6. 12. 2023
Autor: Eva Šindelářová
Jak si vytvořit vlastní zahradní nábytek: krok za krokem
zdroj: Pixabay

Zažili jste kdy radost z vlastnoručně vytvořeného kusu nábytku? Toužíte po jedinečném a originálním zahradním nábytku, který vás bude těšit pokaždé, kdy na něj pohlédnete? Pak jste na správném místě. V tomto bujném světě „udělej si sám“ trendů, vytváření vlastního zahradního nábytku se může stát nejen zdrojem radosti, ale také praktickým řešením pro vaši zahradu či terasu. V následujících řádcích vám představíme krok za krokem průvodce, jak na to. Vezmeme vás na cestu od návrhu až po samotnou výrobu, vysvětlíme, jaké materiály budete potřebovat, jaké nástroje použít, a jak vybrat správný design pro vaši zahradu. Tak pojďme na to!

1. Výběr materiálu pro zahradní nábytek

Při výběru materiálu pro zahradní nábytek je třeba zohlednit několik faktorů. Ty nejdůležitější obvykle zahrnují odolnost vůči povětrnostním podmínkám, snadnou údržbu a estetický vzhled. Nicméně, volba materiálu také závisí na konkrétním typu nábytku a stylu zahrady.

Dřevo je tradiční a oblíbenou volbou pro venkovní nábytek, vyznačuje se přirozeným vzhledem a teplým dotekem. Mezi nejoblíbenější dřevěné materiály patří teak, borovice nebo cedr. Dřevěný nábytek však vyžaduje pravidelnou údržbu, aby odolával změnám počasí.

  • Teak – je extrémně odolný dřevěný materiál, který odolává hnilobě a škůdcům. Teak je ideální pro zahradní nábytek díky své dlouhé životnosti a minimální údržbě.
  • Borovice – je lehká a relativně levná, ale méně odolná než teak. Vyžaduje pravidelné natírání, aby odolala hnilobě a hmyzu.
  • Cedr – je odolný vůči hnilobě, ale jako borovice i on vyžaduje pravidelnou údržbu.

Alternativou ke dřevu může být kov nebo plast. Kovový nábytek může být extrémně odolný a dlouhověký, ale může také rychle zahřívat na slunci. Plastový nábytek je velmi lehký a snadno přenositelný, ale může být méně odolný a esteticky méně přitažlivý.

Ratan nebo proutí jsou další možnosti pro zahradní nábytek, které v poslední době získávají na popularitě. Jsou lehké, pružné a odolné vůči počasí, ale mohou vyžadovat více péče než jiné materiály.

2. Návrh a plánování zahradního nábytku

Navrhování a plánování zahradního nábytku je esenciální částí zahradního designu. Před nákupem či výrobou nábytku si je třeba důkladně promyslet, jaké kusy budou splňovat vaše požadavky a jak se budou snoubit s celkovým vzhledem vaší zahrady.

Při navrhování zahradního nábytku je třeba zvážit několik faktorů. První a klíčové je určení funkce – chcete prostor pro odpočinek, jídelní kout, místo pro grilování nebo relaxační zónu? Dalším faktorem je velikost dostupného prostoru – představte si, jak by nábytek vypadal v daných rozměrech a jestli by nezabíral příliš mnoho místa. Styl je také důležitý – zda dáváte přednost modernímu, rustikálnímu, minimalistickému nebo nějakému jinému stylu.


  • Jak chcete využívat prostor zahrady?

  • Kolik místa máte k dispozici?

  • Jaký styl preferujete pro svůj zahradní nábytek?

Poté, co si promyslíte tyto otázky, můžete začít plánovat konkrétní kusy nábytku a jejich uskupení. Mějte na paměti, že dobrý zahradní nábytek by měl být funkční, stylový a také odolný vůči různým povětrnostním podmínkám. Toto plánování také zahrnuje odhad nákladů a výběr možných materiálů pro výrobu nábytku. Dřevo, kov či umělý ratan patří mezi nejpopulárnější volby.


  • Které kusy nábytku potřebujete?

  • Jak budou umístěné ve vaší zahradě?

  • Kolik peněz jste ochotni investovat?

  • Z jakého materiálu bude váš nábytek vyroben?

Navrhování a plánování zahradního nábytku může být náročné, ale když je dobře provedeno, oceníte to každý den, kdy budete moci využívat svou venkovní oázu.

3. Nástroje potřebné k výrobě nábytku

Výroba nábytku si vyžaduje řadu profesionálních nástrojů. Nezbytnou součástí vybavení je jednoznačně dřevoobráběcí stroje. K těm patří především cirkulárka, která umožňuje přesné řezání dřeva, a hoblík pro hladké odbroušení povrchů. Důležité je také mít k dispozici frézku pro tvoření různých druhů profilů a dutin.

Specifickými nástroji pro výrobu nábytku jsou pak ruční nástroje jako jsou šroubováky, kleště, pilky či brusky. Tyto nástroje jsou nezbytné pro montáž jednotlivých dílů nábytku a pro drobné úpravy, které nemohou být provedeny stroji.

Je také důležité mít k dispozici židle a stolky s nastavitelnou výškou pro pohodlnou a ergonomickou práci. Kvalitní osvětlení je také klíčové pro precizní práci s detailem.

Mezi další potřebné nástroje patří různé měřidla – metr, úhelník, vodováha a další. Preciznost je při výrobě nábytku klíčová, proto je nezbytné vlastnit spolehlivé měřidla.

V neposlední řadě je pak důležitým nástrojem ochrana zdraví, tedy ochranné brýle, rukavice, odolné pracovní oděvy a v případě potřeby také respirátor. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě.

4. Postup při výrobě zahradního nábytku

K výrobě zahradního nábytku budete potřebovat předem připravené potřebné materiály. Doporučujeme používat především těžší dřevo, které se hodí pro venkovní použití, jako je například dřevo modřínové, dubové nebo teakové. Zajistěte si také pracovní nářadí, do kterého patří zejména pila, vrták, šrouby či hřebíky a brusný papír.

Výroba zahradního nábytku začíná plánováním a přesným rozměrováním dřeva. Každý kus dřeva je potřeba pečlivě odměřit a označit, kde bude proveden řez. Před samotným řezem je dobré dřevo ještě jednou zkontrolovat, abyste předešli případným chybám.

  • Pila slouží k řezání dřeva na potřebné rozměry.
  • Vrták je nezbytný pro vyvrtání děr pro šrouby či hřebíky.
  • Brusný papír použijte pro vyhlazení povrchu dřeva, aby nábytek nezpůsoboval drobná poranění.

Při sestavování zahradního nábytku je potřeba postupovat metodicky. Nejdříve se sestavují jednotlivé části (jako jsou nohy stolu či zádové opěrky židlí) a teprve poté se tyto části spojí dohromady. Ujistěte se, že jsou všechny šrouby a hřebíky pevně utažené, aby nábytek nebyl nestabilní.

Na závěr je vhodné k nábytku aplikovat ochrannou vrstvu, která ho ochrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Může se jednat o speciální olej na dřevo nebo lak. Při aplikaci těchto látek vždy dbejte na bezpečnost a dodržujte návod výrobce.

5. Finální úpravy a údržba nábytku

V této části se zaměříme na finální úpravy a péči o nábytek, které jsou zásadní pro dosažení dlouhodobé přitažlivosti a trvanlivosti. Finální úpravou nábytku obvykle myslíme aplikaci vrchní vrstvy ochranného povrchu, jako je lak, vosk nebo olej, který dodá dřevu atraktivní lesk a chrání ho před poškozením.

Pro tento proces je důležité vědět, jaký typ dřeva máte, spolu s jeho předchozími úpravami. Voskové finální úpravy jsou ideální pro antikváriát a jiný nábytek, který se nepoužívá intenzivně, zatímco olejové a lakové úpravy jsou vynikající pro pravidelně používaný nábytek, který musí odolávat nárokům každodenního života.

  • Jak aplikovat finální úpravy: Používejte jemný štětec pro malé a složité oblasti nábytku. Pro velké plochy se může hodit váleček. Opakovaně aplikujte tenké vrstvy, dokud nejste spokojeni s výsledkem.
  • Péče o nábytek: Vysávejte a utírejte nábytek pravidelně, abyste odstranili prach a nečistoty. Vyhněte se umístění nábytku přímo na slunce, což by mohlo způsobit vyblednutí. V případě jakýchkoli menších poškození, jako jsou škrábance nebo vodní skvrny, použijte speciální údržbové produkty.

Čím lépe se o nábytek postaráte, tím déle vydrží v dobrém stavu. Je důležité pamatovat, že každý kousek je jedinečný a měl by být zacházen s láskou a péčí.

6. Inspirace pro design zahradního nábytku

Pokud hledáte inspiraci pro design zahradního nábytku, jste tu správně. Jedním z prvních kroků při vytváření tohoto nábytku je definovat, jaký styl hledáte. Chtěli byste rozvíjet moderní, venkovský, tradiční, nebo snad orientální design? Každý styl přináší různou atmosféru a využívá různé materiály a barvy.

Moderní styl představuje jednoduchost, minimální design a čisté linie. Často je používáno ocel, sklo a beton. Venkovský styl, naopak, klade důraz na přírodní materiály jako dřevo a kámen, které dodávají pocit pohodlí a útulnosti. Tradiční styl pak často vychází z historických zahrad a využívá kovaný nábytek a terakotu. A konečně orientální styl se vyznačuje bohatě zdobeným dřevěným nábytkem a pestrobarevnými látkami.

K tomu, abyste si dokázali vybrat styl, který vám nejlépe vyhovuje, je dobré procházet si různé zahradnické a designové časopisy, sledovat designové televizní programy a také se inspirovat na sociálních sítích jako Pinterest nebo Instagram. Také neváhejte navštívit zahradní centra a obchody s nábytkem, kde můžete nábytek na vlastní oči vidět a vyzkoušet.

Pamatujte na to, že design zahrady a nábytku by měl odpovídat stylu a atmosféře vašeho domu. Je také důležité vzít v potaz praktickou stránku – jak hodně času máte na údržbu nábytku a materiálů a jaké jsou vaše klimatické podmínky. Přemýšlejte také o svých potřebách a tom, jak budete zahradu využívat – jestli potřebujete spíše relaxační prostor, nebo prostor pro rodinné a společenské setkání.

Vytváření vlastního zahradního nábytku může být zdánlivě náročný úkol, ale s pozorným dodržováním kroků, které jsme zde popsali, může být vaše dílo skutečnou pýchou a ozdobou vaší zahrady. Chce to jen trochu trpělivosti, kreativity a ochoty pracovat s dřevem a nástroji. To vše vám však může přinést nejen ušetřené peníze za nákup hotového nábytku, ale především osobní uspokojení z dokončené práce. Ať už se rozhodnete pro jednoduchou lavici nebo luxusní altán, vždy pamatujte na důležitost kvalitních materiálů a precizního zpracování. Teď už jen zbývá pustit se do práce a tvořit svůj vlastní kousek zelené oázy přímo u vás doma.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *