26. 11. 2023
Autor: Michal Vítek
Krok za krokem: Příprava domácího svíčkového na smetaně
zdroj: Pixabay

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Její příprava sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Tento článek vás provede celým procesem přípravy svíčkové na smetaně krok za krokem, od výběru surovin, přes marinování masa, až po finální dochucení omáčky. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, s našimi pokyny si poradíte. Připravte se na to, že vaše kuchyně se naplní neodolatelnou vůní a vaši blízcí budou nadšeni.

Příprava hovězího masa pro svíčkovou

Pro přípravu hovězího masa na svíčkovou je nejlepší zvolit kvalitní hovězí svíčkovou. Toto maso je šťavnaté a měkké, což je ideální pro tento tradiční český pokrm. Měli byste si vybrat kus masa, který je rovnoměrně prošpikovaný tukem, což zaručí jeho šťavnatost i po dlouhém vaření.

Před samotným vařením je důležité maso řádně připravit. Nejprve ho omyjte a osušte. Poté ho nakrájejte na stejně velké kousky, aby se maso rovnoměrně vařilo. Následně maso osolte a opepřete podle chuti. Někteří kuchaři doporučují maso také nakolíkovat slaninou, což dodá pokrmu ještě více chuti.

Poté maso orestujte na pánvi na rozpáleném oleji. Měli byste ho restovat ze všech stran, dokud nezíská krásnou hnědou barvu. Tímto krokem uzavřete póry na masu a zachováte tak jeho šťávy uvnitř.

  • Ingredience: hovězí svíčková, sůl, pepř, slanina, olej
  • Potřebné nástroje: pánev, nůž, prkénko na krájení

Pamatujte, že kvalita masa a jeho správná příprava jsou klíčové pro výslednou chuť svíčkové. Nebojte se věnovat tomuto kroku dostatek času a pozornosti.

Výroba domácí marinády pro svíčkovou

Marináda pro svíčkovou je klíčovým prvkem, který dodá masu nezaměnitelnou chuť. Existuje mnoho variant, jak marinádu připravit, ale základem jsou vždy kvalitní suroviny. Kromě masa, které by mělo být čerstvé a kvalitní, budete potřebovat cibuli, mrkev, petržel, celer, bobkový list, nové koření a pepř.

Nejprve si připravte zeleninu. Cibuli, mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Zeleninu poté smíchejte s kořením – bobkovým listem, novým kořením a pepřem. Můžete přidat i trochu soli, ale s tím opatrně, svíčková by neměla být přesolená.

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 malý celer
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře

Poté maso vložte do marinády a nechte ho v ní odležet. Ideální doba je 24 hodin, ale pokud máte méně času, postačí i 12 hodin. Během marinování maso občas promíchejte, aby se marináda dostala ke všem částem masa.

Marináda pro svíčkovou je hotová a můžete začít s přípravou samotné svíčkové. Nezapomeňte, že kvalitní marináda je základem dobré svíčkové, takže nešetřete na surovinách a věnujte přípravě dostatek času.

Postup vaření svíčkové na smetaně

Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. Budeme potřebovat 1 kg hovězí svíčkové, 2 cibule, 4 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 150 g slaniny, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml smetany na vaření, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, citrónovou šťávu a trochu cukru.

Začneme tím, že maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky a maso jí obalíme. Poté maso opečeme na oleji dozlatova. Mezitím si nakrájíme zeleninu na menší kousky.

Když je maso opečené, přidáme na pánvi nakrájenou zeleninu, koření a podlijeme vodou. Vše necháme dusit pod pokličkou asi 2 hodiny, dokud maso není měkké.

Poté maso vyjmeme a zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku. Omáčku zahustíme moukou smíchanou se smetanou a dochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónovou šťávou.

Nakonec maso vrátíme zpět do omáčky a necháme ještě chvíli podusit. Svíčkovou podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkovou omáčkou.

Tipy pro dokonalou svíčkovou omáčku

Prvním krokem k dokonalé svíčkové omáčce je kvalitní suroviny. Měli byste použít kvalitní hovězí maso, ideálně svíčkovou, a čerstvou zeleninu. Zelenina by měla zahrnovat cibuli, mrkev, petržel a celer. Všechny tyto suroviny by měly být čerstvé a kvalitní, protože tvoří základ omáčky.

Příprava omáčky začíná opečením masa na pánvi. Maso by mělo být ze všech stran dobře opečené, aby se uzavřely póry a maso zůstalo šťavnaté. Poté se maso dá stranou a na stejné pánvi se opeče zelenina. Když je zelenina měkká, přidá se maso zpět do pánve a vše se zalije vývarem. Omáčka by měla pomalu probublávat až do doby, než maso zcela změkne.

Posledním krokem je dochucení omáčky. Můžete použít klasické koření jako je sůl, pepř, bobkový list a nové koření. Někteří kuchaři také doporučují přidat trochu sladké smetany pro bohatší a křemovější chuť. Nakonec se omáčka rozmixuje do hladka a je připravena k podávání.

  • Tip 1: Při vaření svíčkové omáčky je důležité ji nechat dostatečně dlouho probublávat. Tím se uvolní všechny chutě a omáčka bude mít plnější chuť.
  • Tip 2: Pokud chcete dosáhnout ještě lepší chuti, můžete maso před vařením naložit přes noc v marinádě z oleje, soli, pepře a bylinek.
  • Tip 3: Pro ještě křemovější omáčku můžete přidat trochu másla před mixováním.

Servírování svíčkové: Doporučení a rady

Při servírování svíčkové je důležité dbát na několik základních pravidel, aby se tento tradiční český pokrm stal skutečným kulinářským zážitkem.

Prezentace: Svíčková na smetaně je pokrm, který se servíruje teplý. Měla by být podávána na hlubokém talíři, aby se smetanová omáčka nevylévala. Kousek masa položte do středu talíře a omáčku rozlijte kolem. Knedlíky a brusinky přidejte vedle masa.

  • Knedlíky: Tradičním doplňkem svíčkové jsou houskové knedlíky. Ty by měly být nakrájené na plátky a podávané vedle masa. Pokud chcete být originální, můžete zkusit i jiné druhy knedlíků, například špenátové nebo bylinkové.
  • Brusinky: Svíčková na smetaně se tradičně podává s brusinkovým džemem nebo kompotem. Brusinky dodají pokrmu sladkokyselou chuť a zároveň příjemně oživí jeho vzhled.

Porcovaní: Svíčková je bohatý pokrm, proto by porce neměly být příliš velké. Jeden kus masa a dvě až tři lžíce omáčky by měly stačit.

Pamatujte, že i při servírování platí pravidlo, že jídlo by mělo být nejen chutné, ale také esteticky přitažlivé. Dobře servírovaná svíčková tak může být skvělým zpestřením jakékoliv slavnostní tabule.

Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu svíčkové na smetaně nebo se odvážíte experimentovat s netradičními přísadami, vždy se řiďte zásadou kvalitních surovin a dostatečného času na přípravu. Svíčková na smetaně je pokrm, který si zaslouží vaši plnou pozornost a péči. Ať už ji připravujete pro rodinu, přátele nebo pro speciální příležitost, vězte, že tento tradiční český pokrm vždy potěší chuťové buňky a zanechá v paměti nezapomenutelný gastronomický zážitek. Pamatujte, že každý krok v procesu přípravy ovlivňuje konečný výsledek, takže se nebojte věnovat každému detailu náležitou pozornost. Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, svíčková na smetaně je výzva, které byste se neměli bát. S trochou trpělivosti a lásky k vaření můžete připravit dokonalou svíčkovou, která bude chutnat jako z restaurace.

Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si rady a návody na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *