dýchací cesty a zlepšit dýchání. Přidání éterických olejů, jako je eukalyptový nebo mátový olej, do horké vody může poskytnout další úlevu od ucpaného nosu.

Posledním tipem na rychlé zotavení z nachlazení je dobře se stravovat. Jídla obsahující vitamíny a minerály, jako jsou citrusové plody, zelenina, ořechy a semínka, mohou pomoci posílit imunitní systém a urychlit proces hojení. Dbejte na dostatečný příjem tekutin a vyhýbejte se mastným a smaženým jídlům, která by mohla zpomalit proces zotavení.

4. Léky na nachlazení: Přehled dostupných možností

Přehled dostupných možností

V případě nachlazení je možné využít různé léky, které pomáhají zmírnit příznaky a podpořit hojení. Některé léky jsou dostupné bez lékařského předpisu, zatímco jiné vyžadují předpis od lékaře. V následujícím přehledu najdete informace o některých běžně používaných léčivech na nachlazení.

1. Paracetamol: Paracetamol je lék, který se často používá k tlumení horečky a zmírnění bolesti při nachlazení. Je dostupný bez lékařského předpisu a je vhodný pro dospělé i děti. Před užitím však vždy přečtěte si příbalový leták a dodržujte doporučené dávkování. Paracetamol se nedoporučuje užívat delší dobu než 3 dny bez konzultace s lékařem.

2. Ibuprofen: Ibuprofen je také běžně používané léčivo proti bolesti a zánětu. Může být účinný při zmírnění bolesti, horečky a zánětu v důsledku nachlazení. Ibuprofen je dostupný v lékárně bez lékařského předpisu. Před užitím se však poraďte s lékařem, pokud máte určité zdravotní potíže nebo užíváte jiné léky.

3. Kombinované přípravky: V lékárně jsou k dispozici také kombinované přípravky, které obsahují více účinných látek. Tyto přípravky mohou zahrnovat například protizánětlivé léky, antihistaminika a dekongestanty. Před užitím kombinovaného přípravku doporučuje se poradit s lékařem nebo lékárníkem, zejména pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte jiné léky.

4. Bylinné přípravky: Někteří lidé mohou preferovat přírodní přístup k léčbě nachlazení a používají bylinné přípravky jako echinaceu, zázvor nebo med. Před použitím bylinných přípravků je vždy dobré se poradit s lékařem nebo lékárníkem, zejména pokud užíváte jiné léky nebo máte zdravotní problémy.

5. Kdy navštívit lékaře kvůli nachlazení?

V případě nachlazení byste měli navštívit lékaře v následujících situacích:

  • Pokud máte příznaky, které se zhoršují nebo nezlepšují po dobu delší než 7 dnů. Pokud jde o nachlazení, obvykle by měly příznaky odeznít do 7 dnů. Pokud přetrvávají nebo se zhoršují, může to naznačovat komplikace nebo jiný zdravotní problém, který vyžaduje lékařskou pomoc.
  • Pokud máte těžké dýchací potíže nebo dušnost. To může naznačovat infekci dolních cest dýchacích, jako je bronchitida nebo zápal plic, které vyžadují lékařskou intervenci.

Navštivte lékaře také v případě:

  • Vysoké horečky nad 38 stupňů Celsia, kterou nelze snížit běžnými prostředky, jako je paracetamol nebo ibuprofen.
  • Přítomnosti neobvyklých nebo silných bolestí v krku nebo v obličeji, které mohou naznačovat bakteriální infekci, jako je angína nebo sinusitida.

Je také důležité navštívit lékaře, pokud jste v těhotenství, máte oslabený imunitní systém nebo trpíte chronickým onemocněním, jako je diabet anebo astma. V těchto případech by měl být vaším cílem ovládnout příznaky co nejdříve a minimalizovat riziko komplikací.

6. Nachlazení vs. chřipka: Jak je rozeznat a co dělat?

Nachlazení a chřipka jsou běžnými nemocemi, které způsobují podobné příznaky. Je však důležité rozeznat mezi těmito dvěma onemocněními, protože se liší ve vážnosti a způsobu léčby.

1. Příznaky: Obě nemoci mohou způsobit bolest v krku, rýmu a kašel. Nicméně chřipka je často vážnější a může zahrnovat i horečku, únavu a celkovou slabost. Pokud máte silnou bolest svalů a kloubů, a zároveň vysokou horečku, je to pravděpodobně chřipka.

2. Průběh nemoci: Nachlazení obvykle začíná postupně, s mírnými příznaky, které se postupně zhoršují. Naopak, chřipka se velmi rychle rozvíjí a příznaky mohou být náhle velmi silné. Chřipka je často spojena s rychlým zvýšením tělesné teploty a bolestmi hlavy.

3. Léčba: Nachlazení obvykle nevyžaduje lékařskou péči a může být zmírněno pomocí volně prodejných léků proti bolesti a horečce, stejně jako klidovým režimem a dostatečným pitným režimem. Chřipka však může vyžadovat lékařskou pomoc, zejména pokud se objeví závažné příznaky, jako je dušnost nebo silný kašel.

4. Prevence: Obě nemoci se šíří vzdušnou cestou a kontaktem s infikovanými lidmi. Nejúčinnější prevencí proti nim je dodržování hygienických opatření, jako je časté mytí rukou, vyhýbání se blízkému kontaktu s nemocnými lidmi a očkování proti chřipce, které je k dispozici každý rok.

V přehledném článku jsme se podrobně seznámili s nachlazením – častým onemocněním, které postihuje mnoho lidí každý rok. Dozvěděli jsme se, jakými příznaky se nachlazení projevuje, a jaké jsou nejúčinnější metody léčby. Přestože je nachlazení nepříjemné, jeho příznaky jsou obvykle mírné a zpravidla odezní samy od sebe do jednoho týdne. Důležité je vědět, jak se chránit před nákazou, a jaké preventivní opatření můžeme přijmout, aby se nám nachlazení vyhnulo. Pokud však příznaky neběžího nachlazení přetrvávají nebo se zhoršují, je vždy lepší se poradit s lékařem. Properdávání informací o nachlazení a jeho léčbě je důležité pro naše zdraví a pohodu.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *