2. 1. 2024
Autor: Eva Šindelářová
Návody: Jak udělat vlastní kosmetiku doma
zdroj: Pixabay

Dnes vám přinášíme zajímavou možnost, jak se stát tvůrcem vlastní kosmetiky přímo z pohodlí domova. V dnešní době se čím dál tím více lidí zajímá o přírodní a ekologicky šetrné produkty, a vytváření vlastní kosmetiky je skvělý způsob, jak do své péče o tělo zapojit ty nejkvalitnější látky bez chemických přísad, které mnohdy bývají obsaženy v komerčních výrobcích. V tomto článku vás provedeme několika jednoduchými kroky, jak si vyrobit vlastní přírodní kosmetiku od základů, a to včetně krémů, pleťových vod, šamponů a dalších výrobků. Tím, že si takovou kosmetiku vyrobíte sami, získáte nejen kontrolu nad obsahem a kvalitou použitých surovin, ale také si ušetříte nemalou částku peněz. Připravte se tedy na zábavu a následujte naše jednoduché návody, díky kterým budete mít možnost obohatit svou kosmetickou rutinu o tvořivost a přírodu.

1. Základní suroviny pro výrobu domácí kosmetiky

Domácí kosmetika je stále populárnější volbou mnoha lidí, kteří si chtějí pečovat o svou pleť a vlasy přírodními a šetrnými způsoby. Výhodou výroby vlastní kosmetiky je, že můžeme kontrolovat přesnost složení a vyhýbat se nežádoucím chemikáliím. Pro výrobu domácí kosmetiky je potřeba mít k dispozici určité základní suroviny.

Jedním z nejčastěji používaných surovin pro výrobu domácí kosmetiky je kokosový olej. Kokosový olej má výborné hydratační a ochranné vlastnosti, které pomáhají udržovat pleť jemnou a vláčnou. Díky svému lehkému složení se snadno vstřebává a nezanechává mastný pocit. Kokosový olej lze použít například na výrobu tělových olejů, krémů nebo balzámu na rty.

Další důležitou surovinou pro výrobu domácí kosmetiky je aloe vera. Aloe vera má výrazné zklidňující a hydratační účinky, které jsou pro pleť velmi prospěšné. Aloe vera gel se často přidává do pleťových masek, tělového mléka či šamponů, aby poskytovalo výživu a zklidnilo pokožku. Jako přísada do kosmetiky je možné použít buď čerstvou aloe vera rostlinu, nebo ji lze zakoupit ve formě gelu nebo šťávy.

Přírodní esenciální oleje jsou také důležitou součástí domácí kosmetiky. Každý olej má specifické účinky na pokožku či vlasy a dokáže dodat výrobku příjemnou a relaxační vůni. Esenciální oleje se používají například na výrobu pleťových vod, tělových peelingů a podeků nebo do šamponů a kondicionérů. Mezi oblíbené esenciální oleje patří levandule, růže, citron, tea tree nebo máta.

Dalšími základními surovinami, které by neměly chybět v domácí kosmetice, jsou různé bylinné extrakty jako například extrakt z heřmánku, měsíčku, rozmarýnu nebo zeleného čaje. Tyto extrakty poskytují různé dobročinné účinky na pleť a vlasy a mohou být použity v různých výrobcích, například v pleťových tonikách, maskách, šamponech nebo bylinných vodách.

2. Domácí příprava pleťového toniku

Pleťový tonikum je důležitým krokem ve správné péči o pleť. Pomáhá vyčistit pleť zbytků make-upu a nečistot, zjemňuje póry a připravuje pleť na následující kroky péče. Pokud preferujete přírodní produkty a rádi si vyzkoušíte domácí přípravky, můžete si tonikum vyrobit jednoduše sami z přírodních surovin.

Jednou z možností je použití kombinace octa a různých bylin. Do připraveného tonika můžete přidat například petrželový odvar, který pomáhá vyhladit pleť a zlepšit její texturu. Do směsi můžete také přidat máty peprné, která má osvěžující účinky a napomáhá zklidnit pokožku.

Dalším domácím tonikem, který si můžete vyrobit, je tonikum z aloe vera. Aloe vera má mnoho prospěšných vlastností pro pleť – hydratuje, zklidňuje a revitalizuje. Stačí smíchat gel z aloe vera s vodou a přidat pár kapek esenciálního oleje podle vaší preference.

Pokud máte mastnou pleť, může být vhodné připravit tonikum z octa a zeleného čaje. Octový roztok zředěný vodou pomáhá regulovat přirozené pH pokožky a zelený čaj má protizánětlivé účinky a pomáhá zbavit se nadměrného mazu.

Je důležité si uvědomit, že může vyžadovat zkoušení různých variant, než najdete tu správnou pro svůj typ pleti. Je rovněž vhodné vyzkoušet tonikum pouze na malé části pokožky nebo provést alergický test před použitím na celou obličejovou pokožku.

3. Výroba přírodního tělového peelingu

Přírodní tělový peeling je skvělým způsobem, jak odstranit odumřelé kožní buňky a zanechat pokožku hladkou a zářivou. Je mnoho přírodních ingrediencí, které můžete použít k výrobě vlastního peelingu doma. Zde je jednoduchý postup, jak takový peeling vyrobit.

1. Začněte s bází – můžete použít různé druhy bází, jako je cukr, mořská sůl nebo kávové zrno. Báze by měla být jemná, aby nepoškrábala pokožku, a zároveň dostatečně hrubá, aby odstranila odumřelé buňky. Míchejte bázi s dostatečným množstvím oleje, například olivovým nebo kokosovým olejem, abyste vytvořili konzistenci pasty.

2. Přidejte přísady s exfoliačními vlastnostmi – můžete přidat například mletou skořici, kardinálský květ nebo kukuřičnou mouku. Tyto přísady dodají pevnosť bázi a pomohou odstranit odumřelé buňky. Přidejte je do směsi a dobře promíchejte.

3. Přidejte esenciální oleje – esenciální oleje nejenom vyvolají relaxaci díky svým příjemným vůním, ale také poskytují různé výhody pro pokožku. Vyberte si olej, který vám vyhovuje, a přidejte ho do směsi podle svého vkusu. Obyčejně stačí jen pár kapek.

4. Promíchejte všechny ingredience dokonale a přendejte směs do vhodného obalu. Tělový peeling je nyní připraven k použití. Při přípravě peelingu si můžete být jisti, že na vaši pokožku nepoužíváte žádné škodlivé chemikálie a získáte tak přírodní a účinný produkt.

4. Jak si vyrobit vlastní hydratační krém

Hydratační krém je důležitou součástí péče o pleť, která pomáhá udržovat ji vlhkou a zdravou. Mnoho lidí si volí výrobu vlastního hydratačního krému, protože chtějí přesně vědět, co na svou pleť nanášejí a zároveň šetřit peníze. V tomto článku vám přinášíme jednoduchý návod, přímo doma.

1. Základní ingredience

  • ¼ šálku kokosového oleje
  • ¼ šálku shea másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vitamínu E
  • 5-10 kapek esenciálního oleje podle vaší oblíbené vůně

2. Příprava krému

Smíchejte kokosový olej, shea máslo a olivový olej ve vodní lázni, dokud se nerozpustí a nevznikne homogenní směs. Poté přidejte vitamín E a esenciální oleje a důkladně promíchejte. Vaše hydratační krém je hotový!

3. Skladování a použití

Svařený hydratační krém přelijte do sklenice s uzavíratelným víčkem a nechte ho vychladit a ztuhnout. Skladujte v chladničce až do použití. Před použitím si vezměte malé množství krému a jemně jej vetřete do pokožky obličeje a krku. Dopřejte své pleti výživu a hydrataci, kterou si zaslouží!

5. Snadný recept na domácí šťavnatý rtenkový balzám

Domácí rtenkový balzám je skvělým způsobem, jak si udržet své rty hydratované a chráněné před nepříznivými podmínkami. Pokud máte rádi přírodní produkty a zajímáte se o výrobu vlastní kosmetiky, můžete si tento rtenkový balzám snadno vyrobit sami.

Pro tento recept budete potřebovat přírodní ingredience, jako je včelí vosk, kokosový olej a přírodní esence podle vašeho výběru. Začněte tím, že roztavíte včelí vosk na vodní lázni a poté přidejte kokosový olej. Dobře promíchejte a poté přidejte esenci, která dodá vašemu balzámu příjemnou vůni.

Po dokončení směsi ji nalijte do malých nádobek nebo trubiček a nechte ji ztuhnout. Jakmile se balzám ztuhne, můžete ho aplikovat na rty kdykoliv budete potřebovat hydrataci a ochranu. Je vhodný jak pro denní použití, tak i jako noční ošetření.

Jednou z výhod domácího rtenkového balzámu je, že si můžete upravit jeho recept podle svých představ. Pokud máte rádi větší hydrataci, můžete například přidat trochu jojobového oleje. Pokud zase preferujete větší vůni, můžete použít esenciální olej s přírodní vůní, například máty peprné nebo meruňky.

Výroba domácího rtenkového balzámu je nejen zábavná, ale také ušetříte peníze oproti nákupu různých komerčně dostupných produktů. Navíc budete mít jistotu, že používáte přírodní a neškodné ingredience, bez chemických látek, které mohou podráždit citlivou pokožku rtů.

6. Návod na výrobu osvěžujícího přírodního deodorantu

Pokud máte zájem o přírodní a šetrnější alternativu k běžným deodorantům, můžete si vytvořit vlastní osvěžující přírodní deodorant doma. S pomocí několika jednoduchých ingrediencí můžete vytvořit účinný deodorant, který nebude obsahovat žádné chemikálie nebo syntetické vůně.

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce sody bikarbony
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 10 kapek éterického oleje dle vašeho výběru (například levandule nebo tea tree)

Jak postupovat:

  1. V malé mističce smíchejte kokosový olej, sodu bikarbonu a kukuřičný škrob.
  2. Pořádně promíchejte, dokud nedostanete hladkou pastu.
  3. Přidejte 10 kapek vybraného éterického oleje a znovu promíchejte.
  4. Přeneste směs do malého sáčku s plastovým zipem nebo do skleněného nádobku s víčkem.
  5. Deodorant je nyní připraven k použití.

Tento přírodní deodorant můžete nanášet na čistou a suchou pokožku podpaží. Postačí, když použijete malé množství a dobře rozetřete. Tento domácí deodorant je šetrný k pokožce a může být účinnou alternativou k běžným deodorantům na trhu.

Pamatujte si, že vzhledem k použití sody bikarbony může být tento deodorant příliš silný pro citlivou pokožku. Pokud se vyskytnou nějaké podráždění, okamžitě přestaňte deodorant používat. Vždy si také dejte pozor, abyste se vyhnuli kontaktu s očima.

Je tedy zřejmé, že výroba vlastní kosmetiky doma je velmi populární trend, který nabízí mnoho výhod. Základem je důkladně seznámit se s jednotlivými surovinami a jejich vlastnostmi, a poté se pustit do samotné výroby. Díky tomuto kroku si můžeme být jisti, že používáme pouze přírodní a zdravé ingredience, které jsou šetrné k naší pokožce i životnímu prostředí. Navíc si můžeme přizpůsobit recepty podle našeho vlastního vkusu a potřeb. Výroba kosmetiky doma také může být velmi ekonomická volba v porovnání s nákupem hotových výrobků. Pokud se rozhodneme vyrábět vlastní kosmetiku doma, je důležité dodržovat hygienické postupy a skladovat vyrobené produkty správně. Nezapomínejme také na to, že každý člověk je odlišný a co funguje na jednom, nemusí nutně fungovat na druhém. Proto je možné, že budeme potřebovat trochu experimentovat, než najdeme přesně takové recepty, které nám vyhovují. Pokud se do výroby vlastní kosmetiky doma pustíme s chladnou hlavou a dostatečným množstvím informací, může to být velmi zábavná a kreativní činnost, která nám umožní dosáhnout výborných výsledků.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *