6. 1. 2024
Autor: Michal Vítek
Jak uvařit svíčkovou na smetaně
zdroj: Pixabay

V dnešním článku se podíváme na klasickou českou specialitu – svíčkovou na smetaně. Tato bohatá a chutná hovězí pečeně je oblíbená po celé České republice a zachycuje do sebe prvky tradičního českého vaření. Svíčkovou, také nazývanou „smaženou hovězí svíčkovou“, lze připravit různými způsoby, ale ve svém základu se vždy skládá z vývarového základu, závinového těsta a nádivky vyrobené ze smetany. Naše receptura vám krok za krokem představí, jak připravit tento pokrm s dokonalou kombinací měkkého masa a bohaté omáčky. Připravte se na blahodárnou vůni rozkouřeného hovězího masa a vychutnejte si skvělou svíčkovou na smetaně doma u svého stolu.

1. Úvod do vaření svíčkové na smetaně

Ve vaření svíčkové na smetaně se spojuje jemnost telecího masa s bohatou smetanovou omáčkou, což tvoří jedinečnou chuťovou kombinaci. Tento tradiční český pokrm je oblíbený pro svou lahodnost a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.

Prvním krokem při přípravě svíčkové na smetaně je zajištění kvalitního telecího masa. Ideální je použít svíčkovou, což je část masoobchodu umístěná v zadním hovězím hřbetu. Má vláčnou strukturu a výraznou chuť. Maso je třeba dobře očistit a následně nakrájet na tenké plátky.

Poté se přistoupí k přípravě smetanové omáčky. V hrnci se zahřeje máslo a na něm se orestuje na drobno nakrájená cibule. Po prosklení cibule se přidají plátky telecího masa a opékají se, dokud nezezlatí. Poté se zalije vývarem a přidá se bobkový list. Hrnec se zavře a omáčka se dusí alespoň hodinu, aby se maso změkčilo a chuť se rozvinula.

Pro dokonalou nálevovou konzistenci se do hrnce přidá smetana a omáčka se nechá provařit. Pokud je omáčka příliš řídká, může se zahustit trochou škrobu smíchaného s vodou. Před podáváním je důležité omáčku osolit a opepřit podle chuti. Svíčkovou na smetaně lze podávat s rýží nebo knedlíky a jako přílohu se často doporučuje brusinkový kompot, který přidá lehkou kyselost a osvěžení.

2. Kvalitní ingredience pro dokonalou svíčkovou

Vybrat správné ingredience je základem pro přípravu dokonalé svíčkové, která potěší každého milovníka této tradiční české speciality. Kvalitní hovězí maso je základem úspěchu. Doporučuje se použít hovězí svíčkovou, která je nejvhodnější, protože je méně tuhá než jiné části masa a má jemnou chuť.

Marináda zeleniny a koření přidává nezaměnitelnou chuť a aroma svíčkové. Tradiční suroviny pro marinádu zahrnují cibuli, mrkev, petržel a pažitku. Tyto přírodní ingredience jsou nezbytné pro dosažení autentického a bohatého chuti.

Vývar a smetana jsou další důležité ingredience, které dodávají svíčkové jemnost a lahodnou omáčku. Můžeme použít vývar z telecího masa, který je nejvhodnější, nebo i vývar z drůbeže. Smetana by měla být plnotučná, aby omáčka získala bohatou a krémovou konzistenci.

Houby a slanina jsou oblíbenými přísadami, které obohacují chuť svíčkové. Doporučuje se použít sušené houby, které dodají intenzivní aroma. Slanina přidává svíčkové chuťový kontrast a jemnou slanost.

Kromě těchto hlavních ingrediencí můžeme přidat i další koření podle vlastní chuti, jako například pepř, bobkový list nebo hořčici. Důležité je dbát na kvalitu použitých surovin, protože ty ovlivňují výslednou chuť a kvalitu svíčkové.

3. Postup krok za krokem: Jak uvařit svíčkovou na smetaně

Zde je podrobný postup, jak připravit výtečnou svíčkovou na smetaně, která rozpálí nejen žaludek, ale i srdce vašich hostů.

Krok 1: Příprava surovin

Nejprve si připravte všechny potřebné suroviny. Budete potřebovat kvalitní svíčkové maso, cibuli, mrkev, petržel a kořenovou zeleninu. Na kořenovou zeleninu si vyberte své oblíbené druhy. Pokud nemáte rádi silnou chuť, můžete použít méně mrkve a petržele, a naopak více brambor.

Krok 2: Příprava masa

Svíčkové maso opláchněte pod tekoucí vodou a osušte. Potom ho nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2-3 cm. Plátky následně osolte, opepřete a můžete je lehce obalit v mouce. Na pánvi rozpálte trochu oleje a plátky masa z obou stran opékejte, dokud nezezlátnou.

Krok 3: Příprava omáčky

V druhé, větší pánvi orestujte na másle nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahněte. Poté přidejte zpět upečené plátky masa a zalijte smetanou. Přidejte vývar a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi hodinu, dokud se maso nezměkne.

Krok 4: Dochucení a podávání

Po hodině vaření přidejte do omáčky sušený majoránku, sůl, cukr a citrónovou šťávu dle chuti. Vařte dalších 10 minut. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo šťouchanými bramborami a ozdobte plátkem citronu nebo petrželovou větvičkou.

4. Nejčastější chyby při vaření svíčkové a jak se jim vyhnout

Při přípravě svíčkové se často vyskytují některé chyby, které mohou negativně ovlivnit výslednou kvalitu pokrmu. Následující seznam shrnuje nejčastější chyby a nabízí tipy, jak se jim vyhnout:

Příliš dlouhé vaření: Jednou z nejčastějších chyb je převaření svíčkové, což může způsobit, že maso bude suché a tuhé. Doporučuje se maso vařit pouze do mírné míry připravenosti, aby zůstalo šťavnaté. Je důležité pravidelně kontrolovat stupeň propečení pomocí teploměru na maso.

Nesprávně nastavená teplota: Správná teplota je klíčovým faktorem při vaření svíčkové. Příliš vysoká teplota může způsobit přepečení masa, zatímco příliš nízká teplota má za následek nedovaření. Doporučuje se použití teploměru na maso, aby se dosáhlo správné teploty (cca 60-65 °C). Případně je možné použít kombinovanou metodu vaření a pečení.

Nedostatečné marinování: Svíčková se tradičně marinuje před vařením, aby se dosáhlo maximální chuti. Jednou z chyb může být nedostatečné marinování, které může vést k nedostatečnému prosolení a nedokonalému proniknutí příchutí do masa. Je důležité dodržovat doporučenou dobu marinování a používat kvalitní marinádu s vhodnými bylinkami a kořením.

Nesprávné použití omáčky: Omáčka je nedílnou součástí svíčkové a špatné použití může pokazit celý pokrm. Nejčastější chybou je příliš silná omáčka, která přehluší chuť svíčkové. Doporučuje se postupovat dle receptu a opatrně dochutit omáčku, aby nebyla přesolená či příliš kyselá.

5. Tipy a triky pro dokonalou svíčkovou na smetaně

Tady je pár užitečných tipů a triků, jak připravit dokonalou svíčkovou na smetaně doma:

1. Výběr masa: Pro svíčkovou se obvykle používá hovězí maso. Je důležité vybrat kvalitní a měkké maso. Nejlépe je zvolit svíčkovou nebo roštěnku, která je šťavnatá a nemá příliš mnoho žloutkové tkáně.

2. Příprava masa: Než začnete svíčkovou vařit, je důležité maso připravit. Nejprve odstraňte případné žilkování nebo blanu. Poté maso nakrájejte na tenké plátky a lehce osolte a opepřete z obou stran.

3. Restování masa: Ideální je nejprve maso orestovat. Rozpalte na pánvi olej a maso zprudka osmažte z obou stran. Tímto se maso dokonale zapeče a zachová si svou šťavnatost. Poté maso dejte stranou a připravte si základní směs.

4. Základní směs: Základní směs pro svíčkovou se obvykle skládá z cibule, mrkve, petržele a celeru. Všechno nakrájejte na menší kousky a orestujte na pánvi s olejem. Směs můžete také osolit, opepřit a přidat několik zrn černého pepře nebo nového koření pro větší chuť.

5. Příprava svíčkové: Po orestování základní směsi přidejte maso a zalijte ho vývarem (nejlépe hovězím). Přidejte také lžíci hořčice, lžíci hladké mouky a lžičku kmínu. Nechte to všechno společně vařit doměkka, dokud je maso měkké a základní směs jezdičská.

6. Podávání a doporučené přílohy k svíčkové

Pokud se rozhodnete připravit svíčkovou, můžete ji podávat s různými přílohami, které jí dodají dokonalou chuťovou a vizuální harmonii. Doporučenými přílohami k tomuto tradičnímu českému jídlu jsou bramborový knedlík, houskový knedlík a smetanový špenát.

Bramborový knedlík je nejčastější příloha k svíčkové a připravuje se z vařených brambor, mouky, soli a vajec. Bramborový knedlík je krásně nadýchaný a sladký, a je skvělým společníkem pro šťavnaté kousky svíčkové.

Houskový knedlík je další oblíbenou přílohou. Vyrobený je z kynutého těsta naplněného usušenými houskami. Tento knedlík je lehčí než bramborový, avšak stále se dobře hodí k masovému pokrmu jako je svíčková, protože hořčice a omáčka tak lépe proniknou dovnitř.

Smetanový špenát je skvělou alternativou k těžším knedlíkům. Je čerstvý, lehký a dodá jídlu svěží chuť. Smetanový špenát se připravuje z čerstvého špenátu, který se spaří horkou vodou, následně se osuší a pokrájí. Poté se zpětně podává se zakysanou smetanou a bylinkami.

Po důkladném průchodu receptem na svíčkovou na smetaně jsme se dozvěděli, jak připravit jednu z nejtradičnějších českých specialit. Svíčková na smetaně se stává oblíbeným jídlem nejen doma, ale i v restauracích po celé zemi. Jemné a bohaté aroma výborně sladí se šťavnatým kouskem hovězího masa a ještě dokonaleji jej doplňuje plátek citronu a houskový knedlík. Tento pokrm je skutečným lahůdkou pro všechny milovníky tradiční české kuchyně. Sledováním našeho kroku po kroku průvodce můžete snadno a rychle připravit svíčkovou na smetaně i vy sami a ohromit svou rodinu a přátele svými kulinářskými schopnostmi.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *