8. 1. 2024
Autor: Ivana Michlíčková
Jak správně skladovat ovoce pro zachování chuti a vitamínů
zdroj: Pixabay

Ovoce je zdrojem mnoha důležitých vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro naše zdraví. Ať už jde o jablka, hrušky, pomeranče nebo banány, každé ovoce má své specifické požadavky na skladování, aby si zachovalo svou čerstvost, chuť a výživové hodnoty. Některé druhy ovoce vyžadují chladné prostředí, zatímco jiné potřebují teplejší teploty. Správné skladování ovoce je klíčové pro zachování jeho chuti a vitamínů. V následujícím článku se podíváme na to, jak správně skladovat různé druhy ovoce, abychom si mohli co nejdéle užívat jejich výhod.

Správné skladování ovoce doma

Ovoce je důležitou součástí naší stravy, ale jeho skladování může být někdy trochu složité. Každý druh ovoce má své specifické požadavky na skladování, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Některé ovoce je nejlepší skladovat v lednici, zatímco jiné je lepší nechat na pokojové teplotě.

Chladnička je ideální pro skladování většiny druhů ovoce, jako jsou jablka, hrušky, hrozny, jahody, maliny, broskve, nektarinky, kiwi, melouny a citrusové plody. Tyto druhy ovoce zůstanou v lednici čerstvé a chutné po delší dobu. Před vložením do lednice je však důležité ovoce důkladně umýt a osušit, aby se zabránilo růstu plísní.

Na druhou stranu, některé druhy ovoce, jako jsou banány, avokádo, mango, papája, ananas a rajčata, preferují pokojovou teplotu. Tyto druhy ovoce mohou v chladničce ztratit svou chuť a texturu. Je také důležité vědět, že některé ovoce, jako jsou jablka, hrušky a banány, vydávají ethylen, což je plyn, který může způsobit předčasné zralení jiných druhů ovoce a zeleniny.

Je také důležité skladovat ovoce odděleně od zeleniny, protože některé druhy ovoce mohou způsobit zrání a znehodnocení zeleniny. A konečně, vždy je dobré pravidelně kontrolovat stav ovoce a vyhodit jakékoliv ovoce, které začíná hnít, aby se zabránilo šíření plísní na ostatní ovoce.

Důležitost teploty při skladování ovoce

Teplota při skladování ovoce hraje klíčovou roli v zachování jejich kvality, chuti a výživové hodnoty. Ovoce, které je skladováno při nesprávné teplotě, může rychle ztratit svou svěžest a stát se nevhodným k jídlu. Správná teplota skladování se liší pro různé druhy ovoce, ale obecně platí, že většina ovoce preferuje chladné, ale ne mrazivé podmínky.

Chladnička je ideální pro skladování většiny druhů ovoce, protože udržuje nízkou teplotu a vlhkost, které pomáhají zpomalit proces zrání a zkažení. Některé ovoce, jako jsou jablka, hrušky a citrusy, mohou být skladovány v chladničce po dobu několika týdnů bez ztráty kvality.

Na druhou stranu, některé druhy ovoce, jako jsou banány, avokádo, kiwi, ananasy a rajčata, preferují teplejší teploty a mohou být skladovány při pokojové teplotě. Skladování těchto druhů ovoce v chladničce může způsobit, že se stávají mdlé a ztrácejí svou přirozenou chuť.

Je také důležité si uvědomit, že některé druhy ovoce, jako jsou jablka a hrušky, vydávají plyn ethylen, který může urychlit zrání jiných druhů ovoce. Proto je nejlepší skladovat ovoce, které vydává ethylen, odděleně od ostatních druhů ovoce.

Vliv světla na kvalitu ovoce

Světlo hraje klíčovou roli v růstu a vývoji ovoce. Jeho intenzita, délka expozice a kvalita mohou ovlivnit různé aspekty kvality ovoce, včetně barvy, chuti, textury a výživové hodnoty. Například, příliš mnoho světla může způsobit přehřátí ovoce a způsobit poškození, zatímco nedostatek světla může vést k nedostatečnému vývoji a zralosti.

Barva ovoce je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňuje světlo. Pigmenty jako karotenoidy a antokyany, které ovlivňují barvu ovoce, jsou ovlivněny světlem. Například, jablka vystavená silnému světlu vykazují silnější červenou barvu díky zvýšené produkci antokyanů.

  • Chuť ovoce je také ovlivněna světlem. Světlo ovlivňuje produkci cukrů a kyselin, které ovlivňují sladkost a kyselost ovoce. Například, hrozny vystavené silnému světlu mají vyšší obsah cukru a nižší obsah kyselin, což vede k sladší chuti.
  • Textura ovoce může být také ovlivněna světlem. Světlo může ovlivnit proces zrání ovoce, což může ovlivnit jeho texturu. Například, banány vystavené světlu zrají rychleji a mají měkčí texturu.
  • Výživová hodnota ovoce je také ovlivněna světlem. Světlo může ovlivnit obsah vitamínů a antioxidantů v ovoci. Například, rajčata vystavená silnému světlu mají vyšší obsah vitamínu C a antioxidantů.

Je důležité poznamenat, že může být ovlivněn dalšími faktory, jako je teplota, vlhkost a půdní podmínky. Proto je důležité správně řídit všechny tyto faktory pro optimalizaci kvality ovoce.

Jak skladovat ovoce pro zachování vitamínů

Pro zachování vitamínů v ovoci je důležité dodržovat několik základních pravidel. Především je třeba ovoce skladovat v chladu, ideálně v lednici. Teplota by měla být mezi 4 až 8 stupni Celsia. Dále je důležité ovoce skladovat odděleně od zeleniny, protože některé druhy ovoce mohou uvolňovat ethylen, který může způsobit předčasné zralení nebo shnívání zeleniny.

Ovoce, které je vhodné skladovat v lednici, zahrnuje jablka, hrušky, bobule a většinu tropického ovoce. Naopak citróny, pomeranče a banány preferují pokojovou teplotu. Avokádo a kiwi je nejlepší nechat dozrát při pokojové teplotě a poté je přesunout do lednice.

  • Jablka: Skladujte v lednici, mohou vydržet až několik měsíců.
  • Hrušky: Nechte dozrát při pokojové teplotě, poté skladujte v lednici.
  • Bobule: Skladujte v lednici, nejlépe v otevřené nádobě.
  • Tropické ovoce: Skladujte v lednici, ale nechte je předtím dozrát při pokojové teplotě.

Je také důležité ovoce pravidelně kontrolovat a odstraňovat ovoce, které začíná hnít, aby se zabránilo šíření plísní. Ovoce by mělo být také řádně umyté před konzumací, aby se odstranily případné zbytky pesticidů a bakterií.

Nejlepší metody skladování různých druhů ovoce

Jablka a hrušky je nejlepší skladovat v chladném a vlhkém prostředí, ideálně v teplotě kolem 0°C. Měly by být uloženy odděleně od ostatních druhů ovoce, protože vylučují ethylen, který může způsobit předčasné zralení jiných plodů.

Citrusové plody jako pomeranče, citrony nebo grepfruity je nejlepší skladovat v chladničce, kde vydrží až několik týdnů. Pokud je skladujete při pokojové teplotě, měly by být spotřebovány do týdne.

  • Banány by měly být skladovány při pokojové teplotě mimo jiné ovoce. Pokud je uložíte do chladničky, jejich slupka zčerná, i když vnitřek zůstane nezměněn.
  • Maliny, jahody a jiné lesní plody by měly být skladovány v chladničce a spotřebovány co nejdříve, protože rychle kazí.
  • Avokádo může být skladováno při pokojové teplotě, dokud není zralé. Jakmile je zralé, mělo by být uloženo v chladničce.

Obecně platí, že většina ovoce by měla být skladována odděleně, protože některé druhy mohou ovlivnit zralost ostatních. Vždy je také důležité ovoce před konzumací důkladně umýt, aby se odstranily případné zbytky pesticidů nebo bakterií.

Tipy pro dlouhodobé skladování ovoce

Uchovávání ovoce na dlouhou dobu může být náročné, ale s několika tipy a triky se může stát mnohem snazší. Nejdůležitější je vědět, jaké ovoce je vhodné skladovat a jaké ne. Například jablka, hrušky a citrusové plody jsou ideální pro dlouhodobé skladování, zatímco ovoce jako banány, jahody nebo melouny se rychle kazí a nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování.

Skladování ovoce v chladu je jedním z nejlepších způsobů, jak prodloužit jeho životnost. Chladnička je ideální pro většinu druhů ovoce, ale některé ovoce, jako jsou jablka, mohou být skladovány i v chladném sklepě. Důležité je, aby bylo ovoce odděleno od zeleniny, protože mnoho druhů ovoce produkuje ethylen, který může způsobit rychlé zhnití zeleniny.

  • Pravidelná kontrola ovoce je také klíčová. I jedno shnilé ovoce může způsobit, že ostatní ovoce v blízkosti také začne hnít. Proto je důležité pravidelně kontrolovat ovoce a odstraňovat jakékoli ovoce, které začíná kazit.
  • Bezpečné balení je další důležitý aspekt dlouhodobého skladování ovoce. Ovoce by mělo být skladováno v dýchajících obalech, jako jsou papírové tašky nebo látkové sáčky, které umožňují cirkulaci vzduchu a zabraňují hromadění vlhkosti.
  • Pravé skladování znamená také, že ovoce by nemělo být skladováno v těsné blízkosti. Každý kus ovoce by měl mít dostatek prostoru, aby „dýchalo“ a aby se zabránilo přenosu plísní a bakterií.

Posledním, ale neméně důležitým tipem je skladování ovoce v tmě. Světlo může způsobit, že ovoce rychleji dozrává a kazí se, takže skladování ovoce v tmavém prostoru může prodloužit jeho životnost.

Správné skladování ovoce je klíčové pro zachování jeho chuti a vitamínů. Pamatujte, že ne všechny druhy ovoce vyžadují stejné podmínky. Některé druhy ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, preferují chladnější teploty, zatímco jiné, jako jsou banány nebo avokáda, potřebují teplejší prostředí. Vždy se snažte ovoce skladovat odděleně, aby se zabránilo přenosu etylenu, který může způsobit předčasné zralosti. A konečně, pamatujte, že nejlepší způsob, jak si užít ovoce s plnou chutí a výživou, je konzumovat je co nejdříve po nákupu. Pokud však potřebujete ovoce skladovat, dodržujte výše uvedené tipy a vaše ovoce zůstane čerstvé a chutné déle.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *