26. 1. 2024
Autor: Markéta Hrdinová
Základní fakta o alergiích
zdroj: Pixabay

Alergie jsou běžným zdravotním problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Jedná se o nežádoucí reakci imunitního systému na jinak neškodné látky ve našem prostředí. Tyto látky, nazývané alergeny, mohou zahrnovat roztoče, pyly, plísně, potraviny, léky nebo dokonce i zvířecí chlupy. Když je člověk alergický, jeho tělo vnímá alergeny jako hrozbu a reaguje na ně vypouštěním chemických látek, jako je histamin, které způsobují alergickou reakci. Alergie se projevují různými způsoby, včetně svědění kůže, vyrážek, kýchání, kašle, otoků a dokonce i život ohrožujících reakcí, známých jako anafylaxe. Je důležité lépe pochopit tyto alergické reakce a získat základní fakta o alergiích, abychom mohli přijmout správná opatření k prevenci a léčbě alergických onemocnění.

Co jsou alergie

Alžíře jsou přecitlivělostní reakce imunitního systému na látky, které by jinak nebyly nebezpečné. Tyto látky, nazývané alergeny, mohou pocházet z různých zdrojů, jako jsou potraviny, pyly rostlin, peří domácích zvířat nebo roztoči v prachových částicích. Když se člověk s alergií dostane do kontaktu s alergenem, jeho imunitní systém reaguje nadměrně a způsobuje různé příznaky a obtíže.

Mezi běžné příznaky alergie patří svědění očí, nosu nebo kůže, kýchání, rýma, kašel, zarudlé oči, suchý nebo vodnatý výtok z nosu, dušnost, zarudnutí nebo vyrážka na kůži a otoky. U některých lidí mohou alergie způsobovat také vážnější příznaky, jako jsou otoky hrtanu nebo anafylaktický šok, který může ohrozit život pacienta.

Pro diagnózu alergií se obvykle používají různé metody, včetně kožních testů, krevních testů a vyšetření průběhu alergických příznaků. Po zjištění alergie je důležité se vyhnout kontaktu s alergenem, pokud je to možné. V některých případech lékaři mohou předepsat léky na zmírnění příznaků alergie nebo dokonce imunoterapii, která může pacientovi pomoci vybudovat toleranci na alergeny.

Přestože alergie nemají žádné léčení, jejich projevy lze často účinně ovlivnit pomocí správného zacházení a léků na předpis. U některých lidí se příznaky alergie mohou zlepšit nebo úplně zmizet během času. Je důležité se poradit s lékařem, pokud se vyskytnou obtíže spojené s alergií a pokračují déle než několik dní nebo se opakují pravidelně.

Příznaky alergií

Alergie je imunitní reakce organismu na konkrétní látku známou jako alergen. se mohou lišit, ale často zahrnují různé projevy zánětu. Mezi nejčastější patří:

  • Rýma – jedním z nejčastějších příznaků alergické reakce je ucpaný a tekoucí nos. Lidé s alergiemi mohou mít také časté kýchání. Rýma je způsobena zánětem nosní sliznice v důsledku přecitlivělosti na konkrétní alergen.
  • Svědění – alergie může způsobovat svědění na různých částech těla, včetně kůže, očí a nosu. Tento pocit svědění může být nepříjemný a vyvolat nutkání se škrábat, což může vést k dalším komplikacím.
  • Koprivka – koprivka je kožní reakce alergické povahy, která se projevuje svěděním a zarudnutím kůže. Při koprivce mohou být na těle viditelné vyrážky ve formě malých včelích pláství, které se mění a přemísťují na různých částech těla.
  • Dušnost – alergické reakce mohou způsobovat různé obtíže s dýcháním, včetně dušnosti. Ta může být způsobena zúžením dýchacích cest nebo otoky hrtanu. V těžších případech může dojít k astmatickým záchvatům.

Je důležité si uvědomit, že se mohou lišit v závislosti na typu alergie a konkrétním alergenu. Někteří lidé mohou mít například alergické reakce na potraviny, zatímco jiní mohou být alergičtí na roztoče nebo pyly rostlin. Pokud máte podezření, že trpíte alergií, je vždy nejlepší se poradit s lékařem a podstoupit testy na alergie, aby se určily přesné příčiny a určilo vhodné ošetření.

Typy alergií

Existuje mnoho různých typů alergií, které se projevují různými způsoby a mají různé příčiny. Jednou z nejčastějších alergií je alergie na pyly. Tato alergie se projevuje přecitlivělostí na pylová zrna, které jsou vypouštěna do vzduchu ze stromů, trávy a květin. Lidé trpící touto alergií mohou mít různé příznaky, jako jsou rýma, svědění očí a kašel.

Dalším typem alergie je alergie na potraviny. Tato alergie se projevuje přecitlivělostí na určité složky potravin, jako jsou mléko, vejce, ryby, sója nebo lepek. Lidi s touto alergií mohou mít po konzumaci alergenu různé příznaky, jako jsou zažívací potíže, vyrážky na kůži nebo dokonce anafylaktický šok.

Alergie na domácí mazlíčky je také velmi běžná. Tato alergie je způsobena přecitlivělostí na alergeny, které jsou obsaženy v kůži, slinách nebo prachových částicích domácích zvířat, především koček a psů. Lidé s touto alergií mohou mít příznaky, jako jsou svědění očí, kašel, rýma a dokonce astmatické příznaky.

Dalším typem alergie je alergie na blanokřídlé hmyzí jedovaté látky. Patří sem například včely, vosy nebo štíři. Tato alergie se projevuje přecitlivělostí na jedovaté látky, které jsou uvolňovány při bodnutí. Lidé s touto alergií mohou mít vážné alergické reakce, které se mohou projevit otokem, kopřivkou, dušností nebo dokonce anafylaktickým šokem.

Posledním typem alergie, kterou zmíníme, je alergie na chemické látky. Tato alergie se projevuje přecitlivělostí na určité chemické látky, které jsou obsaženy v kosmetických přípravcích, čistících prostředcích nebo léčivech. Lidé s touto alergií mohou mít různé příznaky, jako jsou vyrážky na kůži, svědění, zarudnutí nebo dokonce pálení kůže.

Diagnostika alergií

je proces identifikace příčin alergických reakcí u pacientů. Existuje několik metod a testů, které mohou být použity k diagnostice alergií.

Prvním krokem v diagnostice alergie je podrobný rozhovor s pacientem, který se zaměřuje na jeho symptomy a možné alergeny. Lékař se pokusí zjistit, kdy se poprvé objevily příznaky, jakým situacím nebo látkám je pacient vystaven a jak přesně reaguje na alergeny.

Dále může být proveden fyzický vyšetření, které může odhalit známky alergických reakcí, jako jsou zarudnutí kůže, otoky nebo vyrážky. Vyšetření kůže je další důležitou metodou diagnostiky alergií. Jedním z nejčastěji používaných testů je kožní test, který spočívá v aplikaci malého množství potenciálního alergenu na kůži nebo v injekci alergenu pod kůži. Pokud se objeví zarudnutí, otok nebo vyrážka, je to indikace alergické reakce. Další kožní testy zahrnují testy na škrábání a testy s aplikací alergenů na kůži pomocí náplastí.

Pokud jsou kožní testy negativní nebo nejisté, může být proveden krevní test na alergie. V tomto testu je pacientovi odebrána krev a prozkoumána na přítomnost protilátek, které jsou spojeny s alergickými reakcemi. Nejpoužívanější krevní test je označován jako RAST (Radioallergosorbent test), který detekuje specifické alergické protilátky v krvi.

Po provedení všech těchto testů může být pacientovi diagnostikována konkrétní typ alergie a doporučeno vhodné léčení a prevence alergických reakcí.

Léčba alergií

Existuje několik možností léčby alergií, které se zaměřují na zmírnění příznaků a zlepšení kvality života pacientů. Léčba alergických onemocnění zahrnuje konzervativní metody, jako je vyhýbání se alergenům a užívání antihistaminik. Pokud však tyto metody nepomáhají, může být nutná imunoterapie nebo podpůrná léčba.

Vyhýbání se alergenům je základním krokem při léčbě alergií. Pacienti by měli minimalizovat kontakt s látkami, které jim způsobují alergické reakce. Například pokud je člověk alergický na roztoče, měl by se vyhýbat polštářům a peřinám, které jsou často hnízdištěm těchto mikroskopických tvorů.

Antihistaminika jsou léky, které blokují účinky histaminu, chemické látky zodpovědné za vznik alergických reakcí. Tyto léky povzbuzují úlevu od svědění, kýchání a rýmy spojené s alergiemi. Mohou však mít vedlejší účinky, jako je ospalost a suchost v ústech.

V případech, kdy vyhýbání se alergenům a užívání antihistaminik nepomáhá, může být zvažována imunoterapie. Tato metoda se provádí podáváním malých dávek alergenu, které postupně zvyšují imunitní odpověď na danou látku. Imunoterapie se obvykle provádí po dobu několika let a jejím cílem je zmírnit až zcela odstranit příznaky alergie.

Kromě toho existuje také podpůrná léčba, která zahrnuje například užívání dekongestiv a nesesibilizujících léčiv. Dekongestiva pomáhají snižovat otoky sliznice a ulehčují dýchání, zatímco nesesibilizující léčiva brání tělu vytvářet alergickou odpověď na alergeny.

Prevence alergií

je důležitá pro snížení rizika vzniku alergických reakcí a zhoršování stávajících alergických onemocnění. Zahrnuje řadu opatření, která pomáhají minimalizovat kontakt s alergeny a podporovat zdravý imunitní systém.

Jedním z nejdůležitějších opatření je udržování čistého a prachu a alergenů prostředí. Pravidelné vysávání, vytírání a čištění lůžkovin mohou pomoci odstranit alergeny, jako jsou roztoči nebo peří z domácího prachu. Je také důležité větrat byty či domy a minimalizovat vlhkost, aby se předešlo přemnožení plísní.

Životospráva může hrát také zásadní roli v prevenci alergií. Strava bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, jako jsou ovoce, zelenina a celozrnné produkty, může posílit imunitní systém a snížit citlivost na alergeny. Pravidelná fyzická aktivita také podporuje zdravou imunitu a snižuje riziko alergických reakcí.

také zahrnuje minimalizaci kontaktu s konkrétními alergeny, na které je jedinec citlivý. To může zahrnovat omezení kontaktu s domácími mazlíčky, vyhýbání se určitým potravinám nebo používání ochranných pomůcek při práci s chemikáliemi či prachem.

Konečně, očkování může být účinnou prevencí proti některým alergiím, například proti pelu nebo roztočům. Očkování pomáhá imunitnímu systému rozpoznat a odpovědět na alergeny bez nadměrné reakce, což může vést k snížení alergických příznaků a zhoršení.

Alergie jsou běžné onemocnění, které postihuje mnoho lidí po celém světě. Přestože každá alergie může mít jiné příznaky a vyvolávající faktory, je důležité si uvědomit, že existují určitá základní fakta, která platí pro všechny alergie.

Jedním z nejdůležitějších faktů je, že alergie jsou reakcí imunitního systému na látky, které jsou jinak neškodné pro většinu lidí. Tato přehnaná imunitní reakce může způsobit různé symptomy, jako jsou svědění, vyrážky, kýchání, kašel nebo dokonce závažnější problémy s dýcháním.

Dalším důležitým faktem je, že alergiím může být předcházeno a ovládáno. Identifikace vyvolávajících faktorů a jejich omezování je klíčovým krokem v prevenci alergických reakcí. Existují také léky a léčby, které mohou snížit symptomy alergií a zlepšit kvalitu života pacientů.

Je také třeba zdůraznit, že alergie mohou být vážným zdravotním problémem pro některé jedince. Anafylaktický šok, který je extrémně závažnou alergickou reakcí, může ohrozit život postiženého. Proto je důležité, aby lidé s alergiemi byli informovaní o svém stavu a uměli jednat v případě vzniku vážné reakce.

Celkově je třeba si uvědomit, že alergie jsou běžným, ale ovladatelným onemocněním. Se správnou diagnózou, prevencí a léčbou je možné minimalizovat negativní dopady alergií na každodenní život lidí. Je také důležité nezanedbávat různé alergické příznaky a vyhledat lékařskou pomoc v případě potřeby.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *