10. 12. 2023
Autor: Eva Šindelářová
Jak si vyrobit adventní věnec z přírodních materiálů
zdroj: Pixabay

Adventní období je pro mnohé z nás časem klidu, zastavení, ale také příprav na blížící se svátky. Kouzlo tohoto času umocňuje i domáci výrobek, kterým je tradiční adventní věnec. Věnce můžeme najít v obchodech v nejrůznějších variantách, nicméně jejich domácí výroba je tím pravým způsobem, jak se naladit na vánoční vlnu a vytvořit si příjemný předvánoční rituál. A jak na výrobu adventního věnce z přírodních materiálů? To vám prozradíme v následujícím článku, který byl vytvořen s cílem ukázat vám krok za krokem, jak na to. Ať už jste zručnějšího typu nebo ne, nebojte se pustit do výroby vlastního adventního věnce. Věřte, že výsledek bude stát za to!

Potřebné materiály pro adventní věnec

Pro výrobu adventního věnce budete potřebovat následující materiály:

  • Věnec z přírodního materiálu – Může být vyrobený z proutí, slámy nebo borových větviček. Volba závisí na vašem vkusu a zvoleném stylu.
  • Adventní svíčky – Typicky se používají čtyři, tradičně tři fialové a jedna růžová. Ale můžete volit i jiné barvy dle vašeho vkusu.
  • Dekorační materiál – Dobře poslouží šišky, sušené plody, hvězdy, mašle, korálky, perličky nebo jiné vánoční ozdoby. Nepřehánějte to s počtem, méně často znamená více.
  • Drobná zelenina – Jmelí, cesmína, zelené větvičky nebo stromečkové výhonky. Ty adventnímu věnci dodají přirozený vzhled a zároveň zvýrazní vánoční atmosféru.
  • Drát nebo provázek – Budete potřebovat něco, čím upevníte jednotlivé prvky na věnec.
  • Nůžky a kleště – Zatímco nůžky využijete na stříhání provázku či drátu, kleště mohou být užitečné pro připevnění těžších ozdob.

Veškerý materiál je možné zakoupit v hobby marketech, květinářstvích nebo v obchodech s kreativním zbožím. Při výběru myslete na to, že vše by mělo spolu ladit jak barevně, tak stylově. A nezapomeňte, že výroba by měla být hlavně zábava, tak se nebojte experimentovat a vyjádřit svůj vlastní styl.

Výběr vhodných přírodních materiálů

Při výběru přírodních materiálů pro libovolný projekt je třeba vzít v úvahu několik faktorů. Předně, musíte rozpoznat druh a charakteristiku daného materiálu. Různé druhy dřeva, kamenů, minerálů, rostlin a dalších přírodních materiálů mají různé vlastnosti, které mohou ovlivnit jejich vhodnost pro konkrétní účely.

K dispozici je také řada rozdílných způsobů zpracování těchto materiálů. Některé přírodní materiály mohou vyžadovat speciální zpracování nebo údržbu, aby vydržely dlouhodobě. Například, dřevo často vyžaduje lak na ochranu před škůdci a počasím.

  • Dřevo: Jedná se o velmi rozmanitý materiál, jehož vlastnosti se mohou lišit v závislosti na druhu stromu. Například dubové dřevo je velmi odolné a těžké, zatímco borovicové dřevo je lehčí a měkčí.
  • Kameny a minerály: Kameny a minerály jsou odolné materiály, které často vyžadují speciální nástroje pro zpracování. Granit a mramor jsou často používány pro kuchyňské pulty a podlahy, zatímco štěrk a oblázky mohou být použity pro zahradní cesty.
  • Rostliny: Rostlinné materiály, jako je bambus, lýko a mořské trávy, mohou být použity pro tvorbu nábytku, košů nebo dekorativních prvků. Některé rostliny, jako je len nebo konopí, mohou být také zpracovány do vláken pro tkaní textilií.

Je rovněž důležité vzít v úvahu ekologický dopad vašeho materiálu. Některé přírodní materiály mohou být zdrojem trvale udržitelného hospodářství, pokud jsou správně spravovány a sklizeny. Jiné, jako jsou některé druhy dřeva a nerostů, mohou mít negativní dopad na životní prostředí, pokud nejsou těženy odpovědným způsobem.

Na závěr, při výběru vhodných přírodních materiálů je důležité uvážit lokální dostupnost materiálu. Koupě místních materiálů může snížit dopad na životní prostředí, spojený s dopravou, a posílit místní ekonomiku.

Postup výroby adventního věnce

Pro výrobu adventního věnce budeme potřebovat základ v podobě ratanového kruhu. Ten je možné zakoupit v hobby marketech, nebo jej vyrobit doma z vrběných proutí, čehož lze docílit jednoduchým stáčením proutí do tvaru kruhu a jeho následným svázáním. Následně budeme potřebovat svícny pro čtyři svíčky, které na věnec postupně přidáváme a připevňujeme pomocí klasického aranžérského drátu.

Materiál pro dekoraci: Je možné použít řadu materiálů – suché rostliny, ořechy, šišky, hvězdy, stuhy, korálky, malované skořápky z ořechů, skleněné ozdoby a další. Fantazii se opravdu meze nekladou.

  • Chcete-li vytvořit přírodní věnec, lze použít různé druhy jehličí, větvičky borovice, šišky, plody jalovce nebo vstavače.
  • Pro moderní věnec lze použít například korálky, ozdoby z filcu nebo vystřižené tvary z barevných papírů.

Návod na výrobu: Ratanový kruh je potřeba nejprve obtočit zvoleným materiálem. Mohou to být jehličnaté větvičky, které upevníme drátem nebo stužkou. Na obtočený kruh poté připevníme svícny a vložíme do nich svíčky. Nakonec dochází k nejlepšímu – zdobení. Posledním krokem bývá přidání stuh nebo mašliček pro zavěšení věnce.

Je důležité mít na paměti, že výroba adventního věnce by měla být zejména zábavou a příležitostí k tvoření. Každý věnec je jedinečný svým způsobem a odráží styl a osobnost toho, kdo jej vytvořil.

Tipy na dotvoření originálního věnce

Prvním krokem při tvorbě originálního věnce je výběr vhodného materiálu. Můžete sáhnout po tradičních přírodních materiálech jako jsou šišky, větvičky, oříšky nebo sušené plody. Ty vytvářejí warm a rustikální vzhled. Pokud chcete něco netradičního, použijte předměty, které máte po ruce – staré knihy, vlnu, tlačítka nebo korálky. Použijte svou kreativitu.

Uspořádání

Samotné uspořádání materiálů na věnec je důležité. Rozhodněte se, zda budete postupovat symetricky, nebo zda zvolíte volné uspořádání. Každá varianta má své kouzlo. Pokud se rozhodnete pro symetrii, začněte uprostřed a postupujte ven.

Výzdoba

K základu přidejte zvláštní dekorace. Mohou to být mašle, hvězdičky, světelný řetěz nebo zavěšené ozdoby. Tyto prvky dodají věnci finální vzhled. V případě světelného řetězu si dejte pozor na jeho uspořádání a zamaskování bateriového packu.

Závěsný systém

Na konec nezapomeňte na závěsný systém. Nejčastěji se k tomu využívá silná stuha nebo provázek. Měli byste ale dbát na to, aby byl dostatečně pevný a zároveň se hodil k celkovému vzhledu věnce.

Celkově byste měli směřovat k tomu, aby byl výsledný věnec harmonický, vyvážený a reprezentoval vaši osobnost.

Udržování věnce po celou adventní dobu

Pro udržení věnce po celou adventní dobu je vhodné dbát na několik důležitých aspektů. Prvním z nich je správné umístění věnce. Ten by měl být umístěn na místě, které je suché a chladné, aby zůstal dlouho svěží. Primárně by věnec neměl být vystaven přímému slunci ani silnému teplu, jako je například topení nebo otevřený oheň, který může způsobit rychlejší usychání.

Kromě správného umístění je také důležitá pravidelná péče o věnec. To znamená především jeho zavlažování. Věnce vyrobené ze živých rostlin je možné rozstřikovat vodou, aby byly stále vlhké.

Dlouhodobý vzhled a svěžest věnce mohou ovlivnit také použité materiály. Je důležité dbát na kvalitní a čerstvé suroviny, při výběru rostlin se tak doporučuje sáhnout po ovocných větvích nebo jehličí, které déle vydrží.

Pokud chcete věnec využít jako dekoraci s výzdobou, je vhodné přidat ozdoby až po několika dnech, kdy je věnec zcela suchý. Předčasné ozdobení vlhkého věnce může totiž vést k zhoubným následkům, jako je plíseň.

  • Umístěte věnec na chladné a suché místo.
  • Zavlažujte věnec pravidelně.
  • Dbáte na kvalitu použitých rostlin.
  • Předejte se ozdobení věnce dokud neni zcela suchý.

Vyrobit si vlastní adventní věnec z přírodních materiálů může být skvělým způsobem, jak se připravit na vánoční sezónu. Tento projekt nejenže poskytuje možnost vytvořit nádherný dekorační prvek podle vlastního vkusu a přání, ale také nám umožňuje využít darů přírody a zasazet se do procesu jeho tvoření. Ať už se rozhodnete pro tradiční věnec z jehličí, nebo experimentujete s výběrem materiálů, pamatujte, že každá změna a odchylka od původního plánu může přinést jedinečný a krásný výsledek. Nejlepší na celém procesu je, že výsledný produkt nese vaši osobní stopu a stojí za to věnovat mu čas a úsilí. Může být skvělým dárkem pro blízké nebo význačnou součástí vaší vánoční výzdoby. Můžete se také zapojit do rodinného tvoření a vytvořit společné vánoční vzpomínky. Takže neváhejte, využijte dostupné přírodní materiály a pusťte se do práce!

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *