27. 1. 2024
Autor: Eva Šindelářová
Tipy na návod, jak udělat originální dárek pomocí recyklovaných materiálů
zdroj: Pixabay

Plastové láhve, staré noviny a prázdné konzervy – to jsou jen některé z mnoha recyklovaných materiálů, které můžete využít k vytvoření originálního dárku. Není nic lepšího, než darovat něco, co je nejen praktické, ale také ekologicky šetrné. Jak to udělat? V tomto článku najdete nejen inspiraci, ale také jednoduché návody, jak vytvořit dárky s využitím recyklovaných materiálů. Buďte kreativní a překvapte své blízké unikátním a osobním dárkem, který je zároveň příznivý k životnímu prostředí.

Originální dárky z recyklovaných materiálů

V této sekci se zaměříme na originální dárky, které jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů. Některé z těchto dárků jsou zajímavé a neotřelé, a zároveň přispívají k ochraně životního prostředí. V dnešní době je totiž stále důležitější dbát na udržitelnost a snižovat množství odpadu. Pokud hledáte inspiraci pro svůj dárek, můžete se nechat inspirovat následujícími tipy.

Jedním z originálních dárků z recyklovaných materiálů může být například držák na vánoční stromeček vyrobený z papírových rolí od toaletního papíru. Tyto vánoční ozdoby jsou jednoduché na výrobu a přitom vypadají velmi efektně. Stačí jen sbalit tyto role do podoby třeba hvězdy nebo srdce, přidat špagátko na zavěšení a hotovo! Vaši blízcí budou nad tímto originálním dárkem jistě zaujati a ocení tvořivost.

Dalším zajímavým dárkem mohou být například náramky vyrobené z recyklovaných materiálů. Existuje několik možností, jak vyrobit takovýto náramek. Jednou z možností je využít staré kousky textilu nebo provázku, které jsou jinak určené k vyhození, a z nich vyrobit náramky v různých barvách a vzorech. Další možností je recyklovat staré přívěsky, korálky nebo závěsky a zavěšovat je na různé druhy řetízků či provázků. Tyto náramky jsou nejen stylové, ale také ekologicky šetrné.

Jednou z kreativních možností je také vytvořit ze starých dřevěných palet originální stolky či poličky. Tyto palety lze snadno sehnat nebo zakoupit v obchodech s použitým nábytkem. Stačí jen paletu dobře očistit, případně ji ostříhat na požadovanou velikost a připravit ji na natření barvou podle vašich přání. Výsledkem bude stylový a originální nábytek, který zaujme každého.

Posledním tipem jsou takzvané „upcyklované“ předměty, které mají nové využití a hodnotu. Například z odpadových plechovek můžete vytvořit stylové květináče nebo stojánky na tužky. Zatímco plechovky byly dříve jen odpadem, díky tvořivosti se z nich stává funkční a originální předmět. Stejně tak lze upcyklovat například staré knihy a použít je jako podklad pro výrobu originálních diářů nebo skicářů. Možností je mnoho a výsledkem jsou jedinečné a praktické dárky.

Doufáme, že vás naše tipy na inspirovaly a že se těšíte na výrobu těchto kreativních a ekologicky šetrných dárků. Ať už se rozhodnete vytvořit držák na vánoční stromeček, náramek, nábytek z palet nebo upcyklované předměty, jistě uděláte radost svým blízkým i přírodě.

Nejlepší tipy na originální dárky

Představujeme vám několik originálních tipů na dárky, které určitě potěší každého obdarovaného.

Prvním tipem je personalizovaný dárek. Můžete si nechat vyrobit zlatou nebo stříbrnou šperkovnici se jménem obdarovaného. Díky tomu bude mít vždy na očích její jméno a bude si pamatovat na vás. Můžete také nechat vyrobit personalizovanou fotoknihu s nejlepšími společnými fotografiemi, která bude plná vzpomínek a pocitů.

Druhým tipem je zážitkový dárek. Věnujte obdarovanému jeden den plný adrenalinu a zábavy. Například si můžete zajít na paintball, který je skvělým způsobem prožití volného času ve skupině přátel. Pokud je obdarovaným milovník adrenalinových sportů, určitě ho potěší tandemový seskok padákem. Bungee jumping nebo jízda na motocyklu nejsou také špatnou volbou.

Dalším originálním tipem na dárek jsou ručně vyráběné výrobky. Na internetu najdete mnoho malých podniků a umělců, kteří vyrábějí unikátní výrobky. Můžete vybrat z ručně malovaných keramických misek, originálních svícňových dekorací, dřevěných hraček nebo pletených šálů. Tímto způsobem podpoříte malé podniky a zároveň obdarujete někoho něčím jedinečným.

Pokud hledáte originální dárek pro milovníka kávy, můžete ho potěšit například ručně vyrobeným keramickým hrnkem ve tvaru zvířátka. Další možností je kávový přístroj pro přípravu kávy na cesty, který umožní připravit si tu správnou kávu kdykoliv a kdekoliv. A pokud hledáte něco trvalejšího, věnujte mu kvalitní kávovar nebo kávomlýnek, aby si mohl připravovat vlastní domácí kávu podle svých představ.

Jak udělat dárek z recyklovaných materiálů

Sekce příspěvku pod nadpisem „“ se zaměřuje na různé nápady a inspiraci, jak si vyrobit originální dárky z materiálů, které by jinak skončily jako odpad. Vítězstvím nad odpadem můžeme nejen šetřit přírodu, ale také si vytvořit unikátní a osobité dary pro naše blízké.

Jedním z možných nápadů je vyrobit dekorativní svíčky z použitých sklenic nebo plechovek. Stačí vyčistit a odstranit etikety z těchto obalů, následně nalít dovnitř rozpuštěný vosk a zapíchnout knot. Použitím různých barev a vzorů můžeme vytvořit svíčky pro různé příležitosti a oblíbené vůně můžeme dosáhnout přidáním esenciálních olejů.

Druhým nápadem je vytvořit originální šperk nebo přívěsek z malých kousků starého porcelánu. Pokud nám zůstaly po čajové konvici nebo porcelánových talířích zlomené části, nemusíme je hned vyhazovat. Můžeme je pečlivě rozbít na menší kousky a s pomocí speciálního lepidla je přilepit na kovový podklad, vytvořit z nich náramek, náušnice nebo originální přívěsek na náhrdelník.

Recyklované látky můžeme využít také při výrobě textilních dárků. Například z látek z odložených oblečení si můžeme ušít náplň do polštáře nebo vytvořit vlastní potahy na polštáře či deky. Z látek různých barev a vzorů můžeme vytvořit také obaly na láhev nebo košík na různé drobnosti.

Posledním tipem je využití starých novin nebo časopisů pro vytvoření originálního obalu na dárek. Noviny nebo časopisy můžeme rozstříhat na menší kusy a ty poskládat do různých tvarů a vzorů jako jsou hvězdy, srdce nebo prostě jen barevné proužky. Tyto kousky pak můžeme přilepit na obal dárku a vytvořit tak unikátní a ekologický obal.

Při hledání originálního dárku se může výběr dostatečně zapadajícího do očekávání obdarovaného stát někdy opravdu za těžkou úlohu. Jednou z možností, jak překvapit a zároveň si ušetřit peníze, je vytvořit dárek z recyklovaných materiálů. Tyto originální dárky zároveň přispívají k udržitelnosti životního prostředí a pomáhají snižovat odpad.

Možností je opravdu mnoho. Například se dají vyrobit náramky z plastových lahví, kdy se nejprve rozřízne lahev na proužky a následně se jich kolem zápěstí složí očekávaný počet vrstev s vystřídáním různých barev. Další možností je využít staré noviny, které se dají stočit do koulí a poté seskládat do různých tvarů – například do květů nebo do vánočních ozdob.

Dalším typickým dárkem, který se dá vyrobit pomocí recyklovaných materiálů, jsou papírové tašky. Tento tip může být velmi praktický, protože na jednu stranu umožňuje recyklovat staré noviny, a na druhou stranu si můžete zcela přizpůsobit design a velikost tašky dle svých představ. Stačí si vybrat barevný papír, vytvořit ze čtverce obdélník tvaru tašky a následně řádně sestavit vhodným způsobem dno a bočnice. Vysoce praktický, téměř všemocný dárek může vzniknout také z materiálu tetra pack, z jaké jsou vyráběny mléčné kartóny.

V poslední době se velmi rozmáhají i různé druhy bytových květinových květináčů, které vyžadují speciální způsob zalévání. Můžete si vyrobit skleničkový květináč z prázdného obalu po kávě či čokoládě. Jediné, co budete potřebovat, je plastová fólie, kterou zalijete a vzápětí ji v místě průduchu pro vodní paru připevníte na skleničku. V té už zasadíte semínko a sledujete jeho růst.

Kreativní nápady na dárky z recyklace

Recyklace je důležitým krokem k ochraně životního prostředí, a proto je dobré využívat odpadní materiály a vytvářet z nich nové věci. V této sekci vám přinášíme několik nápadů na kreativní dárky vyrobené z recyklovaných materiálů.

1. Vánoční ozdoby z plastových lahví: Z prázdných plastových lahví si můžete vyrobit originální vánoční ozdoby. Stačí láhve nakrájet na malé kousky různých tvarů, například hvězdiček nebo sněhových vloček, a poté je obarvit akrylovou barvou. Ozdoby můžete zdobit třpytkami a viset je na vánoční stromek nebo je použít jako dekoraci na dveře či okna.

2. Pouzdro na mobil z džínovinových nohavic: Pokud máte staré džíny, můžete z nich vytvořit stylové pouzdro na mobil. Stačí vystřihnout nohavici dle velikosti telefonu a sešít ji na stroji. Pouzdro můžete ozdobit zbytky látky, nitěmi nebo knoflíky. Tímto způsobem si můžete vyrobit unikátní a ekologické pouzdro pro váš mobilní telefon.

3. Hodinky z CD: Pokud máte nepoužívaná CD, můžete z nich vyrobit originální hodinky. Stačí si zakoupit hodinový strojek a přilepit ho na střed CD. Poté můžete okolo přilepit ciferník nebo ozdobky dle vašeho vkusu. Výsledkem budou jedinečné a stylové hodinky, které nikdo jiný nevlastní.

4. Zrcadlo z rozbitých skleniček: Máte-li doma staré skleničky, které již nejsou použitelné, můžete z nich vyrobit dekorativní zrcadlo. Stačí rozbít skleničky na malé kousky, které následně nalepíte na zrcadlový rámeček. Vznikne tak zajímavý a originální kus, kterým můžete ozdobit svůj byt.

Inspirace pro originální dárky z recyklovaných materiálů

Vybrat originální dárek může být často složité. Pokud máte rádi recyklaci a chcete podpořit udržitelný způsob života, můžete se zaměřit na dárky vyrobené z recyklovaných materiálů. Existuje mnoho kreativních a zajímavých možností, jak vytvořit dárek s minimálním dopadem na životní prostředí.

Jednou z možností je vyrobit si vlastní recyklovaný papír. Můžete jej použít k vytvoření originálních přáníček, nabídek či ručně psaných dopisů. Stačí si poradit s jednoduchým postupem, který najdete online. Recyklovaný papír má unikátní vzhled a může představovat zajímavý designový prvek. Navíc si tímto způsobem můžete využít staré noviny nebo nepotřebné dokumenty.

Recyklace starých předmětů se také výborně hodí při výrobě šperků. Rozhodně nejde jen o dřevo nebo kovy, ale i o materiály jako je sklo nebo plast. Z láhve od vína můžete vyrobit krásný závěsný šperk, nebo si z recyklovaných korálků vytvořit náhrdelník. Výběr je opravdu široký a závisí na vašich osobních preferencích.

Pro milovníky zahrady a rostlin může být zase skvělým dárkem například zahrádkářský nástroj vyrobený z recyklovaného materiálu. Z použitého kovu můžete vytvořit originální kultivátor, který bude nejen praktický, ale také esteticky působivý. Tento dárek ocení každý zahrádkář nebo zahrádkářka.

Jednoduchým a praktickým dárkem z recyklovaných materiálů může být také obal na láhev od vína nebo na jogurtové skleničky. Stačí použít starý džíny či látku z opotřebovaného oblečení a s trochou fantazie a šikovnosti vytvořit funkční a originální obal, který bude sloužit jako skladiště na láhev nebo praktický obal na drobnosti.

V nadcházejících letech se recyklace a udržitelnost staly stále důležitějšími tématy. Každý máme svou roli v ochraně životního prostředí a jedním z kroků, který můžeme udělat, je vytváření originálních dárků pomocí recyklovaných materiálů. Tyto dárky nejenže šetří naše finance a přírodu, ale také jsou výjimečné a osobité. V tomto článku jsme vám přinesli několik návodů a tipů, jak udělat originální dárek pomocí recyklovaných materiálů. Od výroby šperků a dekoračních předmětů z materiálů z domácnosti až po vytváření unikátních dárkových obalů z novinového papíru, jsou možnosti téměř nekonečné. Využití recyklovaných materiálů vytváří nejen zážitek pro obdarovaného, ale také pomáhá snižovat odpad a udržuje naši planetu čistou a zdravou. Použijte naše rady a inspirujte se k vytvoření originálního a zároveň udržitelného dárku pro vaše blízké. Vaše úsilí určitě ocení a váš dárek se stane skutečně nezapomenutelným.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *