6. 2. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
Jaké prostředky léčí migrénu?
zdroj: Pixabay

Migréna je onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě a může značně ovlivnit jejich každodenní život. Tato bolestivá a často vyčerpávající forma hlavy může způsobit intenzivní pulzující bolesti, nevolnost, závratě a dokonce i citlivost na světlo a zvuk. Vzhledem k tomu, že příčina migrény není zcela vyjasněná, dosud neexistuje žádné univerzální léčebné schéma pro tuto podmínku. Nicméně bylo vyvinuto několik prostředků, které mohou pomoci snížit intenzitu migrény a zlepšit kvalitu života pacientů. V tomto článku se podíváme na různé metody léčby migrény, jako jsou léky na předpis, přírodní prostředky a alternativní terapie. Tím se nám otevře okno do světa možností, které mohou lidem trpícím migrénou přinést úlevu a snížit četnost jejich záchvatů.

Prostředky léčící migrénu

Migréna je bolestivá hlavová bolest, která bývá spojována s řadou nepříjemných příznaků, jako jsou zvracení, citlivost na světlo nebo zvuky a nevolnost. Existuje několik různých druhů léků a terapií, které mohou pomoci s úlevou od migrény.

Léky proti bolesti: Jedním z nejčastěji používaných prostředků pro léčbu migrény jsou nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je ibuprofen nebo naproxen. Tyto léky pomáhají snížit zánět a tlumit bolest. Pro těžší případy migrény může lékař předepsat silnější léky na předpis, jako jsou triptany.

Léky proti zvracení: Někteří lidé s migrénou trpí silnou nevolností a zvracením, což může zhoršit symptomy. Prostředky proti zvracení, nazývané také antiemetika, mohou být předepsány ke zmírnění těchto příznaků. Patří sem léky jako metoklopramid nebo prochlorperazin.

Prevence migrény: Pro lidi, kteří trpí častými migrénami, může být vhodné použít prevenci migrény. To může zahrnovat užívání léků před očekávanými spouštěči migrény, například hormonální antikoncepce u žen, které mají migrénu spojenou s menstruací. Existují také léky na předpis určené specificky pro prevenci migrény, jako například beta blokátory nebo antidepresiva.

Komplementární a alternativní léčba: Někteří lidé hledají další možnosti léčby migrény mimo tradiční léky. To může zahrnovat akupunkturu, masáže, jógu nebo aromaterapii. Tyto alternativní metody léčby mohou pomoci některým lidem s migrénou, ačkoli vědecké důkazy o jejich účinnosti jsou omezené. Je důležité mít na paměti, že každý jedinec může na různé metody reagovat různě, a je proto důležité konzultovat s odborníkem před zahájením jakéhokoli typu alternativní léčby.

Účinné prostředky pro migrénu


Akupresura: Akupresura je tradiční technika léčby, která se provádí tlakem na specifické body na těle. Tento postup má za cíl uvolnit napětí, zlepšit průtok energie a zmírnit bolest. Existuje několik bodů na těle, které jsou spojeny s migrénou a jejich stimulací může dojít ke zmírnění příznaků.

Aromaterapie: Aromaterapie je alternativní léčebná metoda, která využívá přírodních esenciálních olejů k léčbě různých onemocnění. Při migréně se některé oleje, jako je levandule nebo máta peprná, používají k masážím či inhalování. Tyto oleje mají uklidňující účinky a mohou pomoci zmírnit bolest a stres spojený s migrénou.

Změny stravovacích návyků: Některé potraviny a nápoje mohou vyvolat migrénu nebo zhoršit její příznaky. Doporučuje se snížit konzumaci potravin a nápojů obsahujících kofein, alkohol, přílišné množství cukru, škodlivé aditivy a potraviny bohaté na tyramin – aminokyselinu, která může vyvolávat migrény. Naopak je vhodné zvýšit příjem přírodních potravin jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné produkty a dostatek vody.

Relaxační techniky: Naučit se relaxovat a zvládat stres může být užitečné pro ty, kteří trpí migrénou. Relaxace a meditace mohou pomoci uvolnit svaly, zklidnit mysl a snížit úroveň bolesti. Různé techniky, jako je hluboké dýchání, biofeedback nebo jóga, byly spojeny se snížením frekvence migrénových záchvatů u některých lidí.

Léky proti migréně: Když se migréna stává neúnosnou, lékaři často předepisují léky, které pomáhají zmírnit bolest a příznaky, jako jsou například NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky) nebo triptany. Je důležité si před použitím jakéhokoli léku poradit s lékařem, aby byl zvolen ten správný pro konkrétní případ migrény a aby byly zohledněny případné další zdravotní rizika.

Moderní léky na migrénu

Přehled možných moderních léků na migrénu:

V posledních letech došlo k výraznému pokroku v léčbě migrény a objevilo se několik moderních léků, které mohou účinně pomoci pacientům trpícím touto bolestivou a obtížnou poruchou. Tyto léky se zaměřují na různé příčiny migrény a mají různé mechanismy účinku. Následuje přehled některých z nich:

  • Triptany: Triptany jsou nejčastěji předepisované léky na migrénu. Patří sem například sumatriptan, rizatriptan nebo zolmitriptan. Tyto léky působí tím, že ovlivňují hladinu serotoninu v mozku a zmírňují zánět a stahy cév, které jsou často spojeny s migrénovými záchvaty.
  • Ergotaminy: Ergotaminy jsou další skupinou léků používaných při léčbě migrény. Jedním z příkladů ergotaminů je dihydroergotamin. Tyto léky ovlivňují cévní systém a zmírňují napětí a zánět cév, které přispívají k migrénám. Ergotaminy jsou však méně často předepisovány než triptany kvůli jejich více vedlejším účinkům.
  • Kalcitoninové genové příbuzné peptidy (CGRP) antagonisty: CGRP antagonisty jsou novou třídou léků na migrénu, které cílí na specifické peptidy ve mozku, které jsou spojeny s migrénami. Jejich mechanismus účinku spočívá v blokování účinků CGRP na cévy a nervové dráhy, které jsou spojeny s migrénovými záchvaty. Příklady CGRP antagonistů zahrnují erenumab nebo fremanezumab. Tyto léky se podávají injekčně a jsou vhodné pro pacienty, kteří nereagují na běžnou léčbu triptany.
  • Botox: Botulinum toxin, známý také jako Botox, je léčba, která se obvykle používá k odstranění vrásek na obličeji, ale ukázalo se, že má také účinnost při léčbě migrény. Botox se aplikuje do svalů hlavy a krku, které jsou spojeny s migrénovými záchvaty, a zmírňuje bolest a frekvenci záchvatů u některých pacientů. Tato léčba se obvykle podává v intervalech několika měsíců.

Tyto poskytují pacientům širší paletu možností při léčbě jejich obtíží. Každý z těchto léků má své specifické účinky a vedlejší účinky, a proto je důležité konzultovat volbu léčby s lékařem, aby byl zvolen nejvhodnější lék pro každého jednotlivého pacienta.

Přírodní metody proti migréně

Při bolestech hlavy jsou přírodní metody často alternativou k běžným lékům. Existuje několik přírodních prostředků, které mohou pomoci zklidnit migrénu a zmírnit její příznaky.

Akupresura: Jednou z přirozených metod, které mohou pomoci zmírnit migrénu, je akupresura. Tato technika zahrnuje masírování nebo tlak na určité body na těle, které jsou spojeny s migrénou. Například tlak na místo mezi palcem a ukazováčkem může pomoci uvolnit bolest hlavy. Akupresuru je nejlepší provádět ve chvíli, kdy se objevují první příznaky migrény.

Bylinné tinktury: Určité byliny obsahují přírodní složky, které mohou pomoci zmírnit migrénu. Například heřmánek a levandule mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci uvolnit napětí v hlavě. Tyto bylinné tinktury lze buď vdechovat, nebo aplikovat na postiženou oblast. Je však důležité dodržovat pokyny o dávkování a konzultovat použití s odborníkem.

Jógové cvičení: Jóga je známá svými uklidňujícími a protistresovými účinky. Pravidelné cvičení jógy může být účinným způsobem, jak snížit riziko vzniku migrény a zmírnit její příznaky. Některé cviky zaměřené na uvolnění napětí v krku a ramenou mohou být zejména užitečné. Navíc, jóga může pomoci zlepšit kvalitu spánku, což může hrát důležitou roli při prevenci migrény.

Změna stravy: Strava může hrát klíčovou roli při zamezení vzniku migrény. Některé potraviny, jako čokoláda, sýry nebo kofein, mohou vyvolat migrénu nebo zhoršit její příznaky. Naopak, některé potraviny, jako losos nebo špenát, obsahují omega-3 mastné kyseliny a hořčík, které mohou pomoci snížit závažnost migrény. Doporučuje se také pravidelně jíst a vyhnout se přeskočení jídel, což může také vyvolat migrénu.

Alternativní léčba migrény

zahrnuje různé metody a postupy, které se liší od tradiční medicíny a mohou poskytovat úlevu nebo zmírnění příznaků migrény. Mezi tyto alternativní metody patří například akupunktura, bylinná medicína, homeopatie nebo masáže.

Akupunktura je tradiční čínská technika, která spočívá v aplikaci tenkých jehlic do určitých bodů na těle. Tato metoda se používá k odblokování energie a léčení různých onemocnění, včetně migrény. Někteří pacienti hlásí, že akupunktura jim pomáhá zmírnit intenzitu bolestí a frekvenci migrénových záchvatů.

Bylinná medicína je další forma alternativní léčby migrény. Existuje řada bylinných přípravků, které se používají k poskytnutí úlevy od migrény a prevenci záchvatů. Například extrakt z lípy nebo matiční dávka jsou známy pro své protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit bolest a zánět spojený s migrénou.

Homeopatie je další alternativní metoda léčby migrény. Tato metoda zahrnuje malé dávky přírodních látek, které jsou podobné symptomům migrény. Homeopatie se zaměřuje na stimulaci samoléčebných mechanismů těla a může pomoci při redukci migrénových příznaků a frekvence záchvatů.

Masáže jsou také oblíbenou alternativní metodou pro léčbu migrény. Masáže pomáhají uvolnit napětí a stres v svalových tkáních, což může vést ke zmírnění bolesti hlavy spojené s migrénou. Existuje několik různých typů masáží, které se používají při léčbě migrény, včetně reflexologie, akupresury a aromaterapie.

Prevence migrény pomocí prostředků

Prevence migrény je důležitou součástí léčby tohoto onemocnění. Existuje několik prostředků, které mohou pomoci snížit četnost a intenzitu záchvatů migrény.

Jedním z nejčastěji používaných prostředků je farmakologická prevence. Lékaři často předepisují určité léky, které mají za cíl snížit frekvenci migrénových záchvatů. Tyto léky mohou zahrnovat beta-blokátory, antidepresiva, protizánětlivé léky nebo antikonvulziva. Je důležité si uvědomit, že každý jedinec může mít odlišnou reakci na tyto léky, a proto je nutné spolupracovat s lékařem a najít tu správnou kombinaci léčby.

Dalším prostředkem prevence migrény je úprava životního stylu. Mnoho lidí zjistí, že některé faktory, jako je nedostatek spánku, stres, nebo určitá jídla a nápoje, mohou spustit migrénu. Změny v životním stylu, jako je pravidelný spánek, snižování stresu a vyhýbání se určitým potravinám a nápojům, mohou tedy snížit riziko vzniku migrény.

  • Vyhýbání se potravinám a nápojům, které obsahují vysoké množství kofeinu, alkoholu nebo konzervační látky
  • Pravidelný spánek a vyhýbání se nedostatku spánku

Kromě farmakologické prevence a úpravy životního stylu mohou lidé s migrénou využít také alternativních terapií. Některé z nich zahrnují akupunkturu, masáže, bylinné doplňky a meditaci. Vztah mezi alternativními terapiemi a migrénou však není dostatečně prozkoumán, a proto je důležité hovořit o těchto možnostech s kvalifikovaným odborníkem.

Existuje mnoho různých prostředků, které mohou pomoci při léčbě migrény. Mezi nejčastěji používané patří nesteroidní antiflogistika, která pomáhají zmírnit bolest a zánět. Další možností jsou triptany, léky, které působí na cévy v mozku a snižují migrénovou bolest. Někteří lidé také volí prevenci migrény pomocí prevenciačních léků, které se užívají pravidelně a mají za cíl snížit počet a intenzitu migrénových záchvatů. Kromě léků existují také další metody, které mohou pomoci, jako je relaxace, techniky hlubokého dýchání, masáže nebo akupunktura. Každý člověk může reagovat na léčbu jinak, proto je důležité najít metodu, která mu nejlépe vyhovuje.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *