20. 1. 2024
Autor: Ivana Michlíčková
Strom: Základní informace o péči a výběru
zdroj: Pixabay

Stromy jsou nedílnou součástí naší přírody a hrají klíčovou roli v životním prostředí. Jsou zdrojem kyslíku, regulují klima a poskytují přírodní úkryt pro různé druhy živočichů. Abychom se mohli těšit z jejich krásy a přínosů, je nezbytné jim věnovat odpovídající péči a vybrat vhodné druhy pro naše prostředí. V tomto článku se zaměříme na základní informace o péči o stromy a výběru těch nejvhodnějších pro konkrétní podmínky.

Typy stromů

Existuje mnoho různých typů stromů, které se vyskytují ve světě. Mezi nejznámější patří například listnaté stromy, jehličnaté stromy, ovoce a květ, tropické a palmy.

Listnaté stromy jsou charakteristické svými širokými listy, které obvykle opadávají na podzim. Patří sem například dub, buk nebo jírovec. Listnaté stromy jsou často populární pro svou estetiku a poskytují stín a ochranu před sluncem.

Jehličnaté stromy jsou typicky trvale zelené a mají jehlice místo listů. Tato skupina zahrnuje stromy jako smrk, borovici nebo jedli. Jehličnaté stromy jsou často preferovány pro svou odolnost vůči nepříznivým podmínkám a jsou také často využívány v lesním hospodářství.

Ovoce a květ stromy jsou druhy, které nesou ovoce nebo květiny. K tomuto typu stromů patří například jabloně, hrušně, třešně nebo sakury. Tyto stromy jsou oblíbené pro svůj estetický vzhled a také kvůli plodům, které poskytují.

Tropické stromy jsou obvykle nalezeny v tropických oblastech a mají specifické přizpůsobení na tyto podmínky, jako je například velké listy nebo kořeny. K nejznámějším patří palmy, které jsou typické svými vysokými stonky a velkými, řapíkatými listy.

Výběr vhodného stromu

1. Různé druhy stromů mají různé nároky na pěstování a péči, proto je důležité vybrat si vhodný strom pro konkrétní prostředí a podmínky. Při výběru stromu je třeba brát v úvahu faktory jako je klima, půda, dostupný prostor a také účel, pro který chceme strom vysadit.

2. Vhodný strom pro malou zahradu může být menší strom s kompaktní korunou, který nezabere příliš mnoho místa a nezasahuje do okolních prostorů. Mezi takové stromy patří například javor, klen, nebo jabloň. Naopak pro větší zahrady můžeme vybírat i mezi většími druhy stromů jako jsou jírovce, lípy nebo tisy.

3. Dalším faktorem, který by měl být při výběru stromu zohledněn, je klima. Některé druhy stromů jsou odolné vůči mrazu a jsou vhodné pro chladnější oblasti, zatímco jiné druhy potřebují teplejší klima a mohou trpět při nízkých teplotách. Pokud žijete ve studenější oblasti, je vhodné vybrat si odolný druh stromu jako je například smrk, borovice nebo javor.

4. Půda je další důležitý faktor při výběru stromu. Některé druhy stromů potřebují kyselou půdu, zatímco jiné preferují alkalickou nebo dobře odvodněnou půdu. Před výsadbou stromu je vhodné zjistit, jaké jsou vlastnosti půdy v dané oblasti a vybrat strom, který do těchto podmínek bude nejlépe vyhovovat.

5. Nakonec je důležité zvážit také účel, pro který chceme strom vysadit. Může jít o strom pro okrasu, stín nebo i pro účely ochrany před větrem či zvukem. Různé druhy stromů mají různou estetiku a funkčnost, takže je vhodné vybrat strom, který splní naše požadavky a přinese do zahrady to, co od něj očekáváme.

Základy péče o stromy

Péče o stromy je důležitou součástí ochrany životního prostředí a udržitelného rozvoje. Správná péče o stromy zahrnuje několik důležitých aspektů, které pomáhají udržovat zdravé a odolné stromy, a zároveň minimalizují riziko jejich poškození nebo úhynu.

Prvním krokem pro správnou péči o stromy je jejich pravidelné a důkladné vyšetření. To zahrnuje kontrolu zdravotního stavu stromů, posouzení jejich struktury a stability a odstranění případných poškozených částí. Je důležité provést inspekci stromů alespoň jednou ročně, a to včetně kontroly jejich kořenového systému.

K dalším základním pravidlům péče o stromy patří jejich řádné zalévání a výživa. Vodní režim je klíčový pro zdravý růst a vývoj stromů, a proto je důležité zajistit, aby měly dostatek vláhy. Kromě toho je také nutné se starat o jejich živiny, zejména o správné hnojení.

Pravidelné ořezávání je dalším důležitým aspektem péče o stromy. Ořezávání stromů pomáhá udržovat jejich správný tvar, odstranit poškozené nebo nemocné větve a zvýšit průchod světla a vzduchu. Je však důležité dodržovat správné postupy ořezávání, aby nedošlo k poškození stromu.

  • Zkontrolovat zdravotní stav stromů a jejich strukturu
  • Zajistit dostatečné zalévání a výživu stromů
  • Pravidelně ořezávat stromy podle správných postupů

Příprava půdy pro výsadbu

Před samotnou výsadbou rostlin je důležité provést přípravu půdy. Správně připravená půda je základem pro úspěšný růst a vývoj rostlin.

Prvním krokem je odstraňování plevelů z půdy. Plevely konkurování rostlinám o živiny a vláhu, takže je důležité je z půdy odstranit. Pro odstranění plevelů lze použít mechanickou metodu, například vytrhávání, nebo chemickou metodu, tedy použití herbicidů. Je vhodné plevely odstraňovat alespoň týden před samotnou výsadbou, aby se měla půda možnost zklidnit.

Dalším krokem je provést lazurování půdy. Lazurování půdy spočívá v překypření půdy, čímž se zlepší její struktura a zvýší se prostupnost vzduchu a vody. Lazurování se provádí pomocí motyky nebo motyčky, přičemž se půda obrací až do hloubky 20 až 30 cm. Tímto se připraví dostatečně prostorný a propustný prostor pro kořeny rostlin.

Po lazurování je vhodné provést analýzu půdy. Analýza půdy umožňuje zjistit její pH, obsah živin a další důležité parametry. Na základě výsledků analýzy lze přizpůsobit hnojení půdy a zvolit vhodné druhy rostlin. Při analýze se také zjišťuje, zda je půda příliš kyselá nebo alkalická, a na základě toho se přidávají vápníkové přípravky či kyseliny.

Posledním krokem je přihnojení půdy. Přihnojení se provádí pomocí organických nebo chemických hnojiv, která dodávají půdě potřebné živiny. Vhodné hnojení závisí na druhu půdy, rostlinách, které budou vysazeny, a požadavcích rostlin na živiny. Přihnojení se provádí alespoň týden před výsadbou, aby měly živiny čas se rozpustit a dostat se ke kořenům rostlin.

Zalévání a hnojení stromů

Pravidelné zalévání a vhodné hnojení jsou pro růst a zdraví stromů zásadní. Správná péče v tomto ohledu může zajistit, že stromy budou mít dostatek vody a živin pro správný vývoj a odolnost vůči nemocem a škůdcům.

Při zalévání je třeba dbát na to, aby stromy dostaly dostatek vody, zejména v období sucha. Doporučuje se zalévat stromy v dostatečném množství a hloubce, aby voda pronikla až k kořenům. Ideální je zalévat pravidelně, ale raději větším množstvím najednou, než často a málo. Zalévání je obzvláště důležité pro mladé stromy, které mají pouze mělký kořenový systém.

Hnojení stromů je rovněž důležité, zejména v případech, kdy půda nemá dostatečně živin. Hnojiva obsahující dusík, fosfor a draslík jsou základními živinami, které stromy potřebují. Doporučuje se používat organická hnojiva, která mají delší trvání účinku a neškodí životnímu prostředí. Hnojení se provádí především na jaře a na podzim, kdy je vhodný čas pro rozmach kořenového systému stromů.

Při zalévání i hnojení je důležité brát v úvahu specifika jednotlivých stromů a také podmínky prostředí, ve kterém rostou. Například některé druhy stromů vyžadují více vody než jiné, stejně jako některé půdy mohou být přirozeně bohatší na živiny než jiné.

Je také dobré monitorovat stav stromů pravidelným vizuálním kontrolám a reagovat na případné problémy. Například pokud listy stromu ztrácejí barvu nebo se objevují známky sucha, může to být znamení nedostatečného zalévání nebo nedostatku živin.

Ořezávání stromů

Při údržbě stromů je ořezávání jednou z nejdůležitějších úkonů. má několik důležitých funkcí, například zajišťuje zdravý růst stromů a odstraňuje nebezpečné větve. Tím se nejenom pomáhá udržet stromy v dobrém stavu, ale také se může zabránit poškození okolních budov nebo negativnímu vlivu na okolní rostliny.

Jednou z prvních věcí, kterou je třeba zvážit při , je volba správné doby pro tento úkon. Většina stromů se nejlépe ořezává v období dormance, což je zimní nebo brzká jarní doba, kdy jsou stromy v klidovém stavu. V této době je méně pravděpodobné, že se stromy budou infikovat chorobami nebo budou na nesprávné ořezání reagovat negativně.

Při samotném ořezávání je důležité správně identifikovat větve, které je třeba odstranit. Nebezpečné větve jsou obvykle ty, které jsou poškozené, nemocné, nebo rostou příliš těsně k ostatním větvím. Je také důležité dbát na rovnoměrné ořezání stromu, aby nedošlo ke zbytečnému oslabení nebo deformaci stromu.

  • Větve by měly být ořezávány těsně nad pupenem nebo větší větví, aby se minimalizovala pravděpodobnost zranění stromu a podpořil se zdravý růst.
  • Při ořezávání je také nutné používat vhodné nástroje, jako jsou ostří nůžky nebo pily. Použití tupých nebo nevhodných nástrojů může způsobit poškození stromu nebo nesprávné ořezání.
  • Po ořezání by měl být strom pravidelně kontrolován, aby se zjistilo, zda je potřeba další ořezávání v budoucnu. Obecně platí, že stromy by měly být ořezávány pravidelně, aby se udržel jejich zdravý a silný růst.

Pokud si nejste jisti, jak ořezat stromy správně, můžete se poradit s odborníkem na arboristiku. Arboretista je odborník na péči o stromy a může vám poskytnout informace a doporučení, jak správně ořezávat stromy a jak dlouho by měl ořez trvat. Odborná pomoc vám pomůže zajistit zdravý a esteticky příjemný vzhled vašich stromů.

Při výběru a péči o stromy je důležité mít na paměti několik základních informací. Pokud si chcete vypěstovat strom z semínka, dejte pozor na to, že výsledek může být velmi nepředvídatelný. Proto se často doporučuje raději zakoupit již vypěstovaný strom v odborné zahradnické prodejně. Při výběru stromu dejte pozor na jeho velikost, růstové nároky a zda je vhodný pro váš typ půdy a klima. Při celkové péči je důležité dodržovat pravidelnou zálivku, hnojení a správný způsob řezu. Pravidelné kontroly stromu jsou nutné pro odstranění nemocí nebo škůdců, a také pro udržení správného tvaru a růstu. Stromy jsou důležitou součástí našeho životního prostředí a správná péče o ně je klíčová pro jejich dlouhověkost a zdraví. Pokud si uvědomíme význam stromů ve našem životě, můžeme se stát odpovědnými a ohleduplnými občany, kteří dokáží ocenit jejich krásu a prospěšnost.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *