22. 12. 2023
Autor: Michal Vítek
Krok za krokem: Jak připravit tradiční český svíčkový guláš
zdroj: Pixabay

Česká kuchyně je známá svou bohatostí a rozmanitostí. Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů, který si zamilovali nejen Češi, ale i cizinci, je svíčkový guláš. Tento tradiční český pokrm je charakteristický svou výraznou chutí, která je dána kombinací kvalitního hovězího masa, zeleniny a koření. Přestože se na první pohled může zdát jeho příprava složitá, ve skutečnosti to tak není. Stačí dodržovat několik základních kroků a mít k dispozici správné suroviny. V následujícím textu vám krok za krokem představíme, jak na přípravu tradičního českého svíčkového guláše.

Potřebné ingredience pro svíčkový guláš

Pro přípravu svíčkového guláše budete potřebovat následující ingredience:

  • 600 g hovězí svíčkové – Toto maso je ideální pro guláš díky své jemnosti a chuti.
  • 2 cibule – Cibule dodá guláši potřebnou šťávu a sladkost.
  • 4 stroužky česneku – Česnek dodá guláši pikantní chuť.
  • 2 lžíce hladké mouky – Mouka zahustí omáčku guláše.
  • 2 lžíce sladké papriky – Paprika dodá guláši typickou červenou barvu a chuť.
  • Sůl, pepř, majoránka, kmín – Tyto koření jsou základem pro chuť guláše.
  • 1 lžíce sádla – Sádlo je tradiční tuk pro přípravu guláše.
  • 1 lžíce rajčatového protlaku – Rajčatový protlak dodá guláši jemnou kyselost.
  • 1 lžíce hořčice – Hořčice dodá guláši pikantní chuť.
  • 500 ml hovězího vývaru – Vývar dodá guláši bohatou chuť.

Připravte si všechny ingredience předem, aby byla příprava guláše co nejefektivnější. Pamatujte, že kvalita ingrediencí je klíčová pro výslednou chuť vašeho guláše.

Příprava masa a marinády

Pro přípravu masa a marinády budete potřebovat několik základních ingrediencí. Měli byste mít kvalitní maso, olej, koření a bylinky. Můžete také přidat nějaké extra přísady, jako je citronová šťáva, med nebo sójová omáčka, podle vašeho vkusu.

Nejprve si připravte maso. Pokud používáte hovězí, vepřové nebo kuřecí maso, měli byste ho nejprve očistit a nakrájet na stejně velké kousky. Pokud používáte rybu, měli byste ji očistit a odstranit všechny kosti.

  • Maso: Očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky.
  • Olej: Použijte dostatek oleje, aby bylo maso dobře pokryté.
  • Koření a bylinky: Přidejte podle svého vkusu. Můžete použít jakékoli koření nebo bylinky, které máte rádi.
  • Extra přísady: Přidejte podle svého vkusu. Můžete použít citronovou šťávu, med nebo sójovou omáčku.

Poté připravte marinádu. Smíchejte olej, koření, bylinky a jakékoliv extra přísady v misce. Přidejte maso a promíchejte, aby bylo všechno maso pokryté marinádou. Nechte maso marinovat alespoň několik hodin, nejlépe přes noc, v lednici.

Marinování masa je důležitý krok, který byste neměli vynechat. Pomáhá masu změkčit a dodává mu bohatou a hlubokou chuť. S touto přípravou bude vaše maso vždy chutné a šťavnaté.

Vaření guláše: postup a tipy

Prvním krokem při vaření guláše je příprava surovin. Budete potřebovat hovězí maso, cibuli, papriku, rajčata, česnek, sůl, pepř a papriku. Maso nakrájejte na kostky, cibuli na drobno a rajčata na kousky. Česnek utřete na struhadle.

Poté na pánvi rozpalte olej a přidejte cibuli. Restujte ji, dokud nezačne hnědnout. Pak přidejte maso a orestujte ho ze všech stran. Přidejte papriku, promíchejte a nechte chvíli podusit. Poté přidejte rajčata a česnek, osolte, opepřete a přidejte papriku. Vše promíchejte a nechte dusit pod pokličkou.

  • Tip 1: Pokud chcete guláš pikantnější, přidejte více papriky.
  • Tip 2: Guláš bude ještě lepší, pokud ho necháte odstát přes noc a podáváte až druhý den.
  • Tip 3: K guláši se skvěle hodí knedlíky, ale pokud nemáte čas je připravit, můžete podávat i s chlebem.

Pamatujte, že vaření guláše je proces, který si vyžaduje čas. Nechte všechny ingredience pomalu dusit, aby se propojily chutě. Guláš by měl být hustý a plný chuti.

Jak správně podávat svíčkový guláš

Svíčkový guláš je oblíbeným pokrmem mnoha Čechů. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje určité kulinářské dovednosti a trpělivost. Následující rady vám pomohou připravit tento pokrm tak, aby chutnal co nejlépe.

Nejdůležitější je kvalitní maso. Pro svíčkový guláš se nejčastěji používá hovězí svíčková, která je šťavnatá a měkká. Měli byste ji nakrájet na menší kousky a orestovat na pánvi dozlatova. Tím se uzavřou póry a maso zůstane šťavnaté.

  • Maso: Hovězí svíčková je ideální volbou. Měli byste ji nakrájet na menší kousky a orestovat na pánvi dozlatova.
  • Omáčka: Pro omáčku použijte cibuli, česnek, papriku a rajčata. Cibuli a česnek orestujte na pánvi, přidejte papriku a rajčata a nechte dusit.
  • Koření: Nezapomeňte na koření. Klasický svíčkový guláš by měl obsahovat majoránku, kmín, papriku, pepř a sůl.

Při vaření svíčkového guláše je důležité maso a omáčku dusit na mírném ohni. Tím se uvolní všechny chutě a maso bude měkké a šťavnaté. Pokud máte možnost, nechte guláš přes noc odstát, chutě se tak ještě více propojí.

Podávejte svíčkový guláš s knedlíkem a zakápněte ho smetanou. Tento tradiční český pokrm bude chutnat nejen vám, ale i vašim hostům.

Možné variace tradičního receptu

V tradičním receptu můžete experimentovat s různými ingrediencemi a technikami vaření, aby jste vytvořili unikátní verzi pokrmu. Například, pokud vaříte tradiční český guláš, můžete přidat různé druhy masa nebo zeleniny, které nejsou v původním receptu. Experimentování s kořením je také skvělý způsob, jak přidat nové chutě do vašeho jídla.

  • Pro vegetariány: Můžete nahradit maso tofu nebo sejtanem. Přidejte více zeleniny pro větší objem a výživu.
  • Pro milovníky masa: Můžete použít různé druhy masa, jako je hovězí, vepřové nebo kuřecí. Můžete také přidat klobásu pro více chuti.
  • Pro milovníky koření: Přidejte více papriky, česneku nebo chilli pro pikantní chuť. Můžete také experimentovat s různými bylinkami a kořením.

Pamatujte, že při přizpůsobování receptu je důležité dodržovat základní poměry a techniky vaření, aby jídlo neztratilo svou původní chuť a texturu. Nebojte se experimentovat, ale vždy s mírou.

Vždy si také dejte pozor na alergie a dietní omezení vašich hostů. Pokud má někdo alergii na určité potraviny, vždy se ujistěte, že je v receptu nahradíte nebo vynecháte.

Ať už se rozhodnete připravit tradiční český svíčkový guláš pro rodinu nebo pro hosty, vězte, že tento recept je zárukou úspěchu. Pamatujte, že klíčem k dokonalému guláši je trpělivost a kvalitní suroviny. Nebojte se experimentovat s kořením a množstvím zeleniny, každý má svůj vlastní způsob, jak připravit tento oblíbený pokrm. Ať už dodržíte tento recept krok za krokem, nebo do něj vneste svůj vlastní nápad, výsledek bude jistě stát za to. Dobrou chuť!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *