13. 1. 2024
Autor: Michal Vítek
Jak udělat přírodní domácí granola
zdroj: Pixabay

Granola je oblíbeným zdravým a chutným jídlem, které si můžete snadno připravit i doma. Tento klasický mix ovesných surovin, ořechů a sušeného ovoce je ideálním způsobem, jak začít den nebo si dopřát svačinu plnou energie. Navíc si granolu můžete připravit přesně podle svých představ, přidat oblíbené ingredience a vyvarovat se nezdravých přísad, které se často nacházejí v obchodních verzích granoly. V tomto článku vám představíme jednoduchý recept, jak udělat přírodní domácí granolu, která si získá srdce i žaludky vaší rodiny.

Jak udělat granolu

Zde najdete návod na to, jak si připravit domácí granolu, zdravý a chutný pokrm, který můžete sníst samotný nebo přidat do jogurtu, mléka nebo ovocného smoothie. Granola je zvlášť oblíbená mezi milovníky zdravého stravování, protože je bohatá na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Navíc si ji můžete přizpůsobit podle svých chutí a preferencí přidáním různých ořechů, semínek nebo sušeného ovoce.

Prvním krokem při přípravě granoly je smíchání suchých surovin. V míse smíchejte ovesné vločky, ořechy, semínka a případně další sušené přísady, jako například kokos nebo sušené ovoce. Doporučuje se použít více druhů ořechů a semínek, abyste získali různorodé textury a chutě.

Dále je potřeba připravit směs tekutých surovin. V malém hrnci ohřejte med nebo javorový sirup spolu s kokosovým olejem a vanilkovou esencí. V setupcích míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí a neměly homogenní konzistenci. Tímto směsem přelijte suchou směs a důkladně promíchejte, aby se všechny suroviny propojily. Měly by vzniknout hrudky, které později dopomohou k vytvoření křupavé granoly.

Poté rovnoměrně rozložte směs na plech s pečicím papírem a vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte při 160°C po dobu asi 20-25 minut, přičemž každých 5 minut granolu promíchejte, aby se pekla rovnoměrně. Nechejte granolu vychladnout na plechu, kde se bude ještě křupavější. Až vychladne, můžete ji uložit do hermeticky uzavíratelné nádoby, kde vydrží několik týdnů. Můžete si tak nachystat zásobu granoly na snídaně nebo rychlé svačinky.

Připravit granolu doma je jednoduché a rychlé a navíc si můžete přizpůsobit její chuť a složení podle svých preferencí. Můžete přidat ořechy, semínka, čerstvé ovoce, koření nebo sušené ingredience, jako například kokos nebo sušené ovoce. Granola je skvělá volba pro zdravou a lahodnou snídani, která vás dobře nasycuje a dodá energii na celé dopoledne.

Vytvoření vlastní domácí granoly je jednoduché a zábavné. Kombinování různých přírodních a zdravých surovin umožňuje vytvořit granolu dle vlastních preferencí a využít přesně ty ingredience, které si přejeme. Během přípravy granoly si můžeme hrát s různými přísadami, jako jsou ořechy, semínka, sušené plody či koření, a vytvořit tak granolu přesně podle našich chutí. Přírodní domácí granola je nejen výbornou volbou pro zdravou snídani, ale může se také stát skvělým doplňkem oblíbených pokrmů, jako jsou jogurty, smoothies či dezerty. Experimentujte s různými ingrediencemi a vytvořte si vlastní zdravou granolu přesně podle svých představ. Vaše chuťové pohárky i zdraví vám za to budou vděčné!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *