22. 1. 2024
Autor: Ivana Michlíčková
Rostlina v zahradě – ovoce od jara do podzimu
zdroj: Pixabay

V zahradě najdeme mnoho druhů rostlin, které nám mohou poskytnout chutné ovoce po celý rok. Od jara do podzimu nám zahradní plodiny nabízejí širokou škálu možností, jak si pochutnat na čerstvém ovoci nebo ho zužitkovat v různých receptech. Ovocné stromy, keře a byliny nám poskytují bohatou sklizeň, kterou si můžeme užívat nejen při zahradničení, ale také při přípravě lahodných pokrmů. Představme si tedy rostliny, které nám v zahradě zajistí tuto neustálou pestrost ovoce od jara až do podzimu.

Rostlina v zahradě

je důležitým prvkem vytváření příjemného a útulného prostředí. Zahradní rostliny přinášejí do našich životů krásu, zelenou a příjemnou atmosféru. Mnoho lidí pěstuje rostliny v zahradě jako koníček, ale rostliny jsou také důležité pro podporu biodiverzity a ochranu životního prostředí.

V zahradě si můžeme vyzkoušet pěstování různých druhů rostlin, například květin, bylin, zeleniny a ovocných stromů. Květiny jsou oblíbenou volbou, protože přinášejí krásu a estetickou hodnotu. Můžeme si vybrat květiny odstíny, které se hodí k naší zahradě a zvolit rostliny, které kvetou v různých časech roku, takže budeme mít květiny po celý rok. Bylinky jsou také oblíbené v zahradách, protože můžeme použít své vlastní čerstvé bylinky při vaření.

Pěstování zeleniny je další možností v zahradě. Pěstování vlastních zelenin je v dnešní době stále populárnější kvůli trendu zdravého životního stylu a důrazu na ekologické potraviny. Můžeme si vypěstovat zeleninu, kterou potřebujeme a mít tak přístup k čerstvé a kvalitní potravině bez pesticidů. Kromě toho, pěstování zeleniny je také skvělý způsob, jak ušetřit peníze na nákupu potravin a předcházet zbytečnému plýtvání potravinami.

V zahradě můžeme také pěstovat ovocné stromy. Ovocné stromy nám poskytují chutný a čerstvý ovocný úlovek. Můžeme si vybrat z různých druhů ovocných stromů, jako jsou jabloně, hrušně, třešně nebo slivoně, podle našich preferencí. Je to skvělý způsob, jak mít vlastní zásobu čerstvého ovoce a také si přitáhnout ptáky do zahrady.

Je důležité si při pěstování rostlin v zahradě pamatovat na jejich potřeby vzhledem k půdě, slunečnímu svitu a zálivce. Správná péče o rostliny je klíčem ke zdravým a bujným rostlinám. Mnoho rostlin potřebuje pravidelnou zálivku a hnojení. Je také důležité odstraňovat plevel a staré rostliny, aby se zamezilo šíření chorob a škůdců.

Aromatické ovoce jara

Jaro je obdobím, kdy začínáme oceňovat čerstvé ovoce a jeho příjemné aroma. Aromatické ovoce je nejen lahodné, ale také zdravé pro naše tělo. V této sekci se podíváme na některé z nejvíce aromatických druhů ovoce, které si můžete vychutnat během jara.

Mango

Mango je tropické ovoce, které se s oblibou konzumuje po celém světě. Je známé svou sladkou chutí a příjemnou vůní. Obsahuje také množství vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus důležité. Mango je skvělé samo o sobě, ale také se hodí do ovocných salátů, džusů nebo smoothies.

Broskve

Broskve jsou plody s jemnou sladkou chutí a výrazným ovocným aroma. Jsou bohaté na vitamín C, který posiluje naši imunitu, a také obsahují vlákninu pro správné trávení. Broskvě můžeme jíst samotné, nebo je přidat do dortů, kompotů nebo ovocných salátů.

Meruňky

Meruňky jsou jednou z nejoblíbenějších plodů jara. Mají sladkou chuť a výrazné ovocné aroma. Jsou bohaté na antioxidanty a vitamín A, který je důležitý pro zdraví naší kůže a zraku. Meruňky můžeme konzumovat čerstvé nebo je použít při pečení, přípravě kompotů nebo marmelád.

Ananas

Ananas je tropické ovoce s velmi intenzivní vůní a sladkou chutí. Obsahuje enzym bromelain, který podporuje trávicí procesy v našem těle. Ananas je skvělým zdrojem vitamínu C a dalších nutričních látek. Můžeme ho konzumovat samotného, přidávat do ovocných salátů nebo připravovat jako exotickou přílohu ke grilovanému masu.

Plody dostupné v létě

V létě je možné si vychutnat širokou škálu chutných a osvěžujících plodů. Tyto plody jsou nejen lahodné, ale také plné živin a vitamínů, které jsou pro naše tělo velmi prospěšné. Mezi nejoblíbenější letní plody patří jahody, třešně, meruňky, broskve a melouny.

Jahody jsou malé sladké plody s jemnou a šťavnatou dužinou. Jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty, které podporují imunitní systém a chrání buňky před poškozením. Jahody jsou také bohaté na vlákninu, která pomáhá trávení.

Třešně jsou sladké a šťavnaté plody, které jsou bohaté na antioxidanty a vitamíny. Obsahují také přírodní melatonin, který podporuje kvalitní spánek. Třešně jsou také bohaté na vlákninu a minerály, které podporují zdraví kostí.

Meruňky jsou sladké plody s oranžovou dužinou. Obsahují vitamín A, který je důležitý pro zdraví očí a pokožky. Meruňky jsou také bohaté na vlákninu a vitamín C. Tyto plody jsou ideálním zdrojem energie a mohou pomoci při svalové regeneraci.

Broskve jsou sladké a šťavnaté plody, které jsou bohaté na vitamín A a C. Jsou také bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Broskve jsou také bohaté na vlákninu a minerály, které podporují zdraví kostí a svalů.

Melouny jsou osvěžující plody s vysokým obsahem vody. Jsou bohaté na vitamín C a A, které jsou prospěšné pro zrak, imunitní systém a zdravou pokožku. Melouny také obsahují antioxidanty, které podporují zdravé stárnutí.

Skvělá sklizeň na podzim

Podzim je vynikající čas pro sběr plodů a sklizeň zahrady. Po celém léte se plodiny dobře rozrostly a nyní je čas je sklízet. zahrnuje různé druhy ovoce, zeleniny a bylin. Je to vynikající způsob, jak využít plody své práce a získat čerstvé a chutné potraviny.

Ve své zahradě můžete sklízet různé druhy ovoce. Jablka jsou na podzim nejoblíbenějším druhem ovoce. Existuje mnoho odrůd, které dozrávají právě na podzim a mají sladkou chuť. Dalším skvělým ovocem jsou hrušky, které se sklízejí také na podzim. Tyto plody jsou chutné, šťavnaté a sladké.

  • jablka
  • hrušky

Kromě ovoce je na podzim také možné sklízet různé druhy zeleniny. Mezi nejpoužívanější zeleninu patří fazole, mrkev a ředkvičky. Fazole jsou skvělým zdrojem proteinů a vlákniny a mají vynikající chuť. Mrkev je bohatá na vitamín A a je ideální pro přípravu různých polévek a salátů. Ředkvičky jsou lehkou a osvěžující zeleninou, která se dá použít v mnoha pokrmech jako příloha nebo součást salátů.

  • fazole
  • mrkev
  • ředkvičky

Kromě ovoce a zeleniny můžete na podzim také sklízet byliny. Petržel, tymián a oregano jsou některé z nejčastěji používaných bylin. Petržel je bohatý na vitamín C a železo a má vynikající chuť. Tymián a oregano jsou aromatické byliny, které se často používají při přípravě různých pokrmů. Můžete je použít čerstvé nebo je uskladnit, abyste je měli po celý rok k dispozici.

  • petržel
  • tymián
  • oregano

Ovoce v různých barvách

1. Červené ovoce

Červené ovoce je nejenom bohaté na vitamíny a minerály, ale také především na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením. Mezi nejznámější druhy červeného ovoce patří třešně, jahody, maliny, višně a rajčata. Tato ovoce jsou nejenom vynikajícím zdrojem vitamínu C, ale také obsahují mnoho dalších prospěšných látek, jako jsou flavonoidy a lykopin.

2. Žluté a oranžové ovoce

Žluté a oranžové ovoce, jako jsou meruňky, broskve, mango a ananasy, jsou bohaté na karotenoidy. Karotenoidy jsou předchůdci vitamínu A, který je důležitý pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému. Tyto ovoce také obsahují vitamín C a flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky a chrání buňky před poškozením volnými radikály.

3. Zelené ovoce

Zelené ovoce, jako jsou jablka, hrušky, kiwi a avokádo, je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Jablka a hrušky obsahují pektin, který pomáhá regulovat trávení a udržuje střeva zdravá. Kiwi je výborným zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém a avokádo je bohaté na zdravé tuky a vitamín E, který chrání buňky před poškozením.

4. Modré a fialové ovoce

Modré a fialové ovoce, jako jsou borůvky, švestky, meruňky nebo hrozny, obsahují antokyany, flavonoidy a vitamín C. Tyto látky mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Modré a fialové ovoce také podporuje zdraví mozku a srdce a snižuje riziko vzniku některých chronických onemocnění.

Rostlina pro každou sezónu

je ideálním řešením pro zahradníky, kteří chtějí mít vždy nějakou kvetoucí rostlinu ve své zahradě nebo na balkoně. Existuje mnoho druhů rostlin, které kvetou po celou sezónu a to i v různých podmínkách.

Jednou z nejoblíbenějších rostlin pro každou sezónu je petúnie. Petúnie kvete od jara do podzimu a nabízí mnoho barevných odrůd s různými tvary květů. Tato rostlina je velmi nenáročná na pěstování a snadno ji můžete mít na své terase nebo ve skleníku.

Další vhodnou rostlinou pro celoroční kvetení je diplomacia. Tato trvalka kvete od jara do pozdního léta a její květy mají nádhernou sytě žlutou barvu. Diplomacie je také vhodná pro pěstování ve světlých interiérech, pokud nemáte přístup k zahradě nebo balkonu.

Pokud preferujete trvalky, které kvetou celoročně, můžete si vybrat z mnoha druhů. Například čiřinka, která má velmi drobné květy, ale je dlouhodobě kvetoucí a její květy různorodých barev zaujmou na každé zahradě. Další možností je například kosatka sibiřská, která kvete od jara až do podzimu a její květy jsou bílé nebo modré.

  • Petúnie
  • Diplomacie
  • Čiřinka
  • Kosatka sibiřská

vytvoří vždy krásný květinový akcent ve vaší zahradě. Vyberte si rostlinu, která vám nejvíce vyhovuje a uvidíte, jakou radost vám bude každý den přinášet.

Vytvořit zahradu plnou ovoce od jara do podzimu je snem mnoha zahradníků. Právě proto je důležité pečlivě vybrat rostliny, které nám zajistí co nejdelší období plodnosti. Existuje mnoho druhů rostlin, které nám mohou poskytnout výborné ovoce po celou vegetační sezónu. Začínáme jarními plody jako jsou jahody a angrešty, pokračujeme s letními plody jako maliny a ostružiny a zakončujeme podzimními plody jako jsou hrušky a ořechy. Díky správné kombinaci rostlin a pečlivé péči můžeme mít bohatou úrodu ovoce po celé rok. Takže ať už jste začátečník nebo zkušený zahradník, rozhodně se vyplatí vytvořit si vlastní zahradu plnou chutného ovoce od jara do podzimu.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *