29. 1. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
Akné: Jak se vyhnout trudnostem s problematickou pletí
zdroj: Pixabay

Akné, nebo také akné vulgaris, je dermatologické onemocnění, které postihuje především adolescenty, ale může se objevit u lidí všech věkových skupin. Jde o zánětlivé onemocnění kůže, které se projevuje výskytem zánětlivých pupínků, černých teček a případně i cyst. Akné může být nejen esteticky nepříjemné, ale také přináší fyzické nepohodlí a může negativně ovlivnit sebevědomí jedince. V tomto článku se podíváme na některé faktory, které přispívají k vzniku akné, a naučíme se, jak se vyhnout trudnostem s problematickou pletí. Budeme se věnovat nejen vhodným preventivním opatřením, ale také odborným radám a doporučením pro péči o pokožku, které pomohou udržet problematickou pleť v co nejlepším stavu.

Prevence akné

je důležitá součást péče o pleť a může pomoci minimalizovat výskyt akné a zlepšit obecný stav pokožky. Existuje několik základních kroků, které můžete učinit součástí své každodenní péče o pleť, aby byla co nejzdravější a odolnější proti vzniku akné.

Prvním krokem je pravidelné čištění obličeje. Použití mírného čistícího prostředku dvakrát denně (ráno a večer) pomáhá odstranit přebytečný maz a nečistoty z pokožky. Doporučuje se vyhýbat tvrdým čistícím prostředkům a vybírat ty, které jsou určeny speciálně pro problematickou pleť.

Dalším důležitým krokem je používání vhodných hydratačních přípravků. I při mastné nebo aknózní pleti je důležité udržovat hydrataci pokožky. Vyberte si lehký, nekomedogenní hydratační krém, který nezatěžuje pokožku a neupchává póry.

Pravidelné exfoliace jsou také součástí . Pomocí jemného exfoliačního prostředku odstraňujete odumřelé kožní buňky a čistíte póry, což může zabránit tvorbě nových pupínků. Doporučuje se exfoliovat obličej jednou nebo dvakrát týdně.

Kromě pravidelné péče o pleť je také důležité dodržovat zdravý životní styl. Vyhněte se stresu, který může zhoršit stav vaší pleti. Dbát na správnou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a dostatečnou spotřebu vody je také důležité pro udržení zdravé pokožky.

Domácí péče o pleť

Návody pro domácí péči o pleť:

  • Denní a noční očista: Je důležité každý den očistit pleť, a to ráno i večer. Použijte přípravky vhodné pro váš typ pleti. Očištěním se odstraní nečistoty a případné zbytky make-upu. Očista pomáhá udržet pleť čistou a zdravou.
  • Hydratace: Pro udržení pleť hydratované je vhodné používat hydratační krémy. Zvolte takový krém, který odpovídá vašemu typu pleti a dodá jí dostatečnou vzdušnou vlhkost. Pravidelné používání hydratačního krému pomůže udržet pleť vláčnou a pružnou.
  • Exfoliace: Pravidelná exfoliace pomůže odstranit odumřelé kožní buňky a podporuje obnovu pleťových buněk. Jemným exfoliačním prostředkem nebo peelingem odstraňte odumřelé buňky a zlepšete tak vzhled pleti. Exfoliace by měla být prováděna jednou až dvakrát týdně.
  • Sluneční ochrana: Sluneční záření může poškodit pleť a způsobit předčasné stárnutí. Proto je důležité chránit si pleť před slunečním zářením. Použijte krém s vysokým faktorem ochrany proti slunečnímu záření a noste ochranný klobouk nebo využijte stín, pokud je možné.

Strava a akné

Strava může hrát důležitou roli při vzniku akné. Existuje několik potravin, které mohou zvýšit riziko vzniku této kožní nemoci, zatímco jiné potraviny mohou pomoci předcházet jejímu výskytu.

První potravinou, která může ovlivnit akné, jsou mléčné výrobky. Studie ukázaly, že konzumace mléčných výrobků, zejména plnotučného mléka, může zvýšit riziko vzniku akné. Obsahují látky, jako je laktóza a hormony, které mohou stimulovat produkci mazu a způsobit ucpání pórů.

Dále je tu rafinovaný cukr. Konzumace potravin bohatých na rafinovaný cukr, jako jsou sladkosti, slazené nápoje nebo bílý chléb, může způsobit zvýšení hladiny inzulínu v krvi. To může vést k zánětlivým procesům v těle a také zvýšit tvorbu mazu, což může zvýšit riziko vzniku akné.

Na druhé straně existují potraviny, které mohou pomoci při prevenci akné. Jednou z těchto potravin je zelenina bohatá na vlákninu, jako jsou listová zelenina, brokolice nebo mrkev. Vláknina pomáhá udržovat trávicí systém v dobré kondici a odstraňovat škodlivé látky z těla, což může mít pozitivní vliv na stav pokožky.

Dále je tu velmi důležitá spotřeba omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v rybách, ořeších a semínkách. Omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci snížit zánětlivé procesy v těle, které mohou být spojené s vznikem akné.

Při boji s akné je důležité nejen používat správné kosmetické přípravky a očistné prostředky, ale také se vyhýbat některým špatným návykům, které mohou akné zhoršovat. S tímto vědomím je dobré se seznámit s několika problematickými návyky, které bychom měli minimalizovat nebo úplně přestat používat.

Časté dotýkání obličeje

Jedním z nejčastějších návyků, které zhoršují akné, je časté dotýkání obličeje rukama. Naši ruce jsou v kontaktu s různými nečistotami a bakteriemi během dne a pokud je přenášíme na obličej, můžeme způsobit ucpání pórů a vznik nových pupínků. Je důležité se naučit ovládat tento zvyk a vyvarovat se častému dotýkání obličeje.

Nekvalitní kosmetika

Používání nekvalitní kosmetiky může také negativně ovlivnit vzhled naší pleti a zhoršit akné. Některé produkty mohou obsahovat látky, které jsou komedogenní a mohou způsobit ucpání pórů. Je proto důležité pečlivě vybírat kosmetické přípravky, které jsou určeny pro aknózní pleť a neobsahují látky, které by mohly situaci ještě zhoršit.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku může mít negativní dopad na naši pokožku a zhoršovat akné. Během spánku se totiž naše tělo regeneruje a opravuje poškozené buňky. Pokud nedodržujeme dostatečný spánek, může to zpomalit proces hojení a způsobit větší záněty na pokožce. Je proto důležité dbát na dostatečný odpočinek a spát minimálně 7-8 hodin denně.

Nesprávná strava

Příjem nezdravé stravy může také ovlivnit stav naší pleti a zhoršit akné. Přílišná konzumace potravin s vysokým obsahem tuků a cukrů, stejně jako nezdravé občerstvení a fast foody, mohou způsobit zvýšenou produkci kožního mazu a způsobit vznik nových pupínků. Je proto důležité dbát na vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu a přírodní produkty.

Správná péče o problematickou pleť

je klíčem k jejímu zdraví a kráse. Pokud trpíte akné, podrážděním nebo jinými problémy s pletí, je důležité zvolit vhodné produkty a dodržovat správné postupy.

Prvním krokem je důkladné čištění pleti. Použijte mírný čistící přípravek, který nevysušuje pleť a neobsahuje tvrdé chemikálie. Můžete zvolit čistící gel, pěnu nebo olej, v závislosti na preferencích a potřebách vaší pleti. Důkladně masírujte čistící přípravek do pokožky obličeje a opláchněte ho teplou vodou.

Dále je důležité používat tonikum nebo pleťovou vodu, která pomůže obnovit pH rovnováhu pleti a vyčistit póry. Tonikum s obsahem kyseliny salicylové může být účinné při léčbě akné. Naneste tonikum na čistou pleť vatovým tamponem a jemně poklepejte po obličeji.

Poté se můžete zaměřit na aplikaci produktů určených pro řešení vašich konkrétních problémů s pletí. Existuje široká škála produktů, které pomáhají s akné, suchou pleťí, podrážděním atd. Zvolte ty, které jsou vhodné pro váš typ pleti a sledujte, jak reaguje vaše pleť na jejich používání.

Posledním krokem ve správné péči o problematickou pleť je aplikace hydratačního krému. I když máte mastnou pleť, je důležité udržet ji dostatečně hydratovanou. Vyberte si lehký krém s nekomedogenním složením, který neupchává póry. Naneste tenkou vrstvu krému na celý obličej a důkladně ho vmasírujte do pokožky.

Výběr vhodných kosmetických produktů

Při výběru kosmetických produktů je důležité brát v úvahu několik faktorů, abyste si vybrali ty, které nejlépe vyhovují vaší pokožce a potřebám. Podle svého typu pleti byste měli vybírat produkty, které jsou pro váš typ vhodné, například pro suchou pleť volit hydratační krémy, pro mastnou pleť přípravky s regulací mazu či pro citlivou pleť produkty bez parfemace a chemických látek.

Důležité je také zohlednit své preference a požadavky. Pokud preferujete přírodní kosmetiku, zaměřte se na produkty s certifikací přírodní kosmetiky, které mají minimálně chemických složek a jsou šetrné k životnímu prostředí. Stejně tak, pokud trpíte na alergie, je vhodné zvolit produkty speciálně vyvinuté pro alergiky, které redukují riziko alergických reakcí.

Dalším faktorem při výběru kosmetických produktů je jejich složení. Je vhodné vyhledávat produkty s přirozenými složkami, jako jsou rostlinné extrakty, oleje a vitamíny, které nabízejí větší prospěch pro vaši pleť. Dbát na absence škodlivých látek, jako jsou parabeny, ftaláty nebo syntetické barviva, může také přispět k dlouhodobému zdraví pokožky.

Ve výběru kosmetických produktů byste měli také brát v úvahu cenu. Určitě neplatí pravidlo, že dražší produkt je automaticky lepší. Je možné najít kvalitní produkty za přijatelnou cenu. Doporučuje se sledovat slevy a akce, případně využít vzorků produktů, abyste měli možnost vyzkoušet, zda vám vyhovuje.

Antiperspiranty a deodoranty jsou další důležitou součástí kosmetické výbavy. Při jejich výběru je potřeba vzít v úvahu nejenom jejich vůni, ale také jejich účinnost v boji proti pocení. Doporučuje se volit produkty, které poskytují dlouhotrvající ochranu a zabraňují vzniku nepříjemného zápachu, aniž by dráždily pokožku.

Akné je velmi častým problémem, který může postihnout lidi různého věku a pohlaví. Je důležité si uvědomit, že existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k vzniku akné, včetně hormonálních změn, stresu, špatné výživy nebo nedostatečné péče o pleť. Nicméně existují opatření, která můžete přijmout, abyste minimalizovali výskyt akné a zlepšili stav vaší pleti.

Prvním krokem je udržování čisté pokožky. Denní rutina čištění obličeje pomáhá odstraňovat nadbytečný olej, nečistoty a bakterie, které mohou způsobit zánět pokožky. Je také důležité vybrat si vhodné produkty pro čištění, které nebudou příliš dráždit a vysoušet vaši pleť.

Dalším důležitým krokem je péče o hydrataci pleti. Zdá se sice protichůdné, ale i mastná pleť potřebuje hydrataci. Výběr lehkého hydratačního krému pomáhá udržet pokožku vlhkou, aniž by ji přitom ucpanou.

Stravovací návyky také mohou hrát významnou roli při prevenci akné. Je vhodné se vyhnout potravinám s vysokým obsahem tuku, cukru a rafinovaných sacharidů. Naopak konzumace potravin bohatých na vitamíny a minerály, jako jsou čerstvé ovoce a zelenina, pomáhá udržovat zdravou pleť.

Nakonec je velmi důležité minimalizovat stres. Nedostatek spánku a zvýšená hladina stresu mohou ovlivnit hormonální hladiny a vést k zhoršení stavu pleti. Je proto důležité najít si čas na relaxaci a vyplnit ho činnostmi, které vám přinášejí radost a uklidňují vás.

Celkově je prevence akné kombinací pečlivé péče o pleť, vhodné stravy a minimalizace stresu. Každá pokožka je individuální, takže experimentování s různými postupy a produkty může být nezbytné. Pokud se vaše akné nezlepšuje nebo se zhoršuje, je vždy nejlepší konzultovat s odborníkem, který vám může pomoci najít vhodnou léčbu.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *