29. 1. 2024
Autor: Michal Vítek
Kulinářské techniky: Jak správně připravit steak
zdroj: Pixabay

Steak je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě. Jeho příprava však vyžaduje určité dovednosti a znalosti, aby byl výsledek skutečně lahodný a maso zůstalo šťavnaté. V tomto článku se podíváme na různé kulinářské techniky, které vám pomohou připravit dokonalý steak. Od výběru správného kusu masa, přes jeho marinování, až po samotné pečení. Každý krok má svůj význam a ovlivňuje konečnou chuť a texturu masa. Takže pokud jste milovníkem steaků a chcete se dozvědět více o tom, jak je správně připravit, jste na správném místě.

Výběr správného masa pro steak

Při výběru masa pro steak je důležité zaměřit se na několik klíčových aspektů. Prvním z nich je kvalita masa. Měli byste se snažit vybírat maso od důvěryhodných dodavatelů, kteří dodávají maso z kvalitních zdrojů. Měli byste také hledat maso, které je čerstvé a nemá žádné známky zkažení.

Dalším důležitým faktorem je množství tuku v masu. Tuk dodává masu chuť a šťavnatost, takže je důležité vybrat kus s dostatečným množstvím tuku. Měli byste hledat maso s jemným mramorováním, což znamená, že tuk je rovnoměrně rozložený po celém kuse.

Typ masa je také důležitý. Některé typy masa jsou pro steak vhodnější než jiné. Mezi nejlepší patří:

  • Roštěnka – je velmi měkká a šťavnatá, ideální pro grilování.
  • Svíčková – je také velmi měkká a má vynikající chuť.
  • Entrecote – je bohatá na tuk, což ji činí velmi chutnou.

Na závěr, nezapomeňte na správnou přípravu masa. Mělo by být správně očištěno, naporcované a před grilováním by mělo být dostatečně zahřáté na pokojovou teplotu.

Příprava masa před pečením

Před pečením je důležité maso správně připravit. To zahrnuje několik kroků, které mohou výrazně ovlivnit konečnou chuť a texturu masa. zahrnuje marinování, naporcování, odležení a další techniky.

Marinování je proces, při kterém je maso ponořeno do směsi, která může obsahovat různé ingredience jako olej, ocet, bylinky a koření. Tento proces pomáhá zvýraznit chuť masa a zároveň ho zjemnit. Doba marinování se liší podle typu masa, ale obecně platí, že čím déle, tím lépe.

  • Naporcování je další důležitý krok. Velikost a tvar kousků masa mohou ovlivnit dobu pečení a rovnoměrnost, s jakou se maso peče. Například tenčí plátky masa se pečou rychleji než celé kusy.
  • Odležení masa před pečením je také důležité. Mělo by být vytaženo z lednice a necháno odpočívat při pokojové teplotě asi 20-30 minut před pečením. Tím se zajišťuje, že maso bude mít stejnou teplotu po celé své délce, což pomáhá k rovnoměrnému pečení.

Posledním krokem je osolení masa. To by mělo být provedeno těsně před pečením, aby se zabránilo vysušení masa. Solení pomáhá zvýraznit chuť masa a zároveň vytváří krásnou kůrku na povrchu masa při pečení.

Techniky pečení pro dokonalý steak

Pečení dokonalého steak je umění, které vyžaduje správné techniky a postupy. Prvním krokem je výběr kvalitního masa. Hovězí steak by měl být čerstvý, s jasně červenou barvou a s viditelným mramorováním. Mramorování je tuk, který je rovnoměrně rozložený v masu a při pečení dodává steakům šťavnatost a chuť.

Před pečením je důležité maso správně připravit. Steak by měl být před pečením pokojové teploty, takže ho vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem. Maso osolte a opepřete těsně před vložením na pánev, aby koření nevstřebalo příliš mnoho vlhkosti.

Steak pečte na velmi horké pánvi. Předehřejte pánev na středně vysokou teplotu, poté přidejte trochu oleje a vložte steak. Pečte steak na jedné straně, dokud nezíská krásnou hnědou kůrku, poté ho otočte a pečte druhou stranu. Doba pečení závisí na tloušťce steak a preferované úrovni propečení.

  • Rare (nedovařený): Pečte 2 minuty na každé straně
  • Medium rare (středně nedovařený): Pečte 3-4 minuty na každé straně
  • Medium (středně propečený): Pečte 4-5 minut na každé straně
  • Well done (dobře propečený): Pečte 5-6 minut na každé straně

Po upečení steak nechte odpočívat alespoň 5 minut před podáváním. To umožní šťávám rozprostřít se zpět do masa a zaručí, že steak bude šťavnatý a chutný.

Restování masa pro šťavnatý výsledek

Restování masa je klíčovým krokem v procesu přípravy šťavnatého a chutného pokrmu. Tento proces spočívá v tom, že po upečení necháme maso odpočívat, než ho začneme krájet. Během restování se šťávy, které byly během pečení vytlačeny do středu kusu, rozprostřou zpět do celého masa. To zajišťuje, že maso zůstane šťavnaté a měkké.

Čas restování závisí na velikosti a typu masa. Obecně platí, že čím větší kus masa, tím delší dobu by mělo odpočívat. Například steak by měl odpočívat 5 až 10 minut, zatímco celý kuřecí nebo krůtí pečenec potřebuje alespoň 20 až 30 minut. Velké kusy hovězího nebo vepřového masa mohou vyžadovat až hodinu restování.

  • Steak: 5 – 10 minut
  • Kuřecí nebo krůtí pečenec: 20 – 30 minut
  • Hovězí nebo vepřový pečenec: až 1 hodina

Při restování je důležité maso přikrýt alobalem, aby zůstalo teplé. Alobal také pomáhá udržet vlhkost uvnitř masa. Po uplynutí potřebné doby odpočinku je maso připraveno k servírování a mělo by být šťavnaté a plné chuti.

Omáčky a dochucování pro steak

Steak je jedním z nejoblíbenějších pokrmů po celém světě a jeho příprava je považována za umění. Kromě kvalitního masa a správného způsobu přípravy je důležitá také omáčka a dochucování, které mohou steak posunout na novou úroveň.

Omáčky pro steak mohou být různé, od jednoduchých až po složité. Mezi nejoblíbenější patří pepřová omáčka, která se vyrábí z hovězího vývaru, smetany, cibule a pepře. Další oblíbenou omáčkou je omáčka béarnaise, která je směsí vajec, másla, bílého vinného octa a estragonu. Pro milovníky sýrů je ideální omáčka roquefort, která se vyrábí ze sýra roquefort, smetany a bílého vína.

Steak lze také dochucovat různými kořením a bylinkami. Velmi oblíbené je marinování steaků v olivovém oleji s česnekem, rozmarýnem nebo tymiánem. Pro pikantní chutě lze použít chilli, papriku nebo kajenský pepř. Pro jemnější chutě lze použít sůl, pepř, cibuli nebo česnek.

Je důležité si uvědomit, že každý steak je jiný a vyžaduje jiné dochucování. Proto je dobré experimentovat a hledat tu nejlepší kombinaci chutí pro vaše chuťové pohárky.

Příprava dokonalého steaků je umění, které vyžaduje trpělivost, správné techniky a kvalitní suroviny. Ať už se rozhodnete pro grilování, smažení na pánvi nebo sous-vide, klíčem k úspěchu je dodržování správné teploty a času. Nezapomínejte na důležitost odpočinku masa po upečení, který umožní šťávám rozprostřít se zpět do masa a zaručí tak jeho šťavnatost. Ať už preferujete steak rare, medium nebo well-done, vždy si pamatujte, že kvalita masa je základem. S kvalitním kusem hovězího a správnou technikou můžete připravit steak, který bude rozplývat se na jazyku. Kulinářské dovednosti se zdokonalují praxí, tak neváhejte a pusťte se do přípravy steaků. Každý pokus vás přivede blíže k dokonalému výsledku.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *